2021. március 09. 21:49

Zöld Szentendre

Teremtsünk lombokkal ékes, környezetbarát várost Szentendréből!
Mindannyian azt szeretnénk, hogy városunk zöldfelületei gyarapodjanak, szépüljenek, viruljanak. Mindannyiunknak fontos, hogy ne csúfítsa, szennyezze köztereinket szemét, lom, illegálisan kihajított zöldhulladék.
Ki ne szeretne egy zöldebb városban élni?
A Zöld Szentendre oldal összegyűjt minden hírt, tudnivalót a témában, folyamatosan frissülő, aktuális tartalommal, komposztálási kisokostól a méhlegelőkig.
Kérjük, vigyázzanak a fákra, hőségben öntözzék meg a csemetéket, óvják a városi zöldfelületeket! Ha tehetik, komposztálják konyhai hulladékukat és a kerti lombot! A lomokat ne köztérre dobják ki, inkább vigyék el a Hulladékudvarba!
Kérjük minden jóérzésű szentendrei közreműködését, mert csak együtt tudunk tenni azért, hogy zöldebb legyen a városunk.
Kövessék oldalunkat, éljen a nyár!
VÁNDORTANÖSVÉNYEK BEMUTATÓJA A PETZELT ISKOLÁBAN
VÁNDORTANÖSVÉNYEK BEMUTATÓJA A PETZELT ISKOLÁBAN2021. szeptember 21., 15:34 | Eltérő formájú tanösvényeket mutattak be a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület országos találkozóján a hétvégén a VSZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolában. A Beporzós, a Klíma és a Herman Ottó vándortanösvények a környezeti nevelésben remekül használható, mobil oktatási segédanyagok, amelyeket az egyesület pedagógus tagjai dolgoztak ki. Mindhárom a felfedeztető tanulást segítő, a diákoknak sok-sok élményt nyújtó, játékos feladatokkal és remek ötletekkel gazdag gyűjtemény.
TOVÁBB
»
1000 M2 VÍZTERÜLETEN VÉGEZTEK BIOLÓGIAI TESZTGYÉRÍTÉST
Szentendrei Biológiai Lárvagyérítési Program 2021

1000 M2 VÍZTERÜLETEN VÉGEZTEK BIOLÓGIAI TESZTGYÉRÍTÉST2021. augusztus 26., 20:25 | A hatékony biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (BM OKF) folytatott egyeztetések nem kecsegtetnek túl nagy reményekkel. Ezért az önkormányzat júniusban megkezdte a Duna árterén kívüli területek feltérképezését. Két lakóövezetben – a Sztaravodai úton, a temetővel szemben futó és a Vasúti villasor Szatmári és Csabagyöngye utca közötti szakaszon lévő vizesárkokban – modellvizsgálatként megkezdték a biológiai lárvagyérítést is. TOVÁBB »
ISMÉT INDUL A KOMPOSZTÁLÁSI PROGRAM
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. augusztus 13., 13:16 | Az évek óta nagy érdeklődés mellett zajló komposztálási programot a város idén is megszervezi – immár 13. alkalommal. A programot a város állandó lakosai, valamint helyi intézményei számára hirdetik meg. A résztvevők – akik vállalják a használati megállapodásban foglaltakat – 1 db komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen. Jelentkezés szeptember 15-ig.
TOVÁBB
»
NAPELEMES KAMERARENDSZER AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS ELLEN
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. július 29., 21:15 | Az illegális hulladéklerakás visszaszorítására napelemes kamerákat telepítettek Szentendrén olyan helyszínekre, ahol gyakran raknak le nagy mennyiségű szemetet ismeretlenek. A célra a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében nyert teljes körű, 20 millió forintos pályázati támogatást a város.
TOVÁBB
»
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. július 16., 15:23 | A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) Parkfenntartási Divíziója a fák megfiatalítása érdekében gallyazni fog a Római sánc utca 1-17. között július 20-án, kedden 8 és 12 óra között.
TOVÁBB
»
KEZDŐDIK A PARLAGFŰSZEZON – A VÉDEKEZÉS KÖZÖS ÉRDEKÜNK
KEZDŐDIK A PARLAGFŰSZEZON – A VÉDEKEZÉS KÖZÖS ÉRDEKÜNK2021. július 15., 16:30 | Július második felétől intenzív terjedésnek indulnak a parlagfű pollenjei. A gyomnövény elleni védekezés közös érdekünk. Hazai Attilát, Szentendre város főkertészét kérdeztük az aktuális szentendrei parlagfűhelyzetről, a védekezés és a megelőzés módjáról. A főkertész véleménye szerint a szentendreiek szerencsések, mert más hazai településhez képest a városban elenyésző a parlagfüves területek mértéke.
TOVÁBB »
NEHÉZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE BÍRNI A SZÚNYOGGYÉRÍTÉST VÉGZŐ KATASZTRÓFAVÉDELMET
NEHÉZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE BÍRNI A SZÚNYOGGYÉRÍTÉST VÉGZŐ KATASZTRÓFAVÉDELMET2021. július 3., 15:50 | Február óta próbál eredményt elérni a városvezetés, hogy hatékonyabb legyen a szúnyoggyérítés Szentendrén. Pilis Dániel alpolgármester többször fordult levélben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (BM OKF), a katasztrófavédelem szerződött szakértői partnerével, a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciummal egyeztetett a biológiai gyérítés lehetőségeiről, de egy központosított rendszerben nehéz partnereket találni. Az alpolgármester a szomszédos településekkel együttműködést kezdeményezett, mert a gyérítés hatékonysága a régió településeinek összehangolt tevékenységén is múlik.
TOVÁBB »
ILYEN VOLT, ILYEN LETT A FERENCZY-KÖZ
ILYEN VOLT, ILYEN LETT A FERENCZY-KÖZ2021. július 1., 11:03 | Példaértékű lokálpatrióta civil kezdeményezéssel és összefogással újult meg a Ferenczy-lépcső környéke és a Ferenczy-ház oldalsó homlokzata, ami egy névtelenséget kérő szentendrei polgár felajánlásának köszönhető. A TDM „örökbe fogadta” a Ferenczy-közt és a Kívánságok terét, virágokat és kaspókat vásárolt. A Városi Szolgáltató virágföld szállításával és a kaspók kihelyezésével, a meglévő virágok gondozásával segített.
TOVÁBB »
KÉRDEZZ-FELELEK A VADVIRÁGOS SZENTENDRÉRŐL
KÉRDEZZ-FELELEK A VADVIRÁGOS SZENTENDRÉRŐL2021. június 21., 09:17 | Minden, amit tudni kell a Vadvirágos Szentendre projektről. Mit jelent, honnan ered, miért fontos, mikor, milyen lépésekben valósul meg?
Nyugat-Európában 10-15 éve indult trend, hogy élőhelyeket teremtsünk hasznos rovaroknak, beporzóknak. Nagy Britanniában és Ausztriában is elterjedt a városi virágos rétek kialakítása. A rétek és a legelők számos védett növény és állatfaj élőhelyeként szolgálnak, így a biológia sokféleség, a biodiverzitás fenntartásában kiemelt szerepet játszanak.
TOVÁBB »
BEMUTATKOZIK KOVÁCS ZSIGMOND KERTÉSZ, DÍSZNÖVÉNYTERMESZTŐ
BEMUTATKOZIK KOVÁCS ZSIGMOND2021. június 14., 12:53 | A környezettudatosabb életmódra való törekvés számos módon tudjuk elkezdeni: akár úgy is, hogy a helyi kertészetek, gazdaságok, kézművesek termékeit választjuk az importcikkek helyett. Ezzel nem csak egy fenntarthatóbb életmód útjára lépünk, hanem segítjük a helyi vállalkozást is életben tartani. Ismerjék meg Kovács Zsigmondot!
TOVÁBB »
VIRÁGÜLTETÉS VÁROSSZERTE
VIRÁGÜLTETÉS VÁROSSZERTE2021. június 2., 11:05 | Városszerte virágültetésbe kezdett a Városi Szolgáltató május utolsó hetében. Idén a megszokottnál kevesebb lesz a virág Szentendre közterületein, de így is számos helyszínen díszítenek majd a növények a kényszerű megszorítások ellenére is.
TOVÁBB »
BEMUTATJUK HELYI TERMELŐINKET, MÁSODIKKÉNT BORDA SÁNDORT
Borda Sándor2021. május 31., 13:25 | Sokan ismerhetnek a piacról, a bajuszos Sándorként — kezdte bemutatkozását Borda Sándor. — Még a szüleim lovaskocsival szállították az árut Szentendrére. Az akkori piac még a patak másik oldalán volt. … Amikor a piac átkerült a mai helyére, azóta itt árusítok a megöröklött helyemen, a rendelővel szemben. … Azokon a földeken gazdálkodunk, amik már nagyon régen, 4 generáció óta művel a családunk.
TOVÁBB »
MEGHOSSZABBÍTJÁK AZ ÉLETÉT AZ ALSÓ-IZBÉGI HÁRSNAK
PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUM2021. május 10., 18:57 |Becslések szerint 150-180 éves lehet az az alsó-izbégi hársfa, melynek megmentésére már második alkalommal indul mentőakció: az elsőt a helyiek, a mostanit a városi főkertész kezdeményezte. Az egykori határkereszt mellett álló fát egyes elképzelések szerint a kereszt állításakor ültették, mert a hársfa nagy kincs volt gyógyító hatású virágja miatt…
TOVÁBB »
NINDZSÁK FOGADTÁK ÖRÖKBE A TEMPLOMDOMB AKÁC-MATUZSÁLEMEIT
NINDZSÁK FOGADTÁK ÖRÖKBE A TEMPLOMDOMB AKÁC-MATUZSÁLEMEIT2021. május 10., 15:56 |Templomdombunk öreg akácfáit éppen a Madarak és Fák napján fogadta örökbe egy fiatal csapat, az alpintechnikás faápolással foglalkozó, mókás nevű Dzsindzsa Nindzsa. (Azért ez a nevük, mert dzsindzsa szó egyik jelentése burjánzó növényzet, és mert saját állításuk szerint, ők hárman nindzsa ügyességgel másznak a fákra. Így vállalnak faápolást, veszélyes fák kivágását, fakorona-biztosítást.)
TOVÁBB »
A ZÖLD TURIZMUS FEJLESZTÉSE: CSATLAKOZÁS A PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUMHOZ
PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUM2021. április 27., 13:39 | A Pilisi Bioszféra-rezervátumhoz (PBR) való csatlakozási szándékról született polgármesteri határozat az április 14. előterjesztés alapján. A veszélyhelyzet idejére biztosított jogkörében eljárva a Fülöp Zsolt ennek érdekében együttműködést kezdeményezett a Bioszféra-rezervátumot kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal.
TOVÁBB »
ZÖLD DÖNTÉSEK ÁPRILISBAN
Hazai Attila2021. április 22., 13:07 | Több környezetbarát döntést is hozott az áprilisi előterjesztések alapján Fülöp Zsolt polgármester. A képviselőkkel egyeztetve elfogadta Szentendre Klímastratégiáját, kezdeményezte Szentendre Klíma Akciótervének kidolgozását, kinyilvánította a város csatlakozási szándékát a Klímabarát Települések Szövetségéhez, valamint meghirdette a Szentendre XIII. komposztálási programját.
TOVÁBB »
EGYÉNI CSELEKVÉS, EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS – FÖLD NAPJA 2021
Hazai Attila2021. április 22., 07:20 | Április 22. a Föld napja. A mára világméretűvé vált eseményt 1970-ben rendezték meg először, a mozgalomhoz Magyarország 1990-ben csatlakozott. Hazai Attila főkertésszel arról beszélgettünk, hogy hogyan lehet a járványhelyzetben megünnepelni ezt a napot, mit tehetünk a környezetünkért, amikor a hagyományos programokat nem rendezhetjük meg?
TOVÁBB »
“NE CSAK OLVASD, HALLGASD IS A GREENFO-T!”
greenfo2021. április 22., 07:03 | “Kötelező irodalom és hallgatni való” mindenkinek, aki zöldnek tartja magát, akit érdekel Földünk sorsa. Épp egy éve, 2020. április 22-én, a Föld napján indult el Sarkadi Péter szerkesztésében a greenfo.hu környezetvédő honlap podcastja nagyszerű beszélgetésekkel. A podcast adásait meg lehet hallgatni a greenfo Soundcloud oldalán és elérhető több alkalmazásban.
TOVÁBB »
SZENTENDREI CIVILEK A FÖLDÉRT: ÖKOPARTY
veszélyes fa kivágása2021. április 21., 19:22 | A Zöld Szentendre oldal mostantól kezdve folyamatosan informálni fog az Ökoparty rendezvényeiről is. Az Ökoparty egy szentendrei, civil csoport, céljaikat Tarnóczy Mariann, a csoport vezetője ismertette. – Programjaink és sok más érdekesség is megtalálható az Ökoparty Fb-csoportban – gyere, várunk, jelentkezz be Te is! Az Ökoparty tevékenysége az ismeretterjesztésen túl a közelmúltban kibővült, különböző helyi akciók szervezésével, megvalósításával, mint pl. szemétszedés, közösségi kertépítés, a biológiai szúnyoggyérítés támogatása stb., stb. Ez az Ökoparty Aktív profilja. TOVÁBB »
ZÖLD SZÍNHÁZI TÁRSULÁS A FÖLDÉRT
veszélyes fa kivágása2021. április 21., 17:47 | Nemcsak a Föld napján! Példaértékű, öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény, köztük a Szentendrei Teátrum 2020-ban. A Jövő Nézőiért programot a Miskolci Nemzeti Színház indította el, és céljai: a szemléletformálás, a minél több zöld programban való részvétel, a környezettudatosságra törekvés…
TOVÁBB »
HETI KULTKIHÍVÁS: KÖRNYEZETTUDATOSSÁG
veszélyes fa kivágása2021. április 19., 15:43 | A Föld napja kapcsán a Szentendrei Kulturális Központ Heti KultKihívása a környezettudatossághoz kapcsolódik ezen a héten. “A környezettudatosság valójában sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindössze tájékozottság, érzékenység és tudatos felelősségvállalás kérdése. Maga a fogalom mindazoknak a gondolatoknak, érzelmeknek és cselekvéseknek az összességét jelenti, amelyek a Föld bioszférájának megóvására irányulnak.” TOVÁBB »
HAVI KÉT ALKALOMMAL LOCSOLJÁK A FACSEMETÉKET
facsemeték locsolása2021. április 16., 12:03 | Ütemterv szerint, kéthetente, az időjáráshoz is igazodva locsolják a fákat, melyeket márciusban ültettek el Szentendre területén és a kerékpárút mellett. Minden csemete megeredt, locsolásukat a csapadékszegény időjárásra tekintettel áprilisban megkezdték.
TOVÁBB »
FALUGAZDÁSZ SZENTENDRÉN
veszélyes fa kivágása2021. április 7., 11:03 | Falugazdász kezdte meg működését Szentendrén februárban. Fogadóórát hetente egyszer, kedden 8 és 16:30 között tart a Fehérházban, telefonon előre egyeztetett időpontban. Veress-Patonai Melinda falugazdász irodája a Fehérházban, a Duna korzó 25. sz. alatti épület első emeletén található. Időpont-egyeztetés: a +36 70 799 3383 telefonszámon.
TOVÁBB »
ÚJ FA A DOROTHEA ELŐTT: EGY CIVIL ELÜLTETTE, A KÁVÉZÓ ÖRÖKBE FOGADTA
veszélyes fa kivágása2021. április 5., 18:00 | A Dorothea kávézó külső teraszán évtizedekig kávézgattak, fröccsözgettek a helyiek és a turisták egy nagy, árnyat adó cseresznyefa alatt. A fa beteg lett, borostyán nőtte be, majd kidőlt. Egy, a neve elhallgatását kérő, Szentendrét szerető civilnek annyira hiányzott a fa Dorothea előtti terecskéről, hogy felajánlott a városnak egy előnevelt facsemetét a kiszáradt fa helyébe. A városi főkertésszel egyeztetve, egy többször iskolázott hársfára esett a választás.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁT VÁGNAK KI A KOVÁCS LÁSZLÓ UTCÁNÁL
veszélyes fa kivágása2021. március 30., 18:00 | Balesetveszélyessé vált, menthetetlen égerfát vágnak ki március 31-én szerdán a Bükkös patak partján a Kovács László utcánál. A főkertész tájékoztatása szerint a 20-25 m magas fa törzse nagy százalékban korhadt, állapota miatt egy erősebb szél kidöntheti. A fa sajnos menthetetlen.
TOVÁBB »
UNOKÁJA SZÜLETETT, FÁT ADOTT A VÁROSNAK A NAGYMAMA
zöldfelületek takarítása2021. március 30., 18:07 | Lakossági felajánlásból ültettek egy kőrisfát a SZEI patakpart melletti, mozgáskorlátozottak és kismamák számára fenntartott parkolói közé, ahonnan a közelmúltban ki kellett vágni az ott lévő, viharban kettétört fát.
TOVÁBB »
FELHÍVÁS ZÖLDFELÜLETEK TAKARÍTÁSÁRA
zöldfelületek takarítása2021. március 17. | A városi zöldfelületek tavaszi takarítási akciója keretében 2021. március 22. és április 3. között ütemezetten elszállítja a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot a Városi Szolgáltató NZrt. Csak az átlátszó biológiai lebomló zsákokba csomagolt zöldhulladékot viszik el, a levágott ágakat, gallyakat pedig maximum 1 méter hosszú, két helyen szorosan rögzített, kézi rakodásra alkalmas kötegekben. A zöldhulladékot a szállítási nap reggelén, legkésőbb 6 óráig kell kihelyezni az ingatlan előtti közterületre.
TOVÁBB »
A VÁROSI SZOLGÁLTATÓ TAVASZI NAGYTAKARÍTÁSA – KISFILM
2021. március 11. | Február végén megkezdte a tavaszi nagytakarítást a VSZ NZrt. Rendbe tették a Postás strandot, fertőtlenítették és kitakarították a buszmegállókat, az aluljárókat. Gallyazzák a fákat, megnyesik a cserjéket, összegyűjtik a lombokat, rendezik a virágágyakat. A munkálatok előreláthatólag április közepéig zajlanak.
YOUTUBE »
FATELEPÍTÉSEK VÁROSSZERTE MÁRCIUSBAN
fatelepites a városszerte márciusban2021. március 10. | A fatelepítések jegyében telt március első hete Szentendrén. Az EuroVelo6 kerékpárút mentén 357 fát ültettek el, de fásítottak a papírgyárnál, a Püspökmajor lakótelepen és a Vasvári lakótelepen is, valamint a város számos más pontján. Két gömbakác került a Stéger közbe, Izbégre egy tucat csemete vegyesen, a Bölcsőde közbe 9 gömbakác …
TOVÁBB »
ZÖLDHULLADÉKGYŰJTÉS: VÁLTOZOTT AZ ÁTLÁTSZÓ-LEBOMLÓ ZSÁK ÁRA
fatelepites a város több pontján2021. március 9. | A versenytársakhoz képest, továbbra is a Városi Szolgáltató NZrt.-nél vásárolhatóak meg a legkedvezőbb áron a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló átlátszó-lebomló zsákok, annak ellenére, hogy árat kellett emelni. A zsákok márciustól 200 Ft/db áron kaphatóak. Ellentétben a versenytársakkal, a VSZ NZrt. nem köti darabszámhoz a zsák vásárlását, ha csak egy zsákra van szüksége az ügyfélnek, azt is meg tudja venni.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS A VÁROS TÖBB HELYSZÍNÉN
fatelepites a város több pontján2021. február 24. | Fatelepítési munkák kezdődtek a város több helyszínén is, így az EuroVelo6 kerékpárút mentén, a Püspökmajor lakótelepen, a belvárosban és a Postás strandon is.
A többségében őshonos fafajtákat szakember javaslata alapján választották ki, a tölgy, juhar, kőris, hárs mellett platán, nyár, díszgalagonya és berkenye csemetét is ültetnek.
TOVÁBB »
FAKIVÁGÁSOK A BELVÁROSI CSATORNABERUHÁZÁS MIATT – KISFILM
2021. január 30. | Hazai Attila, a város környezetvédelmi referense mutatja be a területet, ismerteti, hol, milyen fákat kell kivágni, milyen fafajtákkal pótolják ezeket. A fakivágásokat a beruházás elkezdéséig, február 15-ig kell befejezni.
YOUTUBE »
TIZENÖT FÁT KELL KIVÁGNI A BELVÁROSBAN A CSATORNA-MUNKÁK MIATT
fakivagas a csatorna miatt2021. február 2. | Szentendre belvárosában, február 15-ig, sajnos 15 fát kell kivágni a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítés munkálatai miatt. A kivágott fák az Ady Endre utcára merőleges kis ösvényen vannak, a MANK területe és a mellette lévő lakóházak között nőttek ki, egy keskeny, kb. 30 méter hosszú sávban. A fákat az önkormányzat a belváros más zöldterületein fogja pótolni honos, mézelő fákkal, kedvezve a madaraknak és a méheknek.
TOVÁBB »
FELAJÁNLHATÓK A KIDOBÁSRA ÍTÉLT GYÖKERES FENYŐK
földlabdás fenyő2021. január 12. |Földlabdás fenyőt vásárolt karácsonyra? Nem tudja hova ültetni? Ne dobja ki, ajánlja fel a városnak! Az önkormányzat fogadja ezeket a kis fákat, és gondoskodik az elültetésükről. A főkertész várja a jelentkezéseket! Az önkormányzat vállalja a kis fák kiültetését, gondozását, amennyiben a tulajdonosok felajánlják ezeket.
TOVÁBB »
BEFEJEZŐDÖTT A FAPÓTLÁS A HAMVAS BÉLA UTCÁBAN
fapótlás hamvas B. utca2020. december 21. |Mint ismeretes, nyáron a Hamvas Béla utcában korszerűsítették a csatornahálózatot. Ennek kapcsán a csövek nyomvonalán álló fákat sajnos kivágták. Az elmúlt héten befejeződött az új fák ültetése, a kivágott fák körkerületének megfelelő fapótlás, 15 fát telepítettek, 8 db juharfát és 7 db hársfát.
TOVÁBB »
A SAJÁT PORTÁNK ÉS KÖRNYÉKE – HELYES IMRE MEGINT TAKARÍTOTT
Helyes Imre2020. december 19. | A Bükkös-patak partján élők bizonyára észrevették, hogy eltűnt az a hatalmas halom zöldhulladék, melyet a Szegedi utcai játszótér melletti téren illegálisan raktak le. Helyes Imre, a 6. számú választókörzet képviselője hívta ki a Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ NZrt.) munkatársait a terület takarítására, október óta immár másodszor. Most a tér megint rendezett, kulturált, ismét tiszta. Helyes Imre elmesélte, hogy rossz volt néznie neki, és a többi patakparti lakosnak is, az őszi takarítás óta szinte heggyé nőtt újabb szemétkupacot. Ezen helyiek alól persze kivételt képeznek azok, akik szabálytalanul, újra és újra odahajítják zöldhulladékukat.
TOVÁBB »
A BÜKKÖS PATAK REVITALIZÁCIÓS TERVÉNEK INDÍTÁSA
szomorúfűz kivágása2020. december 14. | A szentendrei Bükkös patak megújítása sok évtizedes adóssága a városnak. A képviselő-testület októberben döntött arról, hogy elő kell készíteni a Bükkös patak revitalizációs tervét. El kell készülnie egy átgondolt és jól megtervezett vízáramlási, hordalékfogási, vagyon, árvíz- és környezetvédelmi koncepciónak, ami kiemelt figyelmet fordít a Szegedi utcai játszótértől a Bükkös patak torkolatáig terjedő patakszakaszra.
Az októberi döntésnek megfelelően elindult a terv előkészítése, bekérték az előzetes árajánlatokat, így a jövő évi költségvetés terhére be lehet állítani a tervezési költségeket, ami összesen 4,2 M Ft.
173/2020. A Bükkös patak revitalizációs tervének indítása, határozat »
KI KELLETT VÁGNI A SZOMORÚFÜZET A BÜKKÖS-PARTI PIACNÁL
szomorúfűz kivágása2020. december 10. | A szentendrei piac mellett, a Bükkös-patak védő rézsűjének szélén álló szomorúfűz sok betegségben szenvedett, ezért kellett kivágni. Gyökerének nagy része az évek alatt a felszín fölé került, amitől megsérült. Törzse elcsavarodott, felső részén taplógombák telepedtek meg, melyek szinte teljesen elbontották a fa egy részét.
TOVÁBB » 
PÁLYÁZATOT NYERT A POSTÁS STRANDFEJLESZTÉS II. ÜTEME
Postás fejlesztés2020. december 7. | Közel 29,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Postás strand fejlesztésének II. üteme a Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukcióra kiírt pályázati felhíváson. A támogatást a családbarát mosdó építésére, valamint a meglévő mosdó és öltöző megújítására fordítják.
TOVÁBB »
KIÍRTÁK A KÖZBESZERZÉST A DÉLI VÍZBÁZIS MEGÓVÁSÁRA
déli vízbázis pályázat2020. december 7. | December 3-án megjelent a Közbeszerzési Hatóság oldalán a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvására kiírt pályázat, a pályázatok benyújtási határideje 2021.01.20. Sikeres pályázat esetén megoldódik a hosszú évek óta húzódó súlyos szennyeződés felszámolása, ami 2023-ra elérhette volna a jelenleg üzemelő víztermelő kutakat.
TOVÁBB »
JUHARFÁKAT ÉS HÁRSFÁKAT ÜLTETNEK A HAMVAS BÉLA UTCÁBA
hamvas b. u. fatelepítés2020. december 4. | Idén nyáron, csatorna rekonstrukciós munkák miatt 9 fát kellett kivágni a Hamvas Béla utcában. December 7-én indul a terület környezeti rehabilitációja, juharfák, hársfák, cserjék ültetésével, levendulaágyás kialakításával.
TOVÁBB »
ELLENŐRZIK A ZÖLDHULLADÉK SZABÁLYOS KIHELYEZÉSÉT
zöldhulladék zsák2020. december 2. | Sokan nem a szabályoknak megfelelően helyezik ki a zöldhulladékot, a kiboruló, szétszakadt zsákok, a nem kötegelt gallyak az utcaképet is rontják és balesetveszélyesek is. A héten a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrizni fogják a zöldhulladék szabályos kihelyezését.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁK KIVÁGÁSA VÁRHATÓ A KÖZELJÖVŐBEN
fakivágás2020. november 11. | Balesetveszélyes állapotuk miatt ki kell vágni a szentendrei piac melletti szomorúfűzt, és a Pap-sziget hídja mellett található rezgő nyárfát – tájékoztatott Hazai Attila főkertész. A kivágások szükségességét vizsgálatok is megerősítették.
TOVÁBB »
ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS A BELVÁROSBAN
őszi nagytakarítás2020. november 5. | A Városi Szolgáltató munkatársai november 3. óta ismét nagytakarításba kezdtek a belvárosban. Októberben több mint 130 órát fordítottak a belváros tisztán tartására. Megkezdték a lombgyűjtést az utakon, járdákon és az önkormányzati intézmények környezetében, az intézményekhez tartozó parkolókban.
TOVÁBB »
„FÉNYEK SÖTÉTEDÉS UTÁN” – ÚJ DÍSZKIVILÁGÍTÁS A JAPÁNKERTBEN
japán kert2020. október 23. | Szerdán kora este a szentendrei Japánkert újabb attrakcióval gazdagodott. Október 21.-én sötétedés előtt került sor a kert frissen létrehozott díszvilágításának átadására. A „Fények sötétedés után” című eseményt megtisztelte látogatásával Sato Kuni nagykövet asszony, és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A ZÖLDEBB SZENTENDRÉÉRT
fatelepites a város több pontján2020. augusztus 7. | Hazai Attila, Szentendre új környezetvédelmi referense a Bükkös-patak partján készült interjú során ismertette azokat a terveit, amelyek által a város környezete és városképe még zöldebbé és impozánsabbá válhatna. A beszélgetés során több alkalommal hangsúlyozta a fatelepítések fontosságát és azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha az egynyári növények helyett, évelő, fásszárú cserjéket telepítenek.
TOVÁBB »

Az oldal kezdőképe Major Frigyes fotográfiája. Köszönjük!