2021. március 09. 21:49

Zöld Szentendre

Teremtsünk lombokkal ékes, környezetbarát várost Szentendréből!
Mindannyian azt szeretnénk, hogy városunk zöldfelületei gyarapodjanak, szépüljenek, viruljanak.
Mindannyiunknak fontos, hogy ne csúfítsa, szennyezze köztereinket szemét, lom, illegálisan kihajított zöldhulladék.
Ki ne szeretne egy zöldebb városban élni?
A Zöld Szentendre oldal összegyűjt minden hírt, tudnivalót a témában, folyamatosan frissülő, aktuális tartalommal, komposztálási kisokostól a méhlegelőkig.
Kérjük, vigyázzanak a fákra, hőségben öntözzék meg a csemetéket, óvják a városi zöldfelületeket!
Ha tehetik, komposztálják konyhai hulladékukat és a kerti lombot!
A lomokat ne köztérre dobják ki, inkább vigyék el a Hulladékudvarba!
Kérjük minden jóérzésű szentendrei közreműködését, mert csak együtt tudunk tenni azért, hogy zöldebb legyen a városunk.
Kövessék oldalunkat, éljen a tavasz!
ÚJ FA A DOROTHEA ELŐTT: EGY CIVIL ELÜLTETTE, A KÁVÉZÓ ÖRÖKBE FOGADTA
veszélyes fa kivágása2021. április 5., 18:00 | A Dorothea kávézó külső teraszán évtizedekig kávézgattak, fröccsözgettek a helyiek és a turisták egy nagy, árnyat adó cseresznyefa alatt. A fa beteg lett, borostyán nőtte be, majd kidőlt. Egy, a neve elhallgatását kérő, Szentendrét szerető civilnek annyira hiányzott a fa Dorothea előtti terecskéről, hogy felajánlott a városnak egy előnevelt facsemetét a kiszáradt fa helyébe. A városi főkertésszel egyeztetve, egy többször iskolázott hársfára esett a választás.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁT VÁGNAK KI A KOVÁCS LÁSZLÓ UTCÁNÁL
veszélyes fa kivágása2021. március 30., 18:00 | Balesetveszélyessé vált, menthetetlen égerfát vágnak ki március 31-én szerdán a Bükkös patak partján a Kovács László utcánál. A főkertész tájékoztatása szerint a 20-25 m magas fa törzse nagy százalékban korhadt, állapota miatt egy erősebb szél kidöntheti. A fa sajnos menthetetlen.
TOVÁBB »
UNOKÁJA SZÜLETETT, FÁT ADOTT A VÁROSNAK A NAGYMAMA
zöldfelületek takarítása2021. március 30., 18:07 | Lakossági felajánlásból ültettek egy kőrisfát a SZEI patakpart melletti, mozgáskorlátozottak és kismamák számára fenntartott parkolói közé, ahonnan a közelmúltban ki kellett vágni az ott lévő, viharban kettétört fát.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁT VÁGNAK KI A KOVÁCS LÁSZLÓ UTCÁNÁL
2021. március 18. | Balesetveszélyessé vált, menthetetlen égerfát vágnak ki március 31-én szerdán a Bükkös patak partján a Kovács László utcánál. A főkertész tájékoztatása szerint a 20-25 m magas fa törzse nagy százalékban korhadt, állapota miatt egy erősebb szél kidöntheti. TOVÁBB »
FELHÍVÁS ZÖLDFELÜLETEK TAKARÍTÁSÁRA
zöldfelületek takarítása2021. március 17. | A városi zöldfelületek tavaszi takarítási akciója keretében 2021. március 22. és április 3. között ütemezetten elszállítja a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot a Városi Szolgáltató NZrt. Csak az átlátszó biológiai lebomló zsákokba csomagolt zöldhulladékot viszik el, a levágott ágakat, gallyakat pedig maximum 1 méter hosszú, két helyen szorosan rögzített, kézi rakodásra alkalmas kötegekben. A zöldhulladékot a szállítási nap reggelén, legkésőbb 6 óráig kell kihelyezni az ingatlan előtti közterületre.
TOVÁBB »
A VÁROSI SZOLGÁLTATÓ TAVASZI NAGYTAKARÍTÁSA – KISFILM
2021. március 11. | Február végén megkezdte a tavaszi nagytakarítást a VSZ NZrt. Rendbe tették a Postás strandot, fertőtlenítették és kitakarították a buszmegállókat, az aluljárókat. Gallyazzák a fákat, megnyesik a cserjéket, összegyűjtik a lombokat, rendezik a virágágyakat. A munkálatok előreláthatólag április közepéig zajlanak.
YOUTUBE »
FATELEPÍTÉSEK VÁROSSZERTE MÁRCIUSBAN
fatelepites a városszerte márciusban2021. március 10. | A fatelepítések jegyében telt március első hete Szentendrén. Az EuroVelo6 kerékpárút mentén 357 fát ültettek el, de fásítottak a papírgyárnál, a Püspökmajor lakótelepen és a Vasvári lakótelepen is, valamint a város számos más pontján. Két gömbakác került a Stéger közbe, Izbégre egy tucat csemete vegyesen, a Bölcsőde közbe 9 gömbakác …
TOVÁBB »
ZÖLDHULLADÉKGYŰJTÉS: VÁLTOZOTT AZ ÁTLÁTSZÓ-LEBOMLÓ ZSÁK ÁRA
fatelepites a város több pontján2021. március 9. | A versenytársakhoz képest, továbbra is a Városi Szolgáltató NZrt.-nél vásárolhatóak meg a legkedvezőbb áron a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló átlátszó-lebomló zsákok, annak ellenére, hogy árat kellett emelni. A zsákok márciustól 200 Ft/db áron kaphatóak. Ellentétben a versenytársakkal, a VSZ NZrt. nem köti darabszámhoz a zsák vásárlását, ha csak egy zsákra van szüksége az ügyfélnek, azt is meg tudja venni.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS A VÁROS TÖBB HELYSZÍNÉN
fatelepites a város több pontján2021. február 24. | Fatelepítési munkák kezdődtek a város több helyszínén is, így az EuroVelo6 kerékpárút mentén, a Püspökmajor lakótelepen, a belvárosban és a Postás strandon is.
A többségében őshonos fafajtákat szakember javaslata alapján választották ki, a tölgy, juhar, kőris, hárs mellett platán, nyár, díszgalagonya és berkenye csemetét is ültetnek.
TOVÁBB »
FAKIVÁGÁSOK A BELVÁROSI CSATORNABERUHÁZÁS MIATT – KISFILM
2021. január 30. | Hazai Attila, a város környezetvédelmi referense mutatja be a területet, ismerteti, hol, milyen fákat kell kivágni, milyen fafajtákkal pótolják ezeket. A fakivágásokat a beruházás elkezdéséig, február 15-ig kell befejezni.
YOUTUBE »
TIZENÖT FÁT KELL KIVÁGNI A BELVÁROSBAN A CSATORNA-MUNKÁK MIATT
fakivagas a csatorna miatt2021. február 2. | Szentendre belvárosában, február 15-ig, sajnos 15 fát kell kivágni a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítés munkálatai miatt. A kivágott fák az Ady Endre utcára merőleges kis ösvényen vannak, a MANK területe és a mellette lévő lakóházak között nőttek ki, egy keskeny, kb. 30 méter hosszú sávban. A fákat az önkormányzat a belváros más zöldterületein fogja pótolni honos, mézelő fákkal, kedvezve a madaraknak és a méheknek.
TOVÁBB »
FELAJÁNLHATÓK A KIDOBÁSRA ÍTÉLT GYÖKERES FENYŐK
földlabdás fenyő2021. január 12. |Földlabdás fenyőt vásárolt karácsonyra? Nem tudja hova ültetni? Ne dobja ki, ajánlja fel a városnak! Az önkormányzat fogadja ezeket a kis fákat, és gondoskodik az elültetésükről. A főkertész várja a jelentkezéseket! Az önkormányzat vállalja a kis fák kiültetését, gondozását, amennyiben a tulajdonosok felajánlják ezeket.
TOVÁBB »
BEFEJEZŐDÖTT A FAPÓTLÁS A HAMVAS BÉLA UTCÁBAN
fapótlás hamvas B. utca2020. december 21. |Mint ismeretes, nyáron a Hamvas Béla utcában korszerűsítették a csatornahálózatot. Ennek kapcsán a csövek nyomvonalán álló fákat sajnos kivágták. Az elmúlt héten befejeződött az új fák ültetése, a kivágott fák körkerületének megfelelő fapótlás, 15 fát telepítettek, 8 db juharfát és 7 db hársfát.
TOVÁBB »
A SAJÁT PORTÁNK ÉS KÖRNYÉKE – HELYES IMRE MEGINT TAKARÍTOTT
Helyes Imre2020. december 19. | A Bükkös-patak partján élők bizonyára észrevették, hogy eltűnt az a hatalmas halom zöldhulladék, melyet a Szegedi utcai játszótér melletti téren illegálisan raktak le. Helyes Imre, a 6. számú választókörzet képviselője hívta ki a Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ NZrt.) munkatársait a terület takarítására, október óta immár másodszor. Most a tér megint rendezett, kulturált, ismét tiszta. Helyes Imre elmesélte, hogy rossz volt néznie neki, és a többi patakparti lakosnak is, az őszi takarítás óta szinte heggyé nőtt újabb szemétkupacot. Ezen helyiek alól persze kivételt képeznek azok, akik szabálytalanul, újra és újra odahajítják zöldhulladékukat.
TOVÁBB »
A BÜKKÖS PATAK REVITALIZÁCIÓS TERVÉNEK INDÍTÁSA
szomorúfűz kivágása2020. december 14. | A szentendrei Bükkös patak megújítása sok évtizedes adóssága a városnak. A képviselő-testület októberben döntött arról, hogy elő kell készíteni a Bükkös patak revitalizációs tervét. El kell készülnie egy átgondolt és jól megtervezett vízáramlási, hordalékfogási, vagyon, árvíz- és környezetvédelmi koncepciónak, ami kiemelt figyelmet fordít a Szegedi utcai játszótértől a Bükkös patak torkolatáig terjedő patakszakaszra.
Az októberi döntésnek megfelelően elindult a terv előkészítése, bekérték az előzetes árajánlatokat, így a jövő évi költségvetés terhére be lehet állítani a tervezési költségeket, ami összesen 4,2 M Ft.
173/2020. A Bükkös patak revitalizációs tervének indítása, határozat »
KI KELLETT VÁGNI A SZOMORÚFÜZET A BÜKKÖS-PARTI PIACNÁL
szomorúfűz kivágása2020. december 10. | A szentendrei piac mellett, a Bükkös-patak védő rézsűjének szélén álló szomorúfűz sok betegségben szenvedett, ezért kellett kivágni. Gyökerének nagy része az évek alatt a felszín fölé került, amitől megsérült. Törzse elcsavarodott, felső részén taplógombák telepedtek meg, melyek szinte teljesen elbontották a fa egy részét.
TOVÁBB » 
PÁLYÁZATOT NYERT A POSTÁS STRANDFEJLESZTÉS II. ÜTEME
Postás fejlesztés2020. december 7. | Közel 29,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Postás strand fejlesztésének II. üteme a Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukcióra kiírt pályázati felhíváson. A támogatást a családbarát mosdó építésére, valamint a meglévő mosdó és öltöző megújítására fordítják.
TOVÁBB »
KIÍRTÁK A KÖZBESZERZÉST A DÉLI VÍZBÁZIS MEGÓVÁSÁRA
déli vízbázis pályázat2020. december 7. | December 3-án megjelent a Közbeszerzési Hatóság oldalán a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvására kiírt pályázat, a pályázatok benyújtási határideje 2021.01.20. Sikeres pályázat esetén megoldódik a hosszú évek óta húzódó súlyos szennyeződés felszámolása, ami 2023-ra elérhette volna a jelenleg üzemelő víztermelő kutakat.
TOVÁBB »
JUHARFÁKAT ÉS HÁRSFÁKAT ÜLTETNEK A HAMVAS BÉLA UTCÁBA
hamvas b. u. fatelepítés2020. december 4. | Idén nyáron, csatorna rekonstrukciós munkák miatt 9 fát kellett kivágni a Hamvas Béla utcában. December 7-én indul a terület környezeti rehabilitációja, juharfák, hársfák, cserjék ültetésével, levendulaágyás kialakításával.
TOVÁBB »
ELLENŐRZIK A ZÖLDHULLADÉK SZABÁLYOS KIHELYEZÉSÉT
zöldhulladék zsák2020. december 2. | Sokan nem a szabályoknak megfelelően helyezik ki a zöldhulladékot, a kiboruló, szétszakadt zsákok, a nem kötegelt gallyak az utcaképet is rontják és balesetveszélyesek is. A héten a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrizni fogják a zöldhulladék szabályos kihelyezését.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁK KIVÁGÁSA VÁRHATÓ A KÖZELJÖVŐBEN
fakivágás2020. november 11. | Balesetveszélyes állapotuk miatt ki kell vágni a szentendrei piac melletti szomorúfűzt, és a Pap-sziget hídja mellett található rezgő nyárfát – tájékoztatott Hazai Attila főkertész. A kivágások szükségességét vizsgálatok is megerősítették.
TOVÁBB »
ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS A BELVÁROSBAN
őszi nagytakarítás2020. november 5. | A Városi Szolgáltató munkatársai november 3. óta ismét nagytakarításba kezdtek a belvárosban. Októberben több mint 130 órát fordítottak a belváros tisztán tartására. Megkezdték a lombgyűjtést az utakon, járdákon és az önkormányzati intézmények környezetében, az intézményekhez tartozó parkolókban.
TOVÁBB »
„FÉNYEK SÖTÉTEDÉS UTÁN” – ÚJ DÍSZKIVILÁGÍTÁS A JAPÁNKERTBEN
japán kert2020. október 23. | Szerdán kora este a szentendrei Japánkert újabb attrakcióval gazdagodott. Október 21.-én sötétedés előtt került sor a kert frissen létrehozott díszvilágításának átadására. A „Fények sötétedés után” című eseményt megtisztelte látogatásával Sato Kuni nagykövet asszony, és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A ZÖLDEBB SZENTENDRÉÉRT
fatelepites a város több pontján2020. augusztus 7. | Hazai Attila, Szentendre új környezetvédelmi referense a Bükkös-patak partján készült interjú során ismertette azokat a terveit, amelyek által a város környezete és városképe még zöldebbé és impozánsabbá válhatna. A beszélgetés során több alkalommal hangsúlyozta a fatelepítések fontosságát és azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha az egynyári növények helyett, évelő, fásszárú cserjéket telepítenek.
TOVÁBB »

Az oldal kezdőképe Major Frigyes fotográfiája. Köszönjük!