Zöld Szentendre

Teremtsünk lombokkal ékes, környezetbarát várost Szentendréből!
Mindannyian azt szeretnénk, hogy városunk zöldfelületei gyarapodjanak, szépüljenek, viruljanak. Mindannyiunknak fontos, hogy ne csúfítsa, szennyezze köztereinket szemét, lom, illegálisan kihajított zöldhulladék.
Ki ne szeretne egy zöldebb városban élni?
A Zöld Szentendre oldal összegyűjt minden hírt, tudnivalót a témában, folyamatosan frissülő, aktuális tartalommal, komposztálási kisokostól a méhlegelőkig.
Kérjük, vigyázzanak a fákra, hőségben öntözzék meg a csemetéket, óvják a városi zöldfelületeket! Ha tehetik, komposztálják konyhai hulladékukat és a kerti lombot! A lomokat ne köztérre dobják ki, inkább vigyék el a Hulladékudvarba!
Kérjük minden jóérzésű szentendrei közreműködését, mert csak együtt tudunk tenni azért, hogy zöldebb legyen a városunk.
BEMUTATJUK A HELYI TERMELŐKET:Biokert Szigetmonostor » | Borda Sándor » | Kovács Zsigmond » | dr. Imre Csaba »

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

VÁROSRÉSZI KÖLTSÉGVETÉS: FOLYTATÓDIK A VÁROSBAN A ZÖLDFELÜLETEK FEJLESZTÉSE 2024. június 20., 16:57 | A Városrészi Költségvetés elkészült projektjei környékén több száz cserjét, szárazságtűrő évelőket, facsemetéket ültettek. Így a megújult Szmolnyica sétányi szakasz melletti zöld szigeteket, valamint a Kálvária út végi körforgalomnál kialakított pihenőhely környékét ültették be növényekkel. TOVÁBB »
SZÉPÜL A BÜKKÖS-PATAK KÖRNYEZETE ÉS A KŐZÚZÓ UTCAI SPORTTELEP 2024. június 4., 16:42 | A tavaszi zöldítés programban most a Bükkös-patak, illetve a Kőzúzó utcai sportpálya környezete került sorra. A patak partján több helyütt is rehabilitációs munkákat végez a város. TOVÁBB »
MEGÚJULNAK A 11-ES MENTI ZÖLDFELÜLETEK 2024. május 31., 15:33 | Elkezdődött a 11-es főút melletti, korábban rendszeresen kaszált füvesített zöldfelületek megújítása. Első helyszínként a Római Sánc utcánál lévő területet készítették elő, majd ültették be a múlt héten. Sajnos, néhány napon belül az elültetett palántákat ismeretlenek elkezdték „gyéríteni”. Kérjük, vigyázzon rájuk! TOVÁBB »
A PEST VÁRMEGYEI KORMÁNYHIVATAL TÁJÉKOZTATÓJA A PARLAGFŰ-MENTESÍTÉSI KÖTELEZETTSÉGRŐL 2024. május 30., 13:44 | A parlagfű gazdasági és közegészségügyi szempontból egyaránt a legjelentősebb gyomok közé tartozik. A parlagfü-mentesítés közös ügyünk, de elsősorban az ingatlan tulajdonosának, illetve az ingatlan használójának törvénybe foglalt kötelezettsége. A Fővárosi és a Pest Vármegyei Kormányhivatal ingatlanügyi hatóságai és a jegyzők minden évben helyszíni ellenőrzést végeznek e kötelezettség betartatása érdekében. TOVÁBB »
MÉHLEGELŐ A 11-ES MELLETT 2024. május 25., 12:45 | Szentendrén az utóbbi négy évben a kiválasztott közterületeken évente csak egyszer kaszálnak. Bár többen visszatérően kifogásolják ezt a döntést, az eredmény szembetűnő: a kaszálatlan területen nyolcszor több virág nőtt. TOVÁBB »
EGY NAP ALATT GAZDÁRA TALÁLT A 200 ESŐVÍZGYŰJTŐ-TARTÁLY 2024. május 14., 10:34 | Az önkormányzat idei esővízgyűjtő programját a tavalyihoz hasonlóan óriási érdeklődés kísérte: egy nap alatt gazdára talált a 200 esővízgyűjtő-tartály. Kérjük, hogy többen ne jelentkezzenek, ne álljanak sorba az ügyfélszolgálaton. Megértésüket köszönjük, jövőre folytatódik a program. TOVÁBB »
KÁLVÁRIA ÚT: MINTEGY 500 TŐ ÉVELŐ NÖVÉNY ELÜLTETÉSÉVEL FEJEZŐDIK BE A FELÚJÍTÁS 2024. május 10., 11:13 | A befejezéséhez közeledik a Kálvária út felső szakaszának felújítása. Az út-, járdaépítések, a gyalogátkelők kialakítása után már csak a zöldterületek megújítása, a kerékpár- és rollertárolók telepítése van hátra. A Városi Szolgáltató NZrt. már elkezdte a növényültetést. TOVÁBB »
A JÁNOS UTCAI HÍDNÁL FOLYTATÓDIK A BÜKKÖS-PATAKMEDERBEN TÖRTÉNT PARTFALOMLÁSOK HELYREÁLLÍTÁSA 2024. május 2., 18:43 | A tavaly januári villámárvíz okozta partfalomlások helyreállítási munkái folytatódnak a Bükkös-patakmederben. Május 6-án a János utcai hídnál kezdenek el dolgozni. Felvonulási területnek fogják használni a Kovács László utcában a híd melletti parkolót, továbbá le lesz zárva a Bükkös parti oldalon a hídtól délre eső vegyes használatú útszakasz. TOVÁBB »
KÉKI-DOMB: PÁLYÁZAT AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS MEGAKADÁLYOZÁSÁRA 2024. április 26., 14:31 | Kéki-bányai rekultivációs dombon nagy mennyiségű hulladékot, építési törmeléket raktak le illegálisan a közelmúltban. A városrész önkormányzati képviselője, Pilis Dániel kezdeményezte, hogy ismeretlen tettes ellen tegyen feljelentést Szentendrei Közös Önkormányzati Hivatala. A nagy mennyiségű illegális hulladék elszállítására, a terület bekamerázására az önkormányzat pályázatot nyújtott be. TOVÁBB »
FÖLD NAPJA ALKALMÁBÓL SZEMÉTSZEDÉS ÉS KÖZÖSSÉGI FAÜLTETÉS A VÁROSBAN 2024. április 22., 18:00 | Az 1990 óta hazánkban is megrendezett Föld napja alkalmából a városban több helyszínen lesz szemétszedés és közösségi faültetés. Az önkormányzat a Bükkös-patak völgyében, az új kerékpáros-gyalogos híd környékén szervez faültetést a héten. A Barcsay Iskola és a Ford Közép- és Kelet- Európai Kft. szemétszedési akciójához az önkormányzat biztosítja a feltételeket. TOVÁBB »
A BÜKKÖS PATAK MELLETT FOLYÓ FAKIVÁGÁSOK ÜGYE A SZAKHATÓSÁGOKHOZ KERÜLT 2024. április 11., 20:43 | Az önkormányzatnak nincs hatásköre, hogy a Bükkös patak partján, a Pilisi utcával szemben lévő területen folyó fakivágások ügyében intézkedjen, ezért az ügyet áttette a szakhatóságokhoz, amelyek jogsértés esetén felléphetnek a tevékenység ellen. A főkertész felhívta a munkálatokat végzők figyelmét, hogy bizonyos méret felett engedélyköteles a fák kivágása. A területen egyébként csak sport- és szabadidős célú építmények építhetők. TOVÁBB »
A MADARAK KÖLTÉSI IDŐSZAKÁBAN CSAK INDOKOLT ESETBEN SZABAD GALLYAZNI! 2024. április 11., 12:10 | Az elmúlt napokban tapasztaltuk, illetve több bejelentés is érkezett, hogy az áramszolgáltató munkatársai ismét elkezdték a fák gallyazását. Fülöp Zsolt polgármester kérésére Hazai Attila főkertész felhívta az E-ON figyelmét, hogy a vezetékek körüli szelvényezésre csak indokolt esetben, kizárólag baleset- és életveszély fennállása esetén kerülhet sor a költési időszakban. TOVÁBB »
FOLYTATÓDOTT A PATAKOK MEGTISZTÍTÁSA ÉS A GYALOGOSHIDAK FELÚJÍTÁSA, TAKARÍTÁSA 2024. április 10., 09:53 | A Víz Hete programsorozat folytatásaként Helyes Imre képviselő a Bükkös-patak mentén szemétszedést, Szabados András képviselő hídfestést és patakmeder-tisztítást szervezett a hétvégén. Korábban a víz napja alkalmával Magyar Judit és Szűcs Katalin képviselők is szerveztek szemétszedést, illetve pataktisztítást a Dera- és a Sztaravoda-patak mentén. TOVÁBB »
ESŐKERT A BARACKVIRÁG UTCÁNÁL – A KLÍMAVÁLTOZÁSHOZ VALÓ ALKALMAZKODÁS ELSŐ LÉPÉSEI 2024. április 5., 16:17 | A Víz Hete alkalmából került sor az Európai Uniós forrásból, a TOP PLUSZ pályázat keretében megvalósult, Szentendre első közterületi esőkertjének helyszíni bemutatójára. Fülöp-Pocsai Berta díszkertészeti- és növényalkalmazási mérnök, az esőkert tervezője röviden ismertette a csapadékvíz hasznosítása érdekében létesített bioárkot, ami a 11-es főút és a Barackvirág utcai csomóponttal szemben, a Duna-partra vezető sétány mellett található. TOVÁBB »
ZÖLDFELÜLET FEJLESZTÉSE A VASÚTI VILLASORON 2024. április 5., 15:52 | A Vasúti villasoron új facsemetéket és cserjéket ültetnek a Villasor köz és Szabadkai utca közötti szakaszon, a lakópark előtt épülő új járda mentén. Kivágják a kéttörzsű, beteg bálványfát, ami a fölötte húzódó nagyfeszültségű vezeték miatt balesetveszélyes. TOVÁBB »
LEZÁRÁS ÉS PARKOLÁSI TILALOM A BÜKKÖS-PARTON ÁPRILIS 2-ÁN ÉS 3-ÁN 2024. március 28., 16:19 | A Szent András Katolikus Óvoda udvarán lévő hat jegenyenyár metszése miatt, a balesetveszély elkerülése érdekében lezárják a Bükkös-part Bajcsy-Zsilinszky és a Kanonok utca közötti szakaszát április 2-án és 3-án (kedd-szerda), várhatóan 8:00 és 17:00 óra között. TOVÁBB »
A BÜKKÖS-PATAK TERMÉSZETKÖZELI ÁLLAPOTÁNAK VISSZAÁLLÍTÁSÁRA KÉSZÜL AZ ÖNKORMÁNYZAT 2023. október 26., 16:01 | A városi intézményeket a HÉV-állomással összekötő kerékpárúttal kapcsolatos lakossági változtatási javaslatok nagy részét nem támogatja a pályázatot elbíráló hatóság. Így az önkormányzat hiába akart eleget tenni a lakossági igényeknek, arra nincs lehetőség, a tervektől eltérő megvalósítás ugyanis veszélyeztetné a pályázati támogatás kifizetését. Az önkormányzat a Bükkös-patak természetközeli helyreállítására készül, a témáról szakértői egyeztetés volt a Városházán. TOVÁBB »
KOMPOSZTPROGRAM 2023 – JELENTKEZÉS OKTÓBER 20-IG! 2023. október 11., 14:48 | 2023-ban 15. alkalommal hirdet komposztálási programot az önkormányzat. A hagyományosan népszerű akcióban a résztvevők egy-egy komposztládát kapnak ingyenesen. A programra a szentendrei állandó lakcímmel rendelkezők és a helyi intézmények jelentkezhetnek, október 12. (csütörtök) 9:00 órától október 20. (péntek) 12 óráig. TOVÁBB »
INGYENES ESŐVÍZGYŰJTŐ PROGRAM SZENTENDRÉN: JELENTKEZZEN ÖN IS! 2023. szeptember 14., 10:52 | Az Ábrányi Emil programban vállalt céloknak megfelelően a városvezetés elindítja Szentendre első esővízgyűjtési programját. Száz szentendrei magánszemély, illetve intézmény jelentkezését várja az önkormányzat, akik vállalják, hogy ingatlanjukon felállítják az ingyenesen átvehető 300 literes esővízgyűjtő-tartályt és részt vesznek a biológiai szúnyoggyérítésben is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk. TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES ÖREG NYÁRFÁK A POSTÁS STRANDON 2023. augusztus 11., 11:55 | A Postás strandon körbe kellett keríteni három öreg nyárfát, mert balesetveszélyessé váltak. Valamennyi beteg, törzsük korhad, tele vannak nagy száraz ágakkal. A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) kéri, hogy a balesetek elkerülése érdekében az elkerített részre ne menjen senki és a szalagokat se távolítsák el.
TOVÁBB »
19 FA VIZSGÁLATÁT RENDELTÉK MEG – MENTHETETLENNÉ VÁLT A 150 ÉVES JEGENYENYÁR 2023. július 19., 18:34 | A Városi Szolgáltató NZrt. tizenkilenc kritikus állapotban lévő fa vizsgálatát rendelte meg. A szakvélemény többről is megállapította, hogy menthetetlen és balesetveszélyes. Sajnos ilyen a Virág utca 2. előtt álló, generációk óta nagy becsben tartott hatalmas jegenyenyár és ilyen volt a Pannónia utcai eperfa is. A kivágás szükségességének megítélésekor a fa állapota mellett a legfontosabb szempont, hogy a beteg, rossz állapotban lévő fa – töréssel vagy ágak leszakadásával – milyen valószínűséggel okozhat személyi sérülést vagy vagyoni kárt. Mivel az idei nyáron is szélsőséges időjárásra, hőhullámokra és viharokra számíthatunk, ezért különösen fontos, hogy a szakvéleményben foglaltak szerint történjen meg a fák gondozása, szükség esetén kivágása.
TOVÁBB »
KEZEDBEN A JÖVŐ – AZ EGÉSZSÉGES VÁROSÉRT KÖZALAPÍTVÁNY INTERAKTÍV KIÁLLÍTÁSA 2023. május 23., 18:35 | Az Egészséges Városért Közalapítvány a Helyőrségi Parancsnokság támogatásával „Kezedben a jövő” címmel a fenntarthatóságról és a környezetvédelemről szóló, interaktív kiállítást rendez, amely Földünk természeti erőforrásainak megóvására igyekszik felhívni a figyelmet.
TOVÁBB »
SZÉPÜL, BŐVÜL A SZÉLRÓZSA KÖZÖSSÉGI KERT 2023. május 19., 10:22 | Május 23-án és 25-én szakértői vezetéssel, önkéntesek segítségével bővítik Szentendrén a Fehérvíz utcai Szélrózsa közösségi kertet. Három új ágyást alakítanak ki, amivel a gyógy- és fűszernövényeknek, veteményesnek otthont adó közösségi kert bővül majd.
TOVÁBB »
TAVASZI FAÁPOLÁSI MUNKÁLATOK SZENTENDRÉN (2023) 2023. május 11., 15:42 | A város több pontján is végez az önkormányzat faápolási munkálatokat, melynek célja, hogy a fák sokáig egészségesek legyenek, és minél tovább élhessenek. Az ápolási munkák közé tartozik a korona korrekciója, ritkítása, a parazita növények eltávolítása, a sebkezelés, odúkezelés, a korona biztosítása, és az ifjítás.
TOVÁBB »
BOLGÁR RÓZSAKERT A CZÓBEL PARKBAN 2023. május 2., 16:06 | Közel négyszáz négyzetméteres – néhány éven belül gyönyörűen pompázó – rózsakert fogja felhívni a figyelmet Szentendre bolgár nemzetiségének csodálatra méltó hagyományára, a rózsakertészetre. A Czóbel parkban a Föld napja alkalmából alakították ki a rózsakertet, ahol hat tő szentendrei rózsa is helyet kapott, amelyeket Fülöp Zsolt polgármester ültetett el.
TOVÁBB »
FÖLD NAPJA, ÁPRILIS 22. – HULLADÉKGYŰJTÉS, FA- ÉS VIRÁGÜLTETÉS A VÁROSBAN 2023. április 19., 14:28 | A Föld napja világmozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetünk megóvására, a biológiai sokféleség megőrzésére, a környezettudatos magatartásra. Ebből az alkalomból a városban több helyen lesz hulladékgyűjtés, faültetés, növénygondozás. Gondoljon a mozgalom egyik jelmondatára – „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” –, és csatlakozzon valamelyik programhoz!
TOVÁBB »
VÍZ HETE 2023 – SZEMÉTSZEDÉS A KÉPVISELŐKKEL VIZES ÉLŐHELYEKEN 2023. március 10., 16:35 | Vizes élőhelyek megtisztítására várják a képviselők az érdeklődőket Szentendrén, a Víz Hete alkalmából, március 18-án és 25-én. Az önkormányzat zsákokkal és kesztyűkkel járul hozzá az akcióhoz, az összegyűjtött hulladékot a Városi Szolgáltató szállítja el. Cikkünkben az összes helyszín és időpont!
TOVÁBB »
GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNYEINK – KÖZÖSSÉGI KERTET ÉPÍT AZ ÖNKORMÁNYZAT A KŐHEGY LÁBÁNÁL 2023. február 14., 21:38 | A Kálvária út végén lévő önkormányzati ingatlanon tervezett gyógy- és fűszernövény kert koncepcióját 2023. február 10-én, pénteken a V8 különtermében ismertette az önkormányzat.
TOVÁBB »
LAKOSSÁGI FÓRUM A V8-BAN A GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY PROGRAMKERT FEJLESZTÉSÉRŐL 2023. február 3., 14:38 | A gyógy- és fűszernövény programkert fejlesztési terveit lakossági fórumon kívánja megosztani a városvezetés a szentendreiekkel. 2023. február 10-én, pénteken, 18:00 órától a V8 uszoda különtermében Fülöp Zsolt polgármester, Hernádi Krisztina Nóra képviselő és Hazai Attila főkertész ismertetik a terveket, a fejlesztés várható előnyeit és várják a lakosság javaslatait.
TOVÁBB »
FAÁPOLÁSI MUNKÁK ÉS VIZSGÁLATOK A VÁROSBAN (2023. FEBRUÁR) 2023. február 6., 09:03 | Február hónapban, az időjárási viszonyoktól függően az önkormányzat a város több pontján végez faápolási munkálatokat. Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogy mit kell tudni a folyamatról és kitérünk arra is, hogy milyen esetekben van szükség a fák kivágására.
TOVÁBB »
KÖZÖSSÉGI TAKARÍTÁS A DERA-PATAK MENTÉN JANUÁR 21-ÉN 2023. január 20., 13:11 | Az elmúlt napok intenzív esőzése miatt megduzzadt patak rengeteg szemetet hordott a Dera-patak 11-es út feletti szakaszára (is), ezért annak megtisztítására várnak mindenkit, mielőtt a Duna felé tovább sodródik a szemét.
TOVÁBB »
FENYŐFA-BEGYŰJTÉSI IDŐPONTOK ÉS HELYSZÍNEK JANUÁRBAN 2023. január 3., 13:16 | A Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. értesíti a lakosságot, hogy 2023. január 11. és 30. között fenyőfa-begyűjtést végez Szentendrén, Pilisszentlászlón és Pomázon. A fenyőket egy külön gépjárművel a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe szállítják, ahol hő- és villamosenergiát állítanak elő belőlük.
TOVÁBB »
ELISMERÉS A BÜKKÖS TANÖSVÉNY KÖRNYEZETI ÉRTÉKEINEK FENNTARTÁSÁÉRT 2022. december 1., 16:41 | Szentendre idén tavasszal sikeresen pályázott 70 db facsemetére a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül! programjának keretében. Október végén a közösségi ültetésben Hazai Attila főkertész irányításával az önkormányzati képviselők mellett diákok és önkéntesek is részt vettek. TOVÁBB »
NEKED ZÖLDÜL! – KÖZÖSSÉGI ÜLTETÉSEKKEL, HETVEN FÁVAL LETT GAZDAGABB SZENTENDRE
közösségi faültetés2022. november 18., 17:53 |  Szentendre idén tavasszal sikeresen pályázott 70 db facsemetére a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül! programjának keretében. Október végén a közösségi ültetésben Hazai Attila főkertész irányításával az önkormányzati képviselők mellett diákok és önkéntesek is részt vettek. TOVÁBB »
HAT HELYSZÍNEN VOLT KÖZÖSSÉGI FAÜLTETÉS SZENTENDRÉN
közösségi faültetés2022. november 2., 18:13 | Szentendre idén tavasszal sikeresen pályázott 70 db facsemetére a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül! programjának keretében. Október végén a közösségi ültetésben Hazai Attila főkertész irányításával az önkormányzati képviselők mellett diákok és önkéntesek is részt vettek.
TOVÁBB »
NEKED ZÖLDÜL – KÖZÖSSÉGI FAÜLTETÉSEK SZENTENDRÉN
maradnak a fák2022. október 20., 16:35 | Közösségi faültetésre hívja a főkertész a szentendreieket október utolsó hetének második felére. Az önkormányzat a MOL-Új Európa Alapítvány Neked Zöldül! programjában nyert hetven facsemetét zöldterületei megújítására. Ezek elültetésére toboroz önkénteseket a képviselők segítségével a város. FRISSÍTÉS: a november 2-án, szerdán délelőttre tervezett faültetés a Barcsay-iskolánál betegség miatt elmarad!
TOVÁBB »
HASZNÁLT SÜTŐOLAJ GYŰJTŐPONTOK, KORSZERŰ TECHNOLÓGIÁVAL SZENTENDRÉN 2022. szeptember 7., 18:42 | A használt sütőolaj lefolyóba vagy szemetesbe kerülve nagymértékben szennyezi vizeinket, holott 100%-ban újrahasznosítható lenne. Cikkünk a háztartási sütőolaj megfelelő kezelésének fontosságára hívja fel a figyelmet és bemutatja a Püspökmajor-lakótelepen kihelyezett új, innovatív gyűjtőautomatát. Szentendre az első hazai városok között van, ahol ilyen modern eszköz segíti az olaj biztonságos gyűjtését. TOVÁBB »
NAPELEMES KANDELLÁBEREK AZ IZBÉGI ISKOLA MELLETTI PARKOLÓBAN
maradnak a fák2022. augusztus 25., 15:43 | A mintegy kétmillió forintos önkormányzati beruházás a Mária utcában 2022 júliusában indult. A három, zöld energiával üzemelő köztéri lámpa beüzemelése augusztus végén befejeződött.
TOVÁBB »
MARADNAK A FÁK: TOVÁBBRA IS A HATÁLYOS RENDELET SZERINT JÁR EL AZ ÖNKORMÁNYZAT
maradnak a fák2022. augusztus 17., 10:42 | Az elmúlt hetekben komoly visszhangot kapott a sajtóban és az országos nyilvánosságban is az a kormányrendelet, amely a természetvédelmi szempontok figyelembevétele nélkül könnyített a fakitermelési szabályokon.
TOVÁBB »
LAKÁSKORSZERŰSÍTÉSSEL A KLÍMAVÁLTOZÁS CSÖKKENTÉSÉÉRT – 2. RÉSZ
templomdomb2022. június 12., 11:10 | A modern gazdaság működése jelentős terhelést jelent környezetünk számára. Ezt felismerve az Európai Unió kiemelt célként határozta meg a klímaváltozás lassítását. Az elképzeléshez a magyar kormány több programmal is csatlakozott. A 2019 őszén a város vezetésével megbízott Társaság az élhető Szentendréért (TÉSZ) Ábrányi Emil városvédő, városszépítő és városfejlesztő programjában is kiemelt helyett kaptak ezek a célok. A program 116. pontjában megfogalmazottak szerint a TÉSZ vállalta, hogy a tisztább levegő megteremtése érdekében segíti a lakosságot abban, hogy a lehető legnagyobb számban korszerűsítsék lakásuk fűtését, csökkentsék energiafogyasztásukat, ezzel is védve a természetet. Kétrészes cikkünkben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.
TOVÁBB »
ÖSSZEFOGÁSSAL ÚJULT MEG A TEMPLOMDOMB ZÖLDFELÜLETE – A MUNKA FOLYTATÓDIK
templomdomb2022. május 28., 19:23 | A Kerekerdő Kertépítők, a Bükkös Egyesület és Dzsindzsa Nindzsa csapata kezdeményezésére, Szentendre Város Önkormányzatának támogatásával megújult a Templomdomb zöldfelülete.
TOVÁBB »
BIRTOKOLNI VAGY LÉTEZNI? – FÓRUM A FENNTARTHATÓSÁGRÓL A BARCSAY UDVARBAN
BIRTOKOLNI VAGY LÉTEZNI?2022. május 25., 13:28 | Az 1972-ben megrendezett Stockholmi konferencia 50. évfordulója alkalmából Birtokolni vagy létezni? – Útkeresés „a növekedés határai” túlsó oldalán címmel, kerekasztal beszélgetéssel egybekötött ingyenes előadásra invitál minden érdeklődőt Thurzó Orsolya, a rendezvényen közreműködő Ars et Vita Alapítvány kuratóriumi tagja.
TOVÁBB »
SZENTENDRE CSATLAKOZOTT A BIOLÓGIAI SZÚNYOGGYÉRÍTÉS TÉRSÉGI PROGRAMJÁHOZ 2022. május 20., 10:31 | Az áprilisi testületi ülésen a képviselő-testület úgy döntött, hogy Szentendre csatlakozik a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely a környezetre igen káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést javasolja, illetve kezdeményezi.
TOVÁBB »
LASSAN, DE VÁLTOZIK A VÁROSI ZÖLDTERÜLETEKRŐL VALÓ KÖZGONDOLKODÁS
Zöld szemlélet2022. május 18., 17:21 | Szentendrén közel 500 ezer négyzetméter közterületet kaszálnak minden hónapban, annak ellenére, hogy a kormányzati elvonások, a járvány okozta bevételkiesés miatt a zöldfelületek gondozására jóval kevesebb jut, mint korábban. A virágágyások 75 százalékát sikerült fenntartani, pedig az erre fordítható költségek a felére csökkentek. Hazai Attila főkertésszel beszélgettünk a városi zöldfelületek gondozásáról, az ökológiai szempontokat érvényesítő zöldterület-gazdálkodásról.
TOVÁBB »
LAKÁSKORSZERŰSÍTÉSSEL A KLÍMAVÁLTOZÁS CSÖKKENTÉSÉÉRT – 1. RÉSZ
LAKÁSKORSZERŰSÍTÉS2022. május 12., 15:13 | A modern gazdaság működése jelentős terhelést jelent környezetünk számára. Ezt felismerve az Európai Unió kiemelt célként határozta meg a klímaváltozás lassítását. Az elképzeléshez a magyar kormány több programmal csatlakozott. A város vezetésével 2019 őszén megbízott Társaság az élhető Szentendréért (TESZ) Ábrányi Emil városvédő, városszépítő és városfejlesztő programjában is kiemelt helyett kaptak ezek a célok. A program 116. pontjában megfogalmazottak szerint a TESZ vállalta, hogy a tisztább levegő megteremtése érdekében segíti a lakosságot abban, hogy a lehető legnagyobb számban korszerűsítsék lakásuk fűtését, csökkentsék energiafogyasztásukat, ezzel is védve a természetet. Kétrészes cikkünkben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.
TOVÁBB »
MI AZ A TALAJTERHELÉSI DÍJ? KELL-E FIZETNEM?
TALAJTERHELÉSI DÍJ2022. május 6., 15:07 | Bár 2013 óta helyi rendelet is választ ad a címben feltett kérdésekre, kevesen tudják, hogy minden „kibocsátó”, aki ivóvízszolgáltatást vesz igénybe, a háztartásában keletkezett szennyvíz mennyisége után környezetterhelési díjat fizet: vagy csatornahasználati díjként vagy – amennyiben a háztartása nincs a csatornahálózatra kötve – talajterhelési díjként. Az utóbbi csoportba tartozók április végén felszólítást kaptak az önkormányzattól. Adminisztratív hiba miatt olyanok is, akiknek nincs lehetőségük rákötni a csatornára, mert az utcájukig még nem ért el a közmű. A hibáért a hivatal elnézést kér. A városvezetés vizsgálja annak lehetőségét, hogy a törvény által előírt bevallási kötelezettség, hogyan egyszerűsíthető le a csatornázatlan utcákban lakók számára. TOVÁBB »
A TERMÉSZET VÉDELMÉBEN ÉVENTE EGYSZER KASZÁLTATJA A VÁROS A BÜKKÖS PARTJÁT
ÉVENTE EGYSZERI KASZÁLÁS2022. május 6., 09:03 | A Bükkös patak partjának a 11-es úttól felfelé eső szakaszát Hazai Attila, a város főkertészének kezdeményezésére évente egyszer, a nyár végén kaszálják. A terület védelem alatt áll, funkciója rekreációs jellegű, tehát nem a klasszikus értelemben vett közpark, ahol évente 6-8 alkalommal nyírja a Városi Szolgáltató a füvet.
TOVÁBB »
ÖSSZEFOGÁS A TEMPLOMDOMB ZÖLDFELÜLETÉÉRT
Templomdomb2022. május 5., 17:45 | Mentsük meg együtt a templomdombi famatuzsálemeket és zöldítsük be a teret! felhívással gyűjtést szervez a Bükkös Egyesület a Dzsindzsa Nindzsa és a Kerekerdő Kertépítő Kft. a Templomdomb zöldfelületének rekonstrukciójára.
TOVÁBB »
MAGONC-PROGRAM A BÜKKÖS-PARTI KISERDŐ MEGÚJULÁSÁÉRT – FAÜLTETÉS MÁJUS 7-ÉN!
Templomdomb2022. április 27., 21:05 | A Bükkös Egyesület és Szentendre Város Önkormányzat a Kerekerdő Kertépítő Kft. szakmai vezetésével útjára indította a Magonc-programot. A program célja a Bükkös patak parti kiserdő megújulásának segítése: az elöregedett és kivágott/kidőlt fák helyén létrejött „lékek” beültetése. A programban bárki részt vehet, aki vállalja, hogy elfogadja és betartja a szakmai útmutatásokat és a későbbiekben is gondozza az elültetett csemetét.
TOVÁBB »
FÖLD NAPI TAKARÍTÁS A VÁROSBAN
Föld napja alkalmából takarítás2022. április 23., 19:43 | A Föld napja alkalmából városi szemétszedési akciót szervezett az önkormányzat április 23-án. Az akciót a városi főkertész fogta össze, az egyes helyszíneken a képviselők koordinálták a munkát. Kilenc helyszínen folyt a munka. A Föld napi takarítást az önkormányzati képviselők kezdeményezték.  Köszönjük mindenkinek a részvételt!
TOVÁBB »
TISZTÍTSUK MEG EGYÜTT A VÁROST: SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ ÁPRILIS 23-ÁN, SZOMBATON!
RÉZSŰREKONSTRUKCIÓ A KÁLVÁRIA ÚTON2021. december 23., 10:43 | A Föld napja alkalmából városi szemétszedési akciót szervez az önkormányzat április 23-án, szombaton. Az akciót a városi főkertész fogja össze, az egyes helyszíneken a képviselők koordinálják a munkát, melyhez várják az önkéntesek, érdeklődők, segíteni vágyók jelentkezését. A szemétszedéshez a Városi Szolgáltató biztosít zsákokat és kesztyűket, az összegyűjtött szemetet is a VSz szállítja el. TOVÁBB »
RÉZSŰREKONSTRUKCIÓ A KÁLVÁRIA ÚTON
RÉZSŰREKONSTRUKCIÓ A KÁLVÁRIA ÚTON2021. december 23., 10:43 | Évelő virágok, cserjék díszítik december elejétől a Kálvária út menti rézsűt, ami az út felújítási munkálatai után rekonstrukcióra szorult. Az összkép már most, a téli viszonyok között is jelentősen javult, végleges formáját azonban majd néhány év elteltével, a növények kiterebélyesedésével nyeri el a terület. A Kálvária út felújítása után az úttest és a járda szintje közötti rézsűt is rendezte az önkormányzat.
TOVÁBB »
VÁROSRÉSZI KÖLTSÉGVETÉS: ÚJ JÁRDA, RENDEZETT ZÖLD TERÜLET A BÜKKÖS-PATAK PARTJÁN
Bükkös-part új járda2021. december 21., 16:35 | Az idén ebben a városrészben (a 6. választókerületben) a legtöbb lakossági szavazat a 11-es főút és a patakpart találkozásánál található zöld terület rehabilitációjára és az ottani járda felújítására érkezett. A december 18-án átadott terület jelentős részén talajcserét hajtottak végre. Fákat és cserjéket ültettek a buszmegálló közvetlen közelében, illetve a felújított járda két szélén. A rehabilitált terület melletti járdát mintegy negyven méter hosszúságban átépítették. TOVÁBB »
LAKOSSÁGI KEZDEMÉNYEZÉSRE – GYÓGY- ÉS FŰSZERNÖVÉNY PROGRAMKERT A KŐHEGY LÁBÁNÁL
GYÓGY- és FŰSZERNÖVÉNY PROGRAMKERT2021. október 14., 23:50 | A Kálvária út végén lévő önkormányzati ingatlan hasznosításával kapcsolatban a sportcélú hasznosítástól az ingatlan értékesítéséig többféle elképzelés volt korábban. Lakossági fórumokon vetődött fel ötletként, hogy egy olyan rekreációs területet jöhetne itt létre, ami a meglévő természeti értékeket felhasználva közösségi kertként működik. Ezt az ötletet továbbfejlesztve alakult ki a gyógy- és fűszernövény programkert koncepciója, ami az értékes ökológiai terület biológiai sokféleségét, a természetesen jelenlévő gyógy- és fűszernövényfajok, cserjék megőrzése, gondozása mellett tudatosan fejlesztett kert kialakítását tűzi ki célul. A terület egyes részein pihenésre alkalmas piknikhelyek, padok kaphatnak helyet, valamint egy kisebb, oktatási, ismeretterjesztő célú épületegyüttes létesítését is tervezik. A megvalósítás finanszírozását részben önkormányzati forrásból, részben pályázatokból lehet előteremteni.
A gyógynövény és fűszernövény programkert fejlesztési koncepcióját a testület egyhangúlag támogatta. A javaslatot Hernádi Krisztina Nóra képviselő közreműködésével Hazai Attila főkertész és környezetvédelmi ügyintéző, valamint Dr. Hajdu Zsanett gyógynövényszakértő biológus készítette elő.
Gyógy- és fűszernövény programkert a Kőhegy lábánál »
VÁNDORTANÖSVÉNYEK BEMUTATÓJA A PETZELT ISKOLÁBAN
VÁNDORTANÖSVÉNYEK BEMUTATÓJA A PETZELT ISKOLÁBAN2021. szeptember 21., 15:34 | Eltérő formájú tanösvényeket mutattak be a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület országos találkozóján a hétvégén a VSZC Petzelt József Technikum és Szakképző Iskolában. A Beporzós, a Klíma és a Herman Ottó vándortanösvények a környezeti nevelésben remekül használható, mobil oktatási segédanyagok, amelyeket az egyesület pedagógus tagjai dolgoztak ki. Mindhárom a felfedeztető tanulást segítő, a diákoknak sok-sok élményt nyújtó, játékos feladatokkal és remek ötletekkel gazdag gyűjtemény.
TOVÁBB
»
1000 M2 VÍZTERÜLETEN VÉGEZTEK BIOLÓGIAI TESZTGYÉRÍTÉST
Szentendrei Biológiai Lárvagyérítési Program 2021

1000 M2 VÍZTERÜLETEN VÉGEZTEK BIOLÓGIAI TESZTGYÉRÍTÉST2021. augusztus 26., 20:25 | A hatékony biológiai szúnyoggyérítés arányának növelése érdekében a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal (BM OKF) folytatott egyeztetések nem kecsegtetnek túl nagy reményekkel. Ezért az önkormányzat júniusban megkezdte a Duna árterén kívüli területek feltérképezését. Két lakóövezetben – a Sztaravodai úton, a temetővel szemben futó és a Vasúti villasor Szatmári és Csabagyöngye utca közötti szakaszon lévő vizesárkokban – modellvizsgálatként megkezdték a biológiai lárvagyérítést is. TOVÁBB »
ISMÉT INDUL A KOMPOSZTÁLÁSI PROGRAM
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. augusztus 13., 13:16 | Az évek óta nagy érdeklődés mellett zajló komposztálási programot a város idén is megszervezi – immár 13. alkalommal. A programot a város állandó lakosai, valamint helyi intézményei számára hirdetik meg. A résztvevők – akik vállalják a használati megállapodásban foglaltakat – 1 db komposztáló ládát vehetnek át ingyenesen. Jelentkezés szeptember 15-ig.
TOVÁBB
»
NAPELEMES KAMERARENDSZER AZ ILLEGÁLIS HULLADÉKLERAKÁS ELLEN
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. július 29., 21:15 | Az illegális hulladéklerakás visszaszorítására napelemes kamerákat telepítettek Szentendrén olyan helyszínekre, ahol gyakran raknak le nagy mennyiségű szemetet ismeretlenek. A célra a „Tisztítsuk meg az országot!” projekt keretében nyert teljes körű, 20 millió forintos pályázati támogatást a város.
TOVÁBB
»
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN
GALLYAZZÁK A FÁKAT A RÓMAI SÁNC UTCÁBAN JÚLIUS 20-ÁN2021. július 16., 15:23 | A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) Parkfenntartási Divíziója a fák megfiatalítása érdekében gallyazni fog a Római sánc utca 1-17. között július 20-án, kedden 8 és 12 óra között.
TOVÁBB
»
KEZDŐDIK A PARLAGFŰSZEZON – A VÉDEKEZÉS KÖZÖS ÉRDEKÜNK
KEZDŐDIK A PARLAGFŰSZEZON – A VÉDEKEZÉS KÖZÖS ÉRDEKÜNK2021. július 15., 16:30 | Július második felétől intenzív terjedésnek indulnak a parlagfű pollenjei. A gyomnövény elleni védekezés közös érdekünk. Hazai Attilát, Szentendre város főkertészét kérdeztük az aktuális szentendrei parlagfűhelyzetről, a védekezés és a megelőzés módjáról. A főkertész véleménye szerint a szentendreiek szerencsések, mert más hazai településhez képest a városban elenyésző a parlagfüves területek mértéke.
TOVÁBB »
NEHÉZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE BÍRNI A SZÚNYOGGYÉRÍTÉST VÉGZŐ KATASZTRÓFAVÉDELMET
NEHÉZ EGYÜTTMŰKÖDÉSRE BÍRNI A SZÚNYOGGYÉRÍTÉST VÉGZŐ KATASZTRÓFAVÉDELMET2021. július 3., 15:50 | Február óta próbál eredményt elérni a városvezetés, hogy hatékonyabb legyen a szúnyoggyérítés Szentendrén. Pilis Dániel alpolgármester többször fordult levélben a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz (BM OKF), a katasztrófavédelem szerződött szakértői partnerével, a Pannon-Bio-Kalibra Konzorciummal egyeztetett a biológiai gyérítés lehetőségeiről, de egy központosított rendszerben nehéz partnereket találni. Az alpolgármester a szomszédos településekkel együttműködést kezdeményezett, mert a gyérítés hatékonysága a régió településeinek összehangolt tevékenységén is múlik.
TOVÁBB »
ILYEN VOLT, ILYEN LETT A FERENCZY-KÖZ
ILYEN VOLT, ILYEN LETT A FERENCZY-KÖZ2021. július 1., 11:03 | Példaértékű lokálpatrióta civil kezdeményezéssel és összefogással újult meg a Ferenczy-lépcső környéke és a Ferenczy-ház oldalsó homlokzata, ami egy névtelenséget kérő szentendrei polgár felajánlásának köszönhető. A TDM „örökbe fogadta” a Ferenczy-közt és a Kívánságok terét, virágokat és kaspókat vásárolt. A Városi Szolgáltató virágföld szállításával és a kaspók kihelyezésével, a meglévő virágok gondozásával segített.
TOVÁBB »
MÓDOSÍTOTTÁK A NEM KÖZMŰVEL ÖSSZEGYŰJTÖTT SZENNYVÍZZEL KAPCSOLATOS RENDELETET
Módosították a szennyvíz-rendeletet2021. június 30., 08:22 | A Képviselő-testület június 28. rendkívüli ülésén módosította a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendeletét. A rendelet lényeges előírásai nem változtak, csak két ponton vált szükségessé a módosítás: az ingatlantulajdonosok kötelezően megadandó személyes adatainak körét csökkentették, és a szolgáltatás díjfizetésének módjára vonatkozó részt pontosították.
TOVÁBB »
KÉRDEZZ-FELELEK A VADVIRÁGOS SZENTENDRÉRŐL
KÉRDEZZ-FELELEK A VADVIRÁGOS SZENTENDRÉRŐL2021. június 21., 09:17 | Minden, amit tudni kell a Vadvirágos Szentendre projektről. Mit jelent, honnan ered, miért fontos, mikor, milyen lépésekben valósul meg?
Nyugat-Európában 10-15 éve indult trend, hogy élőhelyeket teremtsünk hasznos rovaroknak, beporzóknak. Nagy Britanniában és Ausztriában is elterjedt a városi virágos rétek kialakítása. A rétek és a legelők számos védett növény és állatfaj élőhelyeként szolgálnak, így a biológia sokféleség, a biodiverzitás fenntartásában kiemelt szerepet játszanak.
TOVÁBB »
BEMUTATKOZIK KOVÁCS ZSIGMOND KERTÉSZ, DÍSZNÖVÉNYTERMESZTŐ
BEMUTATKOZIK KOVÁCS ZSIGMOND2021. június 14., 12:53 | A környezettudatosabb életmódra való törekvés számos módon tudjuk elkezdeni: akár úgy is, hogy a helyi kertészetek, gazdaságok, kézművesek termékeit választjuk az importcikkek helyett. Ezzel nem csak egy fenntarthatóbb életmód útjára lépünk, hanem segítjük a helyi vállalkozást is életben tartani. Ismerjék meg Kovács Zsigmondot!
TOVÁBB »
JÚLIUS 1-TŐL KÖZSZOLGÁLTATÁS A HÁZTARTÁSI SZENNYVÍZ ELSZÁLLÍTTATÁSA
RÉZSŰREKONSTRUKCIÓ A KÁLVÁRIA ÚTON2021. június 9., 15:50 | Szentendre lakosságának egészségvédelme, a város természeti és épített környezetének megóvása, a nem közművel gyűjtött háztartási szennyvíz környezeti terhelésének minimalizálása, a szennyvíz szakszerű gyűjtése és ártalmatlanítása érdekében a város önkormányzata megalkotta a nem közművel gyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendeletét. A közszolgáltatás biztosítására kiírták és lefolytatták a közbeszerzési eljárást. Így a csatornára nem kötött háztartások szennyvízének elszállítása – a hulladékbegyűjtéshez hasonlóan – az önkormányzat által szervezett és fenntartott közszolgáltatásként fog működni 2021. július 1-től.
TOVÁBB »
VIRÁGÜLTETÉS VÁROSSZERTE
VIRÁGÜLTETÉS VÁROSSZERTE2021. június 2., 11:05 | Városszerte virágültetésbe kezdett a Városi Szolgáltató május utolsó hetében. Idén a megszokottnál kevesebb lesz a virág Szentendre közterületein, de így is számos helyszínen díszítenek majd a növények a kényszerű megszorítások ellenére is.
TOVÁBB »
BEMUTATJUK HELYI TERMELŐINKET, MÁSODIKKÉNT BORDA SÁNDORT
Borda Sándor2021. május 31., 13:25 | Sokan ismerhetnek a piacról, a bajuszos Sándorként — kezdte bemutatkozását Borda Sándor. — Még a szüleim lovaskocsival szállították az árut Szentendrére. Az akkori piac még a patak másik oldalán volt. … Amikor a piac átkerült a mai helyére, azóta itt árusítok a megöröklött helyemen, a rendelővel szemben. … Azokon a földeken gazdálkodunk, amik már nagyon régen, 4 generáció óta művel a családunk.
TOVÁBB »
MEGHOSSZABBÍTJÁK AZ ÉLETÉT AZ ALSÓ-IZBÉGI HÁRSNAK
PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUM2021. május 10., 18:57 |Becslések szerint 150-180 éves lehet az az alsó-izbégi hársfa, melynek megmentésére már második alkalommal indul mentőakció: az elsőt a helyiek, a mostanit a városi főkertész kezdeményezte. Az egykori határkereszt mellett álló fát egyes elképzelések szerint a kereszt állításakor ültették, mert a hársfa nagy kincs volt gyógyító hatású virágja miatt…
TOVÁBB »
NINDZSÁK FOGADTÁK ÖRÖKBE A TEMPLOMDOMB AKÁC-MATUZSÁLEMEIT
NINDZSÁK FOGADTÁK ÖRÖKBE A TEMPLOMDOMB AKÁC-MATUZSÁLEMEIT2021. május 10., 15:56 |Templomdombunk öreg akácfáit éppen a Madarak és Fák napján fogadta örökbe egy fiatal csapat, az alpintechnikás faápolással foglalkozó, mókás nevű Dzsindzsa Nindzsa. (Azért ez a nevük, mert dzsindzsa szó egyik jelentése burjánzó növényzet, és mert saját állításuk szerint, ők hárman nindzsa ügyességgel másznak a fákra. Így vállalnak faápolást, veszélyes fák kivágását, fakorona-biztosítást.)
TOVÁBB »
A ZÖLD TURIZMUS FEJLESZTÉSE: CSATLAKOZÁS A PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUMHOZ
PILISI BIOSZFÉRA-REZERVÁTUM2021. április 27., 13:39 | A Pilisi Bioszféra-rezervátumhoz (PBR) való csatlakozási szándékról született polgármesteri határozat az április 14. előterjesztés alapján. A veszélyhelyzet idejére biztosított jogkörében eljárva a Fülöp Zsolt ennek érdekében együttműködést kezdeményezett a Bioszféra-rezervátumot kezelő Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal.
TOVÁBB »
ZÖLD DÖNTÉSEK ÁPRILISBAN
Hazai Attila2021. április 22., 13:07 | Több környezetbarát döntést is hozott az áprilisi előterjesztések alapján Fülöp Zsolt polgármester. A képviselőkkel egyeztetve elfogadta Szentendre Klímastratégiáját, kezdeményezte Szentendre Klíma Akciótervének kidolgozását, kinyilvánította a város csatlakozási szándékát a Klímabarát Települések Szövetségéhez, valamint meghirdette a Szentendre XIII. komposztálási programját.
TOVÁBB »
EGYÉNI CSELEKVÉS, EGYÉNI FELELŐSSÉGVÁLLALÁS – FÖLD NAPJA 2021
Hazai Attila2021. április 22., 07:20 | Április 22. a Föld napja. A mára világméretűvé vált eseményt 1970-ben rendezték meg először, a mozgalomhoz Magyarország 1990-ben csatlakozott. Hazai Attila főkertésszel arról beszélgettünk, hogy hogyan lehet a járványhelyzetben megünnepelni ezt a napot, mit tehetünk a környezetünkért, amikor a hagyományos programokat nem rendezhetjük meg?
TOVÁBB »
“NE CSAK OLVASD, HALLGASD IS A GREENFO-T!”
greenfo2021. április 22., 07:03 | “Kötelező irodalom és hallgatni való” mindenkinek, aki zöldnek tartja magát, akit érdekel Földünk sorsa. Épp egy éve, 2020. április 22-én, a Föld napján indult el Sarkadi Péter szerkesztésében a greenfo.hu környezetvédő honlap podcastja nagyszerű beszélgetésekkel. A podcast adásait meg lehet hallgatni a greenfo Soundcloud oldalán és elérhető több alkalmazásban.
TOVÁBB »
SZENTENDREI CIVILEK A FÖLDÉRT: ÖKOPARTY
veszélyes fa kivágása2021. április 21., 19:22 | A Zöld Szentendre oldal mostantól kezdve folyamatosan informálni fog az Ökoparty rendezvényeiről is. Az Ökoparty egy szentendrei, civil csoport, céljaikat Tarnóczy Mariann, a csoport vezetője ismertette. – Programjaink és sok más érdekesség is megtalálható az Ökoparty Fb-csoportban – gyere, várunk, jelentkezz be Te is! Az Ökoparty tevékenysége az ismeretterjesztésen túl a közelmúltban kibővült, különböző helyi akciók szervezésével, megvalósításával, mint pl. szemétszedés, közösségi kertépítés, a biológiai szúnyoggyérítés támogatása stb., stb. Ez az Ökoparty Aktív profilja. TOVÁBB »
ZÖLD SZÍNHÁZI TÁRSULÁS A FÖLDÉRT
veszélyes fa kivágása2021. április 21., 17:47 | Nemcsak a Föld napján! Példaértékű, öko-tudatos, zöld színházi társulást hozott létre tíz színházi, előadó-művészeti intézmény, köztük a Szentendrei Teátrum 2020-ban. A Jövő Nézőiért programot a Miskolci Nemzeti Színház indította el, és céljai: a szemléletformálás, a minél több zöld programban való részvétel, a környezettudatosságra törekvés…
TOVÁBB »
HETI KULTKIHÍVÁS: KÖRNYEZETTUDATOSSÁG
veszélyes fa kivágása2021. április 19., 15:43 | A Föld napja kapcsán a Szentendrei Kulturális Központ Heti KultKihívása a környezettudatossághoz kapcsolódik ezen a héten. “A környezettudatosság valójában sokkal egyszerűbb, mint gondolnánk. Mindössze tájékozottság, érzékenység és tudatos felelősségvállalás kérdése. Maga a fogalom mindazoknak a gondolatoknak, érzelmeknek és cselekvéseknek az összességét jelenti, amelyek a Föld bioszférájának megóvására irányulnak.” TOVÁBB »
HAVI KÉT ALKALOMMAL LOCSOLJÁK A FACSEMETÉKET
facsemeték locsolása2021. április 16., 12:03 | Ütemterv szerint, kéthetente, az időjáráshoz is igazodva locsolják a fákat, melyeket márciusban ültettek el Szentendre területén és a kerékpárút mellett. Minden csemete megeredt, locsolásukat a csapadékszegény időjárásra tekintettel áprilisban megkezdték.
TOVÁBB »
FALUGAZDÁSZ SZENTENDRÉN
veszélyes fa kivágása2021. április 7., 11:03 | Falugazdász kezdte meg működését Szentendrén februárban. Fogadóórát hetente egyszer, kedden 8 és 16:30 között tart a Fehérházban, telefonon előre egyeztetett időpontban. Veress-Patonai Melinda falugazdász irodája a Fehérházban, a Duna korzó 25. sz. alatti épület első emeletén található. Időpont-egyeztetés: a +36 70 799 3383 telefonszámon.
TOVÁBB »
ÚJ FA A DOROTHEA ELŐTT: EGY CIVIL ELÜLTETTE, A KÁVÉZÓ ÖRÖKBE FOGADTA
veszélyes fa kivágása2021. április 5., 18:00 | A Dorothea kávézó külső teraszán évtizedekig kávézgattak, fröccsözgettek a helyiek és a turisták egy nagy, árnyat adó cseresznyefa alatt. A fa beteg lett, borostyán nőtte be, majd kidőlt. Egy, a neve elhallgatását kérő, Szentendrét szerető civilnek annyira hiányzott a fa Dorothea előtti terecskéről, hogy felajánlott a városnak egy előnevelt facsemetét a kiszáradt fa helyébe. A városi főkertésszel egyeztetve, egy többször iskolázott hársfára esett a választás.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁT VÁGNAK KI A KOVÁCS LÁSZLÓ UTCÁNÁL
veszélyes fa kivágása2021. március 30., 18:00 | Balesetveszélyessé vált, menthetetlen égerfát vágnak ki március 31-én szerdán a Bükkös patak partján a Kovács László utcánál. A főkertész tájékoztatása szerint a 20-25 m magas fa törzse nagy százalékban korhadt, állapota miatt egy erősebb szél kidöntheti. A fa sajnos menthetetlen.
TOVÁBB »
UNOKÁJA SZÜLETETT, FÁT ADOTT A VÁROSNAK A NAGYMAMA
zöldfelületek takarítása2021. március 30., 18:07 | Lakossági felajánlásból ültettek egy kőrisfát a SZEI patakpart melletti, mozgáskorlátozottak és kismamák számára fenntartott parkolói közé, ahonnan a közelmúltban ki kellett vágni az ott lévő, viharban kettétört fát.
TOVÁBB »
FELHÍVÁS ZÖLDFELÜLETEK TAKARÍTÁSÁRA
zöldfelületek takarítása2021. március 17. | A városi zöldfelületek tavaszi takarítási akciója keretében 2021. március 22. és április 3. között ütemezetten elszállítja a szabályosan kihelyezett zöldhulladékot a Városi Szolgáltató NZrt. Csak az átlátszó biológiai lebomló zsákokba csomagolt zöldhulladékot viszik el, a levágott ágakat, gallyakat pedig maximum 1 méter hosszú, két helyen szorosan rögzített, kézi rakodásra alkalmas kötegekben. A zöldhulladékot a szállítási nap reggelén, legkésőbb 6 óráig kell kihelyezni az ingatlan előtti közterületre.
TOVÁBB »
A VÁROSI SZOLGÁLTATÓ TAVASZI NAGYTAKARÍTÁSA – KISFILM
2021. március 11. | Február végén megkezdte a tavaszi nagytakarítást a VSZ NZrt. Rendbe tették a Postás strandot, fertőtlenítették és kitakarították a buszmegállókat, az aluljárókat. Gallyazzák a fákat, megnyesik a cserjéket, összegyűjtik a lombokat, rendezik a virágágyakat. A munkálatok előreláthatólag április közepéig zajlanak.
YOUTUBE »
FATELEPÍTÉSEK VÁROSSZERTE MÁRCIUSBAN
fatelepites a városszerte márciusban2021. március 10. | A fatelepítések jegyében telt március első hete Szentendrén. Az EuroVelo6 kerékpárút mentén 357 fát ültettek el, de fásítottak a papírgyárnál, a Püspökmajor lakótelepen és a Vasvári lakótelepen is, valamint a város számos más pontján. Két gömbakác került a Stéger közbe, Izbégre egy tucat csemete vegyesen, a Bölcsőde közbe 9 gömbakác …
TOVÁBB »
ZÖLDHULLADÉKGYŰJTÉS: VÁLTOZOTT AZ ÁTLÁTSZÓ-LEBOMLÓ ZSÁK ÁRA
fatelepites a város több pontján2021. március 9. | A versenytársakhoz képest, továbbra is a Városi Szolgáltató NZrt.-nél vásárolhatóak meg a legkedvezőbb áron a zöldhulladék gyűjtésére szolgáló átlátszó-lebomló zsákok, annak ellenére, hogy árat kellett emelni. A zsákok márciustól 200 Ft/db áron kaphatóak. Ellentétben a versenytársakkal, a VSZ NZrt. nem köti darabszámhoz a zsák vásárlását, ha csak egy zsákra van szüksége az ügyfélnek, azt is meg tudja venni.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS A VÁROS TÖBB HELYSZÍNÉN
fatelepites a város több pontján2021. február 24. | Fatelepítési munkák kezdődtek a város több helyszínén is, így az EuroVelo6 kerékpárút mentén, a Püspökmajor lakótelepen, a belvárosban és a Postás strandon is.
A többségében őshonos fafajtákat szakember javaslata alapján választották ki, a tölgy, juhar, kőris, hárs mellett platán, nyár, díszgalagonya és berkenye csemetét is ültetnek.
TOVÁBB »
FAKIVÁGÁSOK A BELVÁROSI CSATORNABERUHÁZÁS MIATT – KISFILM
2021. január 30. | Hazai Attila, a város környezetvédelmi referense mutatja be a területet, ismerteti, hol, milyen fákat kell kivágni, milyen fafajtákkal pótolják ezeket. A fakivágásokat a beruházás elkezdéséig, február 15-ig kell befejezni.
YOUTUBE »
TIZENÖT FÁT KELL KIVÁGNI A BELVÁROSBAN A CSATORNA-MUNKÁK MIATT
fakivagas a csatorna miatt2021. február 2. | Szentendre belvárosában, február 15-ig, sajnos 15 fát kell kivágni a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítés munkálatai miatt. A kivágott fák az Ady Endre utcára merőleges kis ösvényen vannak, a MANK területe és a mellette lévő lakóházak között nőttek ki, egy keskeny, kb. 30 méter hosszú sávban. A fákat az önkormányzat a belváros más zöldterületein fogja pótolni honos, mézelő fákkal, kedvezve a madaraknak és a méheknek.
TOVÁBB »
FELAJÁNLHATÓK A KIDOBÁSRA ÍTÉLT GYÖKERES FENYŐK
földlabdás fenyő2021. január 12. |Földlabdás fenyőt vásárolt karácsonyra? Nem tudja hova ültetni? Ne dobja ki, ajánlja fel a városnak! Az önkormányzat fogadja ezeket a kis fákat, és gondoskodik az elültetésükről. A főkertész várja a jelentkezéseket! Az önkormányzat vállalja a kis fák kiültetését, gondozását, amennyiben a tulajdonosok felajánlják ezeket.
TOVÁBB »
BEFEJEZŐDÖTT A FAPÓTLÁS A HAMVAS BÉLA UTCÁBAN
fapótlás hamvas B. utca2020. december 21. |Mint ismeretes, nyáron a Hamvas Béla utcában korszerűsítették a csatornahálózatot. Ennek kapcsán a csövek nyomvonalán álló fákat sajnos kivágták. Az elmúlt héten befejeződött az új fák ültetése, a kivágott fák körkerületének megfelelő fapótlás, 15 fát telepítettek, 8 db juharfát és 7 db hársfát.
TOVÁBB »
A SAJÁT PORTÁNK ÉS KÖRNYÉKE – HELYES IMRE MEGINT TAKARÍTOTT
Helyes Imre2020. december 19. | A Bükkös-patak partján élők bizonyára észrevették, hogy eltűnt az a hatalmas halom zöldhulladék, melyet a Szegedi utcai játszótér melletti téren illegálisan raktak le. Helyes Imre, a 6. számú választókörzet képviselője hívta ki a Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ NZrt.) munkatársait a terület takarítására, október óta immár másodszor. Most a tér megint rendezett, kulturált, ismét tiszta. Helyes Imre elmesélte, hogy rossz volt néznie neki, és a többi patakparti lakosnak is, az őszi takarítás óta szinte heggyé nőtt újabb szemétkupacot. Ezen helyiek alól persze kivételt képeznek azok, akik szabálytalanul, újra és újra odahajítják zöldhulladékukat.
TOVÁBB »
A BÜKKÖS PATAK REVITALIZÁCIÓS TERVÉNEK INDÍTÁSA
szomorúfűz kivágása2020. december 14. | A szentendrei Bükkös patak megújítása sok évtizedes adóssága a városnak. A képviselő-testület októberben döntött arról, hogy elő kell készíteni a Bükkös patak revitalizációs tervét. El kell készülnie egy átgondolt és jól megtervezett vízáramlási, hordalékfogási, vagyon, árvíz- és környezetvédelmi koncepciónak, ami kiemelt figyelmet fordít a Szegedi utcai játszótértől a Bükkös patak torkolatáig terjedő patakszakaszra.
Az októberi döntésnek megfelelően elindult a terv előkészítése, bekérték az előzetes árajánlatokat, így a jövő évi költségvetés terhére be lehet állítani a tervezési költségeket, ami összesen 4,2 M Ft.
173/2020. A Bükkös patak revitalizációs tervének indítása, határozat »
KI KELLETT VÁGNI A SZOMORÚFÜZET A BÜKKÖS-PARTI PIACNÁL
szomorúfűz kivágása2020. december 10. | A szentendrei piac mellett, a Bükkös-patak védő rézsűjének szélén álló szomorúfűz sok betegségben szenvedett, ezért kellett kivágni. Gyökerének nagy része az évek alatt a felszín fölé került, amitől megsérült. Törzse elcsavarodott, felső részén taplógombák telepedtek meg, melyek szinte teljesen elbontották a fa egy részét.
TOVÁBB » 
PÁLYÁZATOT NYERT A POSTÁS STRANDFEJLESZTÉS II. ÜTEME
Postás fejlesztés2020. december 7. | Közel 29,8 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Postás strand fejlesztésének II. üteme a Kisfaludy Strandfejlesztési Konstrukcióra kiírt pályázati felhíváson. A támogatást a családbarát mosdó építésére, valamint a meglévő mosdó és öltöző megújítására fordítják.
TOVÁBB »
KIÍRTÁK A KÖZBESZERZÉST A DÉLI VÍZBÁZIS MEGÓVÁSÁRA
déli vízbázis pályázat2020. december 7. | December 3-án megjelent a Közbeszerzési Hatóság oldalán a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvására kiírt pályázat, a pályázatok benyújtási határideje 2021.01.20. Sikeres pályázat esetén megoldódik a hosszú évek óta húzódó súlyos szennyeződés felszámolása, ami 2023-ra elérhette volna a jelenleg üzemelő víztermelő kutakat.
TOVÁBB »
JUHARFÁKAT ÉS HÁRSFÁKAT ÜLTETNEK A HAMVAS BÉLA UTCÁBA
hamvas b. u. fatelepítés2020. december 4. | Idén nyáron, csatorna rekonstrukciós munkák miatt 9 fát kellett kivágni a Hamvas Béla utcában. December 7-én indul a terület környezeti rehabilitációja, juharfák, hársfák, cserjék ültetésével, levendulaágyás kialakításával.
TOVÁBB »
ELLENŐRZIK A ZÖLDHULLADÉK SZABÁLYOS KIHELYEZÉSÉT
zöldhulladék zsák2020. december 2. | Sokan nem a szabályoknak megfelelően helyezik ki a zöldhulladékot, a kiboruló, szétszakadt zsákok, a nem kötegelt gallyak az utcaképet is rontják és balesetveszélyesek is. A héten a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrizni fogják a zöldhulladék szabályos kihelyezését.
TOVÁBB »
BALESETVESZÉLYES FÁK KIVÁGÁSA VÁRHATÓ A KÖZELJÖVŐBEN
fakivágás2020. november 11. | Balesetveszélyes állapotuk miatt ki kell vágni a szentendrei piac melletti szomorúfűzt, és a Pap-sziget hídja mellett található rezgő nyárfát – tájékoztatott Hazai Attila főkertész. A kivágások szükségességét vizsgálatok is megerősítették.
TOVÁBB »
ŐSZI NAGYTAKARÍTÁS A BELVÁROSBAN
őszi nagytakarítás2020. november 5. | A Városi Szolgáltató munkatársai november 3. óta ismét nagytakarításba kezdtek a belvárosban. Októberben több mint 130 órát fordítottak a belváros tisztán tartására. Megkezdték a lombgyűjtést az utakon, járdákon és az önkormányzati intézmények környezetében, az intézményekhez tartozó parkolókban.
TOVÁBB »
„FÉNYEK SÖTÉTEDÉS UTÁN” – ÚJ DÍSZKIVILÁGÍTÁS A JAPÁNKERTBEN
japán kert2020. október 23. | Szerdán kora este a szentendrei Japánkert újabb attrakcióval gazdagodott. Október 21.-én sötétedés előtt került sor a kert frissen létrehozott díszvilágításának átadására. A „Fények sötétedés után” című eseményt megtisztelte látogatásával Sato Kuni nagykövet asszony, és Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere.
TOVÁBB »
FATELEPÍTÉS ÉS SZEMLÉLETFORMÁLÁS A ZÖLDEBB SZENTENDRÉÉRT
fatelepites a város több pontján2020. augusztus 7. | Hazai Attila, Szentendre új környezetvédelmi referense a Bükkös-patak partján készült interjú során ismertette azokat a terveit, amelyek által a város környezete és városképe még zöldebbé és impozánsabbá válhatna. A beszélgetés során több alkalommal hangsúlyozta a fatelepítések fontosságát és azt, hogy milyen előnyökkel jár, ha az egynyári növények helyett, évelő, fásszárú cserjéket telepítenek.
TOVÁBB »

Az oldal kezdőképe Major Frigyes fotográfiája. Köszönjük!