2023. május 2., 16:06

Közel négyszáz négyzetméteres – néhány éven belül gyönyörűen pompázó – rózsakert fogja felhívni a figyelmet Szentendre bolgár nemzetiségének csodálatra méltó hagyományára, a rózsakertészetre. A Czóbel parkban a Föld napja alkalmából alakították ki a rózsakertet, ahol hat tő szentendrei rózsa is helyet kapott, amelyeket Fülöp Zsolt polgármester ültetett el.

Először a török hódoltság elől menekülő, majd a 18. század során a Balkánról érkező bolgár kertészeknek  köszönhetően a rózsakertészet kultusza meghódította Szentendrét. Egészen a 60-as 70-es évek végéig mintegy negyven szakképzett, hozzáértő család foglalkozott rózsahajtatással, nemesítéssel és termesztéssel a városban. A bolgár nemzetiségi identitás megőrzése és Szentendre sokszínű kultúrájának bemutatása érdekében, a szentendrei Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére és a város önkormányzatának támogatásával valósult meg a régóta tervezett rózsakert.

Különböző fajta – részben bolgár, részben más nemesített fajtákat – ültettek el, mintegy 1500 rózsatő kapott helyet a Czóbel parki rózsakertben, amiket a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat adományozott a városnak. Ősszel további néhány száz, hagyományosan bolgár rózsafajtának tekintett damaszkuszi rózsatövet is telepítenek.

Egy szentendrei adományozónak köszönhetően a városunkról elnevezett rózsa, a védett Szentendrei rózsa (Rosa sancti-andreae) néhány töve is megtalálható a rózsakertben.  Az 1920-as években azonosított rózsafajtának csak Magyarországon van természetes élőhelye, itt is csak néhány területen, legfontosabb élőhelye a Pismány hegy északnyugati része. A töveket a város polgármestere ültette el.

Hazai Attila főkertész szakmai irányításával megvalósult rózsakertet a Városi Szolgáltató NZrt. kertészei gondozzák majd, ami a későbbiekben rózsafuttatókat, lugasokat és padokat is kap. A néhány éven belül gyönyörűen pompázó rózsakerttel újabb nevezetessége lesz a városnak, amiben a szentendreiek és az idelátogatók egyaránt örömüket lelhetik – elmerengve a rózsa sokrétű szimbolikáján.