2021. július 1., 11:03

Példaértékű lokálpatrióta civil kezdeményezéssel és összefogással újult meg a Ferenczy-lépcső környéke és a Ferenczy-ház oldalsó homlokzata.

Korábban már írtunk az igen rossz állapotban lévő Ferenczy-ház felújítási munkálatainak elkezdéséről. A részleges felújítás ötlete tavaly novemberben fogalmazódott meg az a „800 méteres séta” után, melyre egy névtelenséget kérő szentendrei polgár hívta meg Fülöp Zsolt polgármestert és a városvezetést.

A Ferenczy-ház többmilliós renoválására azonban a költségvetés sajnos nem tudott keretet biztosítani. A sétát kezdeményező szentendrei polgár felkereste a Polgármesteri Hivatalt és felajánlást tett az épület oldalsó homlokzatának felújítására. A hivatal példás gyorsasággal állt a kezdeményezés mellé, egy hét alatt teremtették meg a jogi és egyéb feltételeket ahhoz, hogy a munka elkezdődhessen és zavartalanul folyjon. Az érdemi munka mintegy két hét alatt lezajlott.

A déli homlokzat felújításának múlt heti befejeztével nem állt meg a patrióta projekt. A TDM „örökbe fogadta” a Ferenczy-közt és a Kívánságok terét, ennek szellemében virágokat és kaspókat vásárolt, a munkatársak pedig a kánikulai melegben gyomlálták, rendezték a teret. A Városi Szolgáltató virágföld szállításával és a kaspók kihelyezésével, valamint a meglévő virágok gondozásával segített. A Kívánságok terével összefonódott lépcső és környéke fantasztikus, egyedi hangulatot árasztó, szemet gyönyörködtető hely lett.

Pál Gábor, a Belváros képviselője facebook posztban köszönte meg Szentendre egyik leghangulatosabb szegletének újjávarázsolását. Bejegyzésében kiemelte mindazok erőfeszítéseit, akik akár anyagilag, akár kétkezi munkájukkal segítették az elhanyagolt terület megszépülését.

Az eredmény önmagáért beszél, köszönjük mindenkinek, aki bármilyen módon hozzájárult a Ferenczy-köz megszépüléséhez!
A városszépítő civil összefogás és a TDM iroda örökbefogadási programjának következő kegyeltje a Hild-lépcső és környéke.

Ilyen volt:

Ilyen lett: