2023. július 19., 18:34
A Városi Szolgáltató NZrt. tizenkilenc kritikus állapotban lévő fa vizsgálatát rendelte meg. A szakvélemény többről is megállapította, hogy menthetetlen és balesetveszélyes. Sajnos ilyen a Virág utca 2. előtt álló, generációk óta nagy becsben tartott hatalmas jegenyenyár és ilyen volt a Pannónia utcai eperfa is. A kivágás szükségességének megítélésekor a fa állapota mellett a legfontosabb szempont, hogy a beteg, rossz állapotban lévő fa – töréssel vagy ágak leszakadásával – milyen valószínűséggel okozhat személyi sérülést vagy vagyoni kárt. Mivel az idei nyáron is szélsőséges időjárásra, hőhullámokra és viharokra számíthatunk, ezért különösen fontos, hogy a szakvéleményben foglaltak szerint történjen meg a fák gondozása, szükség esetén kivágása.

Mivel a VSZ nem rendelkezik olyan gépi felszereltséggel – elektroakusztikus tomográf (FAKOPP), kosaras daru –, ami alkalmas lenne a fák pontos vizsgálatára, illetve a nagyobb fák gondozására, ezért a Garden Fasorfenntartó Kft.-vel kötött szerződést. Legutóbb 19 olyan fa vizsgálatát rendelték meg, amelyekről a VSZ minősített favizsgáló munkatársa nem tudta egyértelműen megállapítani, hogy menthetők-e vagy sem.  A szakvélemény többek között kivágásra javasolta a Pannónia utcai eperfát és a Virág utca 2-nél lévő hatalmas jegenyenyárt is.

A mintegy százötven éves jegenyenyárfát az évek alatt rendszeresen nyesték, ápolták, többször próbálták megújítani, de a legutóbbi viharnál hatalmas ágakat, törzsdarabokat szaggatott le a szél, megsérült az elektromos vezeték, a patakot szinte eltorlaszolták a fa darabjai. A mintegy kétméteres törzs olyannyira korhadt már, hogy műszeresen sem lehetett pontos képet alkotni az állapotáról. A fa veszélyessé vált a tőle néhány méterre lévő házra, illetve a patakparton közlekedőkre, ezért kivágása mindenképpen indokolt.
A városrész önkormányzati képviselője, Helyes Imre felkereste a Deim családot – akiknek az ingatlana öt méterre van a fától és a felmenőik ültették a jegenyenyárt –, hogy tudassa velük a fa menthetetlenségét. A család megértette a kivágás szükségességét és egyetért vele.

A fa környékét körbe kerítették, hogy a leszakadó ágak, gallyak ne okozzanak balesetet, ne tegyenek kárt a parkoló autókban. Kérjük, hogy a figyelmeztető jelzést ne mozdítsák el!

A Garden Fasorfenntartó Kft. július 17. és várhatóan július 30. között dolgozik a városban. Ebben az időszakban kerül sor a nagyobb fák ápolására, ifjító metszésekre és a jegenyenyár kivágására is. A munka időzítését többek között az időjárás határozza meg, ennek figyelembevételével a Garden Fasorfenntartó Kft. július 26-án szerdára ütemezte a Virág utcai famatuzsálem kivágását.

Ebben a két hétben kerül sor az Álmos utcában a Művész térnél lévő keskenylevelű ezüstfa ifjító metszésére is, amelynek koronáját jelentős mértékben visszavágják, mert a FAKOPP vizsgálat töréskockázatúnak ítélte. A Papszigeten is kivágásra kerül három nyárfa, valamint a Baptista Gyülekezet is kérte a kerítés melletti japánakác vizsgálatát, amely szerint a fa kivágása ajánlott. De menthetetlen a Deim Pál téri vérszilvafa és a 11-es főút mentén több kínai nyárfa is.

A városvezetés elkötelezett a város zöld értékeinek megőrzése mellett, ezért a kivágott fák pótlásáról mindenhol gondoskodik.