2021. április 22., 13:07
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Több környezetbarát döntést is hozott az áprilisi előterjesztések alapján Fülöp Zsolt polgármester. A képviselőkkel egyeztetve elfogadta Szentendre Klímastratégiáját, kezdeményezte Szentendre Klíma Akciótervének kidolgozását, kinyilvánította a város csatlakozási szándékát a Klímabarát Települések Szövetségéhez, valamint meghirdette a Szentendre XIII. komposztálási programját.

Elfogadta Szentendre Klímastratégiáját Fülöp Zsolt polgármester a járványhelyzetben biztosított jogkörében, az áprilisi előterjesztés alapján. A képviselőkkel egyeztetve döntött arról is, hogy Szentendre Klíma Akciótervének kidolgozása érdekében az önkormányzat széleskörű szakmai és lakossági egyeztetéseket indít. Szentendre 2021-es klímastratégiája hiánypótlás a korábbi évekre nézve, egyben bevezető munka a későbbi Klíma Akciótervhez, amely széleskörű egyeztetésre, és részletes szakmai tervekre alapul.

Civil közösségek 2008. óta kezdeményezték, hogy a város csatlakozzon a Klímabarát Települések Szövetségéhez. Áprilisi döntésével a polgármester kinyilvánította a város ezen szándékát.

A Klímabarát Települések Szövetségének tagjai különbözőségeik és hasonlóságaik, helyi lehetőségeik, értékeik és korlátaik ismeretében fogtak össze, hogy egymást segítve és egymásnak példát mutatva lokálisan vegyék ki részüket az éghajlatváltozást fokozó hatások visszaszorításában. A csatlakozott települések célja egy fenntartható, a jövő generációk számára is élhető és szerethető környezet kialakítása.

Döntés született arról is, hogy Szentendre a Pilisi Bioszféra Rezervátum fenntartása érdekében együttműködést kezdeményez a Pilisi Parkerdő Zrt-vel és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósággal, mely szándékról tájékoztatja a partnereket az önkormányzat.

1981-ben Magyarországon ötödikként jött létre az egész Pilis és Visegrádi-hegység területét magában foglaló Pilis Bioszféra Rezervátum.

A bioszféra-rezervátumok olyan területek, amelyek törekednek a természeti és kulturális értékek megőrzésére. Létrehozásuk célja a fajok, ökoszisztémák és tájak védelme, a fenntartható gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítése, a biológiai sokféleség megóvása és az oktatási, kutatási tevékenységek támogatása.

2021-ben is meghirdeti a város a helyi komposztprogramot. A program célja, hogy a háztartásokban, a kertekben keletkező komposztálható szerves anyagok – zöld javak – visszakerüljenek a természet körforgásába, helyben hasznosuljanak és csökkenjen a megtermelt hulladék mennyisége.

A program már több mint tíz éve sikeresen zajlik városunkban. 2009-től évente 100-200 család és szinte az összes szentendrei oktatási intézmény részvételével, a programhoz egyházközösségek is csatlakoztak.

Az idén 13. alkalommal meghirdetett program keretében 100 szentendrei kaphat ingyen egy-egy komposztládát.