2023. február 6., 09:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Február hónapban, az időjárási viszonyoktól függően az önkormányzat a város több pontján végez faápolási munkálatokat. Cikkünkben röviden bemutatjuk, hogy mit kell tudni a folyamatról és kitérünk arra is, hogy milyen esetekben van szükség a fák kivágására.

Az önkormányzat rendszeresen, nagyjából két havonta végez favizsgálati és ápolási munkákat Szentendrén. Az ápolási munkák lényege, hogy sokáig megőrizhető legyen a fák vitalitása, és minél magasabb kort érhessenek meg az esetleges sérülések kezelésével, illetve a természetes növekedési forma elősegítésével.

Az ápolási munkák közé tartozik a korona korrekció, ritkítás, a parazita növények eltávolítása, a sebkezelés, odúkezelés, és a korona biztosítása. Ide tartozik még az ifjítás is, ami a fa koronájának erős visszavágásával sokszor nagy ijedelmet kelt a lakosság körében, pedig ezzel az eljárással a fa kivágását lehet jó eséllyel megelőzni, vagy akár több évre halasztani.

Ezek mellett a feladatok mellett egy városi környezetben élő fa esetében szükség lehet gallyazásra is, amelynek inkább a vagyonvédelem szempontjából van jelentősége, ide tartozik például az épületet óvó védőtávolság kialakítása, légvezeték űrszelvény gallyazása, szárazolás, valamint a statikai helyreállító metszés.

Ide kattintva olvasható, hogy mely utcákban, és mely fák esetében várhatóak faápolási munkák a napokban.

A faápolást szakemberek végzik, a törzsön belüli odvasodás, korhadás felderítésére, méretének meghatározásához FAKOPP 3D műszeres mérést végeznek. A műszeres favizsgálat lehetővé teszi a fák törzsében, vázágaiban lévő korhadások, üregek felderítését. A mérés eredményeit elemezve döntenek a szükséges kezelésről, vagy a kivágásról. 

A vizsgálat során az is kiderülhet, hogy a fa felső részén már elindult a korhadás, habár még hoz zöld leveleket és a kivágás után a törzs alsó része egészségesnek tűnik. 

A képanyag 2021-ben készült illusztráció. Fotó: Bellai László / Szentendre.hu

Kapcsolódó anyag:

Favizsgálati szakvélemény alapján veszélyes fákat vágnak ki