2022. június 12., 11:10
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A modern gazdaság működése jelentős terhelést jelent környezetünk számára. Ezt felismerve az Európai Unió kiemelt célként határozta meg a klímaváltozás lassítását. Az elképzeléshez a magyar kormány több programmal is csatlakozott. A 2019 őszén a város vezetésével megbízott Társaság az élhető Szentendréért (TÉSZ) Ábrányi Emil városvédő, városszépítő és városfejlesztő programjában is kiemelt helyett kaptak ezek a célok. A program 116. pontjában megfogalmazottak szerint a TÉSZ vállalta, hogy a tisztább levegő megteremtése érdekében segíti a lakosságot abban, hogy a lehető legnagyobb számban korszerűsítsék lakásuk fűtését, csökkentsék energiafogyasztásukat, ezzel is védve a természetet. Kétrészes cikkünkben ehhez szeretnénk segítséget nyújtani.

Írásunk első részében az Otthonteremtési Program egyik kiemelt pontját, az Otthonfelújítási Támogatást, annak lehetőségeit ismertettük. A mostani cikkben az Európai Unió Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) – rövdien helyreállítási alap – támogatásából, valamint a magyar költségvetésből finanszírozott lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázat részleteit, az abban rejlő lehetőségeket ismertetjük.

Egy fillérbe sem kerül az energetikai felújítás

A tavaly decemberben kiírt 200 milliárd forintos program keretében hozzávetőlegesen 35-45 ezer háztartás juthat pályázati pénzhez. Jelentős különbség az Otthonfelújítási Támogatás szabályaihoz képest, hogy a tervezett beruházást teljes egészében pályázati pénzből lehet finanszírozni, azaz a pályázóknak egyetlen fillérjébe sem kerül lakásuk korszerűsítése.

A támogatást igénylők háromféle lehetőség közül válogathattak: napelemes rendszer kiépítésére csaknem 2,9 millió forint támogatást igényelhettek. Ha valaki nagyobb fejlesztést tervezett, az 9,4 millió forintos összegből a napelemes rendszert akkumulátorokkal egészíthette ki, elektromosra válthatta fűtési rendszerét, korszerűre cserélhette az épület nyílászáróit. Aki pedig mindezt hőszivattyúval akarta kiegészíteni, az 11,55 millió forint támogatásra számíthatott.

Az eredeti pályázati kiírásban az igénylőknek plusz pontokat lehetett szerezni a gyermekek száma szerint, illetve a hátrányos helyzetű járásban élőknek. Idén tavasszal azonban, még az elbírálás és a választás előtt módosítottak a feltételeken, eltörölték a fentiek szerint szerezhető plusz pontokat. Vagyis gyakorlatilag minden jogosult pályázó megkaphatja az igényelt támogatást.

Így a jogosultság feltétele gyakorlatilag a jövedelmi korlát maradt: azok jogosultak a támogatásra, ahol az adott háztartásban 4,85 millió forint, vagy annál kisebb összeg volt a 2020-as évben az egy főre jutó jövedelem a család személyi jövedelemadót fizető tagjai között. Ebből az is következik, hogy a nem kereső családtagokat, azaz a gyermekeket nem lehetett figyelembe venni az átlag számításánál.

Pest megyében októberben lehet újra pályázni

Bár a tavalyi pályázókat még nem értesítették a kérelmek elbírálásáról, azt lehet már tudni, hogy ősszel kerül sor az újabb pályázati kiírásra, és – megyénként eltérő időpontban – az idei év végéig lehet igényelni a támogatást.

Változás a tavalyi kiíráshoz képest, hogy 2022-ben a középső elem kiesik a lehetőségek közül. Vagyis csak napelem telepítésére igényelhető 2,9 millió forintos támogatás, vagy pedig azt akkumulátorokkal egészítheti ki a pályázó, elektromosra válthatja fűtési rendszerét, korszerűre cserélheti az épület nyílászáróit, és mindezt hőszivattyúval egészítheti ki 11,3 millió forintos összegig. Fontos, hogy a rendszer kiépítésével kizárólag kormányzati regisztrációval rendelkező kivitelező bízható meg.

A pályázat honlapján szereplő információk szerint Pest megyében várhatóan 2022. október 3. és 2022. október 24. között nyújtható majd be következőleg pályázati kérelem, illetve ugyanezen a honlapon olvasható a pályázattal kapcsolatos összes fontos információ. Ahhoz, hogy az érdeklődő minden fontos információt lásson, regisztrálni kell a honlapon.