2020. december 7., 09:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 4 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

December 3-án megjelent a Közbeszerzési Hatóság oldalán a Szentendre Regionális Déli Vízbázis megóvására kiírt pályázat, a pályázatok benyújtási határideje 2021.01.20. Sikeres pályázat esetén megoldódik a hosszú évek óta húzódó súlyos szennyeződés felszámolása, ami 2023-ra elérhette volna a jelenleg üzemelő víztermelő kutakat.

Nyár elején Budakalász, Pomáz és Szentendre polgármesterei, a belügyminiszterhez írt közös levelükben sürgették, hogy a kormány mielőbb indítsa el a Dera-pataktól északra lévő ipari övezet és a volt szovjet laktanya területének kármentesítését, a talaj- és a felszín alatti vizek szennyezettségének felszámolását.

Arra hivatkoztak, hogy a kormányzat megrendelésére készült 2018-as műszaki beavatkozási terv vizsgálatokra épülő megállapítása szerint:” beavatkozás nélkül a szennyezés már 5 év múlva elérné a víztermelő kutakat és szükségessé válna, hogy a mintegy 120 ezer fő vízellátását biztosító infrastruktúrát egy teljesen új vízbázisra átállítani. Ennek költsége nagyságrendileg 9 Mrd Ft-ra becsülhető hasonló szituációk és projektek költségei alapján. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ez a 9 Mrd Ft kizárólag az elkerült költségek, vagyis a kvázi hasznok alsó becslésének tekinthető!”

Dr. Hoffmann Imre közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár júliusi levelében arról tájékoztatta a három település vezetőit, hogy a Belügyminisztérium kezdeményezte a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) éves fejlesztési keretén belül a kármentesítési projekt elindítását, 5,50 milliárd forint javasolt támogatási összeggel.

Remélhetőleg a sikeres pályázattal és a nagy hozzáértést igénylő munkával végre megtisztul az ország egyik legszennyezettebb területe, amelyben a Greenpeace aktivistái múlhatatlan érdemeket szereztek azzal, hogy napirenden tartották az ügyet.

Korábbi cikkeink:
Déli Vízbázis – van esély, hogy megkezdődik a kármentesítés >>
Déli Vízbázis – a kármentesítés megkezdését sürgetik >>