2022. december 1., 16:41
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Bükkös tanösvény természeti értékeinek megőrzéséért, a cél érdekében végzett fejlesztésekért és a jövőbeni tervek kidolgozásáért nyerte el Szentendre Város Önkormányzata a Magyar Turisztikai Ügynökség elismerését a 2022. évi Virágos Magyarország környezetszépítő versenyen.

A Hazai Attila főkertész készítette pályázati anyag a Bükkös-patak völgyének 2020 óta tartó ökológiai rehabilitációjából indult ki, tükrözve azt az új megközelítést, amely a klímaváltozásra, az egyre gyakoribb aszályos időszakokra reagálva kevesebb, átgondolt beavatkozással az adott területen élő növényvilág természetes formájában való megerősítésére koncentrál. A főkertész tervei alapján és felügyelete mellett zajlott a megvalósítás is.

Korábban a területen kivágott fák és bokrok helyét parkoló autók foglalták el. 2020-tól parkolóhelyek felszámolásával, 60 centiméter mélyen megvalósított talajcserével, fák és cserjék ültetésével, füvesítéssel, akácfa pollerek kihelyezésével zajlik a terület rehabilitációja. A Magonc program keretében évente tavasszal és ősszel az önkormányzat és a Bükkös egyesület közös szervezésében közösségi ültetést hirdet, melyben kiemelt szerepe van a környezeti nevelésnek. A patak völgyének rehabilitálását 2022-ben is folytatta a város, így a Bükkös tanösvény megújulása folyamatos.

A Magyar Turisztikai Ügynökség, a 2022. évi Virágos Magyarország környezetszépítő versenyén Szentendre Város Önkormányzatát elismerésben részesítették a Bükkös tanösvény természeti értékeinek megőrzéséért és a jövőbeni tervek megvalósításának kidolgozásáért, a Bükkös tanösvény fenntartásáért. A Virágos Magyarország 2022 versenyre 349 település összesen 452 pályázattal nevezett.

Óvjuk, védjük természeti kincseinket!

Fotó: Szentendre.hu / Bellai László