2023. február 14., 21:38
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kálvária út végén lévő önkormányzati ingatlanon tervezett gyógy- és fűszernövény kert koncepcióját 2023. február 10-én, pénteken a V8 különtermében ismertette az önkormányzat.

A lakossági fórumon a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem docense, dr. Illyés Zsuzsanna két mesterképzésen résztvevő hallgató társaságában ismertette a koncepciótervet. (A látványtervek  idekattintva tekinthetők meg.) A szakértők mellett Fülöp Zsolt polgármester, Hernádi Krisztina Nóra képviselő és Hazai Attila főkertész válaszolt a felmerült kérdésekre és felvetésekre.

A lakosságot főként az érdekelte, hogy mikorra várható a kert nyitása, hogyan tervezi az önkormányzat az üzemeltetését, valamint milyen megvalósítási és fenntartási költségekkel kell majd számolni? 

A kert kialakítása több ütemben zajlik majd, és várhatóan 3-4 év alatt éri el a tervezett méretét. 

Első lépésként az önkormányzat megvalósítja a tavalyi városrészi költségvetés 5-ös körzetben nyertes javaslatát.  E szerint a Kálvária út végén a körforgalomnál pihenőhelyet alakítanak ki, ülőpadokkal, ivókúttal, szemetessel, új fákat ültetnek és kutyapiszok-kukákat telepítenek.

A megvalósítás költségeire indikatív árakat kért be az önkormányzat. Az fenntartási költségek a kert fejlődésével változnak majd, de a városvezetés alapvetően közösségi kertként gondol a projektre, ahol a helyi lakosság, csatlakozó önkéntesek és a közösségi szolgálatos diákok is részt vesznek majd a növények gondozásában.

FOTÓ: Bellai László / Szentendre.hu