2021. február 24., 14:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Fatelepítési munkák kezdődtek a város több helyszínén is, így az EuroVelo6 kerékpárút mentén, a Püspökmajor lakótelepen, a belvárosban és a Postás strandon is.
A többségében őshonos fafajtákat szakember javaslata alapján választották ki, a tölgy, juhar, kőris, hárs mellett platán, nyár, díszgalagonya és berkenye csemetét is ültetnek. 

Ültetőgödrök ásásával kezdődtek meg a tavaszi fatelepítési munkák a város több helyszínén.  A csemeték a jövő héten érkeznek, addig a gödröket jelölőszalaggal kerítik el.

Az EuroVelo6 nemzetközi kerékpárút szentendrei szakaszának építése miatt sok fát kellett kivágni, ezek pótlásáról is most gondoskodnak.

A kerékpárút mentén 357 fát ültetnek külterületre: őshonos tölgy, juhar, kőris, fekete és fehér nyár csemetéket. Mint Hazai Attila főkertész elmondta, a fafajtákat a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakemberének javaslata alapján választották ki.

Fákat ültetnek a város más pontjain is: a 11-es út mentén több helyen is, a Papírgyárnál, Izbégen, a Vasvári lakótelepen, a Bükkös partján, a belvárosban, a Püspökmajor lakótelepen, a Postás strandon, összesen 251 csemetét telepítenek. A telepített fák között lesz mézelő hárs, juhar, platán, díszgalagonya, berkenye is. A Püspökmajor lakótelepen csütörtök reggel kezdik az ültetőgödrök ásását, majd a Postás strandon is indul a munka.

A 3-6 éves korú, átlagosan 8 cm törzskerületű, 3-4 méter magas fák fenntartója a Pilisi Parkerdő Zrt., locsolásukat, metszésüket, esetleges pótlásukat 3 éven át ők végzik. A csemetéket törzsvédő hálóval látják el, ami belterületen a damilos fűkasza, külterületen a nyúlrágás és az őzek kéreghántása ellen véd. A várhatóan március végéig tartó ültetés menetéről folyamatosan beszámolunk.

Zöld Szentendre