2023. május 11., 15:42

A város több pontján is végez az önkormányzat faápolási munkálatokat, melynek célja, hogy a fák sokáig egészségesek legyenek, és minél tovább élhessenek.

Az ápolási munkák közé tartozik a korona korrekciója, ritkítása, a parazita növények eltávolítása, a sebkezelés, odúkezelés, a korona biztosítása, és az ifjítás. Ez a fa koronájának erős visszavágásával jár, ezért nem ritkán nagy ijedelmet kelt a lakosság körében, pedig ezzel az eljárással a fa kivágását lehet jó eséllyel megelőzni, vagy akár több évre halasztani.

Szükség lehet gallyazásra is, amelynek inkább a vagyonvédelem szempontjából van jelentősége, fontos része például az épületet óvó védőtávolság kialakítása.

A törzsön belüli odvasodás, korhadás felderítésére FAKOPP 3D műszeres favizsgálatot végeznek, amely lehetővé teszi a fák törzsében lévő korhadások, üregek felderítését. A mérés eredményeit elemezve döntenek a szükséges kezelésről, vagy a kivágásról.

A vizsgálat során sokszor szabad szemmel nem látható dolgok is kiderülnek: például az, hogy a fa felső részén már elindult a korhadás, habár még hoz zöld leveleket és a kivágás után a törzs alsó része egészségesnek tűnik.

Ide kattintva olvasható, hogy mely utcákban, és mely fák esetében várhatóak faápolási munkák a napokban.

A faápolást szakemberek végzik, minden fa a korának és állapotának megfelelő kezelést kap, hogy még sokáig lehessen dísze városunknak.