2020. november 11., 15:50
Balesetveszélyes állapotuk miatt ki kell vágni a szentendrei piac melletti szomorúfűzt, és a Pap-sziget hídja mellett található rezgő nyárfát – tájékoztatott Hazai Attila főkertész. A kivágások szükségességét vizsgálatok is megerősítették. 
A Pap-szigeten található 150 cm átmérőjű rezgő nyár a hídtól balra helyezkedik el, amely oldalán jelentős odvasodás figyelhető meg. A helyzete alapján ez egy kezdeti hasadás lehet, amely súlyos rendellenességnek számít.  A törzs több pontjából fekete váladék folyik, amely bakteriális fertőzöttségre utal. A törzs műszeres mérése kimutatta, hogy a fabelső 54-69%-os mértékben elpusztult. Figyelembe véve, hogy a nyárak faanyagának szövetszerkezete laza, indokolt a baleset megelőzés céljából történő kivágása.
A szentendrei piac mellett, a Bükkös-patak védő rézsűjének szélén álló szomorúfűz gyökerének jelentős része a felszín felé került, melynek következtében megsérült.  A törzse csavarodott, sok Bükkfa tapló termőtest található a felső részén. A  fa egy része letört és roncsolódott, ezeket a területeket szinte teljesen elbontották a taplógombák. A fa statikai stabilitása csökkent, műszeres vizsgálatok aránytalanul magas, 900%-os biztonsági mutatót eredményeztek. A magas gombás fertőzöttség miatt további ágletörések várhatók, ahogy a fabelső lassan felemésztődik. Ezt a folyamatot lassítani vagy megszüntetni nem lehet, így kivágása indokolt a közeljövőben.