2021. április 5., 17:12

A Dorothea kávézó külső teraszán évtizedekig kávézgattak, fröccsözgettek a helyiek és a turisták egy nagy, árnyat adó cseresznyefa alatt. A fa beteg lett, borostyán nőtte be, majd kidőlt.

Ha hihetünk a belvárosi szóbeszédnek, a fa pontosan azon napon hasadt ketté – 2019. augusztus 14-én -, amikor városunk ikonikus macskája, Maxi, a főtéri vörös cica elpusztult, vélhetőleg mérgezés következtében.

Egy, a neve elhallgatását kérő, Szentendrét szerető civilnek annyira hiányzott a fa Dorothea előtti terecskéről, hogy felajánlott a városnak egy előnevelt facsemetét a kiszáradt fa helyébe. Hazai Attila városi főkertésszel egyeztetve, egy többször iskolázott hársfára esett a választás.

A VSZ Nzrt. munkatársai a múlt héten elültették a kis hársfát a Dorothea elé, melyet a kávézó örökbe fogadott: ők fogják öntözni, gondozni a facsemetét, hogy megerősödjön, lombot növesszen.

Köszönjük a felajánlást és az örökbefogadást. Vigyázzunk a kis facsemetére, reméljük nemsokára ismét üldögélhetnek alatta a helyiek és a turisták.