2020. december 19., 16:12

A Bükkös-patak partján élők bizonyára észrevették, hogy eltűnt az a hatalmas halom zöldhulladék, melyet a Szegedi utcai játszótér melletti téren illegálisan raktak le. Helyes Imre, a 6. számú választókörzet képviselője hívta ki a Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ NZrt.) munkatársait a terület takarítására, október óta immár másodszor. Most a tér megint rendezett, kulturált, ismét tiszta. Helyes Imre elmesélte, hogy rossz volt néznie neki, és a többi patakparti lakosnak is, az őszi takarítás óta szinte heggyé nőtt újabb szemétkupacot. Ezen helyiek alól persze kivételt képeznek azok, akik szabálytalanul, újra és újra odahajítják zöldhulladékukat.

Miért kellett ismét kihívni a VSZ NZrt.-t a Szegedi utcai játszótérhez?

Helyes Imre: A játszótér melletti tér régóta a város egyik szégyene. Egyes lakók rászoktak arra, hogy odadobják a zöldhulladékukat. Október óta megint egy hatalmas, szinte hegynyi hulladék gyűlt össze. Ezért kellett kérnem a takarítást. Igen, nagyon kátyús az az utca, de annak javítását, leaszfaltozását csak nagyon sok pénzből tudná megoldani az önkormányzat. Viszont teljesen más egy bármilyen utca szeméthalommal vagy anélkül. Az, hogy ne oda tegyük a szemetet nem pénz-, hanem állampolgári felelősség, jószándék kérdése. A takarítás előtt és után kattintottam pár képet, melyek magukért beszélnek.

zoldhulladék

Van itt lebomló zsákban is zöldhulladék, van nem lebomlóban is.

– A fekete zsák mellett az a legnagyobb probléma, hogy ezek a lakók nem saját portájuk elé tették ki szabályosan a hulladékot. Inkább kivitték közterületre és otthagyták szégyenfoltnak.

Önnek szívügye a körzete rendszeres tájékoztatása, saját maga ír, terjeszt szórólapot, például a zöldhulladék kezelésről.

– Erről a témáról én magam személyesen legalább négyszer dobtam a postaládákba szórólapot. Amiben benne van, hogy mi a teendő, ha valaki lemaradt a havi zöldhulladék elszállításról: lehet komposztálni, vagy a kocsival továbbgurulni a Hulladékudvarba, ahol heti hat napon át átveszik a zsákokat, ágakat. De kertészeti céget is ki lehet hívni, amely szintén szabályosan szállítja el a leveleket, ágakat. A SzeViben és a város honlapján, valamint Facebook oldalán is többször megjelent erről részletes tájékoztatás. De ha valaki felkeresi a VSZ honlapját, ott is rögtön, a főoldalon megtalálhat minden információt.

Van a környéken szóbeszéd arról, hogy kik teszik ide notóriusan a zöldhulladékot?

– Persze, több ilyen helyzet volt. Sőt, az is előfordult, hogy láttam az egyik lakót, amint viszi a zöldhulladékát erre a kis térre. Felhívtam rá a figyelmét, hogy ez illegális, és hogy mit tehetne helyette. Ám, mintha mi sem történt volna, ment tovább. Volt olyan eset, amikor a ledobált ágakból következtetni lehetett, hogy honnan származtak. Annyit tudok tenni, hogy becsöngetek az illetőhöz és megkérem, hogy szabályosan járjon el. Informálom arról, hogy milyen egyéb lehetőségei vannak a köztéri szemetelés helyett.

A szentendrei rendészet is tájékoztatja azokat, akik illegálisan raknak ki zöldhulladékot. Ez azért is fontos, mert ha valaki ennek ellenére ismét köztérre teszi ki a zsákokat, azt már meg is büntethetik.

– A büntetés körülményes és rövidtávú megoldás. A legjobb a tudatosítás, a meggyőzés, az edukáció. Egy olyan városban élünk, ahol sokezer kertes ingatlan van, melyekben nagyon sok zöldhulladék keletkezik. Ennek kezelésének megvan a rendszere: havonta elviszik a házaktól a szelektív gyűjtés napján. Hogy mikor honnan, egy könnyen kezelhető utcakeresővel fent van a vszzrt.hu honlapon.

De a rendszer csak akkor tud hatékonyan működni, ha mi, kerttulajdonosok alkalmazkodunk a rendszer feltételeihez. De, mint már mondtam, nem csak ez a lehetőség van, lehet komposztálni vagy elvinni a Hulladékudvarba. Mi kerttulajdonosok legyünk annyira igényesek, hogy ne csak levágjuk, összetakarítsuk magunknál a hulladékot, hanem környezettudatosan, városbarát módon, szabályosan gondoskodjunk annak további sorsáról.
Én nem csak a saját ingatlanomon, de a Bükkös-parton is össze szoktam szedni a lehullott száraz ágakat, és elviszem a Hulladékudvarba. Igen, ez odafigyelést, extra időt kíván. Viszont azt gondolom, egy ingatlantulajdonos arra is legyen igényes, hogy nem csak a saját portáját, de annak környezetét is rendben tartja. Ez így helyes, így lesz szép, lelket üdítő a hely, ahol élünk. Mert nem mindegy, hogy egy utca szemetes vagy tiszta, legyen az akár kátyús is.

portréfotó: Révai Sára
további fotók: Helyes Imre