2023. szeptember 14., 10:52
Az Ábrányi Emil programban vállalt céloknak megfelelően a városvezetés elindítja Szentendre első esővízgyűjtési programját. Száz szentendrei magánszemély, illetve intézmény jelentkezését várja az önkormányzat, akik vállalják, hogy ingatlanjukon felállítják az ingyenesen átvehető 300 literes esővízgyűjtő-tartályt és részt vesznek a biológiai szúnyoggyérítésben is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk.

FRISSÍTÉS (2023.09.15.): Az alábbi, csütörtökön közzétett információ megjelenését követően reggelre megvolt a száz jelentkező, majd a kvóta megduplázása után péntek kora délutánra újabb százan csatlakoztak az önkormányzat ökopolitikai akciójához. A lehetőséget tavasszal újra meghirdeti a városvezetés, aki most lemaradt, akkor jelentkezhet.

A klímaváltozás következményeként tapasztalható szélsőséges időjárás miatt egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy a víz nagy kincs, minden cseppjére szükség van. A városvezetés – ahogy az Ábrányi Emil programban is olvasható – elkötelezett a környezettudatos városfejlesztésben, ennek részeként idén elindította a lakossági esővízgyűjtési programot, melynek keretében 100 darab 300 literes esővízgyűjtő tartályt bocsát ingyenesen a lakosság rendelkezésére.

A városvezetés céljai találkoztak a szentendreiek igényeivel, mert a lakossági esővízgyűjtési programot civil aktivisták is szorgalmazták és támogatták, valamint a városrészi költségvetési programban többször is szerepelt javaslatként.

A program célja, hogy az ingatlantulajdonosokat, -használókat az esővíz gyűjtésére, helyben történő hasznosítására ösztönözze, a rendkívül értékes ivóvíz helyett esővizet használjanak a növények öntözésére, a kertek karbantartására, takarítására és minden olyan tevékenységre, amelyhez indokolatlan az ivóvíz használata.

A programban való részvétel része a tablettával kezelt esővízről vezetett felmérés is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk. Az adatlapot a tartállyal együtt kapják meg a programban résztvevők. A tabletták elfogyta után kell a kitöltött adatlapot visszaküldeni az Ügyfélszolgálati Irodára. A biológiai szúnyoggyérítésről szerzett tapasztalatokkal a résztvevők elősegítik, hogy Szentendrén is egyre nagyobb teret nyerjen az önkormányzat által szorgalmazott környezetbarát szúnyoggyérítés alkalmazása.

Jelentkezés a programba

  • A programban való részvételnek feltétele a jelentkezési lap kitöltése és az Ügyfélszolgálati Irodára (2000 Szentendre, Duna korzó 25.) történő visszaküldése 2023. szeptember 30-ig. Az Ügyfélszolgálati Irodán a jelentkezési lap személyesen is kitölthető, illetve leadható.
  • A programban maximum 100 jelentkező vehet részt, akik a jelentkezés sorrendjében kapnak visszaigazolást. Amennyiben a létszámkeret a megjelölt határidő előtt betelik, a jelentkezési lehetőség lezárul.
  • A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott esővízgyűjtő tartályokat rendeltetésszerűen használják. Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban.
  • A tartályok átvételének időpontjáról és annak helyéről e-mailben, illetve, aki személyesen töltötte ki a jelentkezési lapot, azokat postai levélben tájékoztatjuk.
  • A jelentkezési lapok visszaküldésének határideje: 2023. szeptember 30.
  • További információ: Városi Ügyfélszolgálat: 26/300-407, ugyfelszolgalat@szentendre.hu

Jelentkezési lap >>>

A borítókép illusztráció, de a képen látható tartályhoz nagyon hasonló esővízgyűjtőt kap a 100 jelentkező.