2021. június 14., 12:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Zöld Szentendre aloldalunkon a város környezetbarát fejlesztéseiről és megmozdulásairól szóló hírek mellett teret biztosítunk bemutatkozásra a helyi termelőknek is. (Fontos tudni, hogy információkat készen kapjuk a termelőktől, nincs módunk leellenőrizni a szövegek tartalmát.)
A környezettudatosabb életmódra való törekvés számos módon tudjuk elkezdeni: akár úgy is, hogy a helyi kertészetek, gazdaságok, kézművesek termékeit választjuk az importcikkek helyett. Ezzel nem csak egy fenntarthatóbb életmód útjára lépünk, hanem segítjük a helyi vállalkozást is életben tartani. Ismerjék meg Kovács Zsigmondot!

Kovács Zsigmond vagyok, szentendrei születésű. Középiskolai tanulmányaimat Budapesten a Varga Márton Kertészeti és Földmérési Szakközépiskolában végeztem, dísznövény tagozaton.

Az 1980-as évek elején kezdtem az árusítást a szentendrei piacon. Egynyári palántákat, cineráriát, muskátlit, papucsvirágot és töves krizantémot árusítottam. 1989-ben Leányfalun béreltem egy kertészetet üvegházakkal a főút mellett. Idővel tujákat, díszfákat és gyümölcsfákat is árusítottam. Ekkorra olyan széles vevőköröm lett, hogy a piaci értékesítést be kellett fejeznem. 2003-ban új telep-hely után kellett néznem. Mivel nem találtam megfelelőt, ezért új tevékenységbe kezdtem. Pócsmegyeren alakítottunk ki egy új horgásztavat: Pisztrángsügér horgásztó. Miután ez eladásra került, visszatértem a növénytermesztéshez.

Szentendre piacára négy éve tértem vissza. Először évelő dísznövényekkel és fűszernövényekkel. Majd a választék folyamatosan bővült. Jelenleg már fel sem tudom sorolni a növényeimet, de azért egy kis ízelítő: egynyári palánták, évelők, díszcserjék, árvácska palánták és többféle muskátli.

A termesztést Tahitótfaluban, azaz Tótfaluban, a Szentendrei-szigeten végzem, a Jóság dűlőben. Fóliasátorban és szabadföldön folyik a termesztés, 0.5 hektár területtel rendelkezem. Ennek még csak egy része van kihasználva.

A piacon a régi egészségház felé, a parkolóóránál, az asztalokkal szemben, mobil asztalon várom vevőimet. Remélem, már eddig is több embernek tettem szebbé kertjét, teraszát és okoztam sok örömet növényeimmel.

Köszönöm a lehetőséget bemutatkozásomra, és továbbra is várom kedves vásárlóimat.