Zöld Szentendre: bemutatjuk Borda Sándort

Zöld Szentendre aloldalunkon a város környezetbarát fejlesztéseiről és megmozdulásairól szóló hírek mellett teret biztosítunk bemutatkozásra a helyi termelőknek is. (Fontos tudni, hogy információkat készen kapjuk a termelőktől, nincs módunk leellenőrizni a szövegek tartalmát.)
A környezettudatosabb életmódra való törekvés számos módon tudjuk elkezdeni: akár úgy is, hogy a helyi kertészetek, gazdaságok, kézművesek termékeit választjuk az importcikkek helyett. Ezzel nem csak egy fenntarthatóbb életmód útjára lépünk, hanem segítjük a helyi vállalkozást is életben tartani. Ismerjék meg Borda Sándort!

Sokan ismerhetnek a piacról, a bajuszos Sándorként.

Hogyan is kezdtem a piacozást?

Még a szüleim lovaskocsival szállították az árut Szentendrére. Az akkori piac még a patak másik oldalán volt. A mai 11-es helyén volt a lovaskocsi parkoló, ahová rá-rá kellett néznem a Sárga nevű lovunkra. Gyerekként én akkor busszal érkeztem, a nagy fáknál kellett leszállnom a Duna-parton, amik a mobilgát építésénél áldozatul estek. Amikor a piac átkerült a mai helyére, azóta itt árusítok a megöröklött helyemen, a rendelővel szemben.

A feleségemmel termeljük a zöldségféléket és egy kis virágot. Nagy kihívás, hogy egész évben legyen valami szép portéka az asztalon. A hagyományos termelés mellett igyekszünk gépesíteni, de a kertészkedést nem lehet egészen. Azokon a földeken gazdálkodunk, amik már nagyon régen, 4 generáció óta művel a családunk. A TSZ-es időkben is nálunk volt a föld háztáji gazdaságként. Ezért is nagyon hozzám nőtt, vigyázunk rá, és nagyon szeretném továbbítani valamelyik fiamnak, ahogy én is kaptam, kellő kondícióban és vegyszermaradványmentesen. Ennek érdekében igyekszünk sok szervestrágyát, és kevés, a lehető legkevesebb vegyszert használni. Van jó néhány növény, amiket vegyszerek nélkül is megfelelően tudunk előállítani.

Fontos növényeink az eper, krumpli, kelkáposzta, valamint a zöldség. A karfiol a kedvenceim közé tartozik, ami nagy kihívás szinte mindig, hogy hófehér tömör fejeket sikerüljön termelni. Az augusztusi lecsó, és paradicsom befőzéshez is igyekszünk kiváló alapanyagot biztosítani. Ősszel még mindig elég sokan készülnek fel a télre krumpli, hagyma, cékla, répa vásárlásával.

Köszönöm a lehetőséget, hogy ezt mind megoszthattam önökkel.

Tisztelettel: Borda Sándor