2021. december 23., 10:43
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Évelő virágok, cserjék díszítik december elejétől a Kálvária út menti rézsűt, ami az út felújítási munkálatai után rekonstrukcióra szorult. Az összkép már most, a téli viszonyok között is jelentősen javult, végleges formáját azonban majd néhány év elteltével, a növények kiterebélyesedésével nyeri el a terület.

A Kálvária út felújítása után az úttest és a járda szintje közötti rézsűt is rendezte az önkormányzat. Az útburkolati munkák következtében megviselt földsávot termőtalajjal töltötték fel, felszínét jutahálóval vonták be a növények ültetése előtt. A háló biztosítja, hogy egy hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék se mossa le a termőréteget a rézsűről. Anyaga néhány év alatt, mire a beültetett növények gyökérzete megerősödik, elbomlik.

A növényeket környezettudatos szemlélettel, hosszú távra választották ki.  Közel 300 méter hosszú szakaszon összesen mintegy 3000 tő kevés törődést igénylő évelő virágot, cserjét ültettek el, önfenntartó ágyásokat létrehozva ezzel. Ezek a növények jól tűrik a szárazságot, locsolás nélkül is hosszú életűek, megkötik a port, és ahogy megerősödnek, a gaz sem nő közöttük. A beültetés két-három év múlva mutatja meg végleges képét, akkorra az egyelőre ritkán álló növények kiterebélyesednek és kitöltik a rendelkezésükre álló teret. Úgy válogatták össze a telepített növényeket, hogy az ágyásokban egész évben virágozzon valami, és a növények zöldjükkel is rendezett, ápolt összhatást adjanak. A projekt kivitelezését a Városi Szolgáltató végezte, a Polgármesteri Hivatal részéről Hazai Attila főkertész szervezte és felügyelte a folyamatot. A főkertész úgy fogalmazott, a beruházás hosszútávú minőségi előrelépést jelent a meglévő zöldfelületek gondozásában, a fejlesztéssel egy kis értékű ökológiai felület vált teljes értékűvé.