2021. február 2., 09:03
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Szentendre belvárosában, február 15-ig, sajnos 15 fát kell kivágni a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítés munkálatai miatt.  A belvárosi csapadékvíz-szennyvíz szétválasztási projekt, egy több évtizedes, súlyos környezetvédelmi problémát fog megoldani. A kivágott fák az Ady Endre utcára merőleges kis ösvényen vannak, a MANK területe és a mellette lévő lakóházak között nőttek ki, egy keskeny, kb. 30 méter hosszú sávban. Azért kell őket kivágni, mert a csatornát csak ezen a nyomvonalon lehet vezetni a Duna felé. A fákat az önkormányzat a belváros más zöldterületein fogja pótolni honos, mézelő fákkal, kedvezve a madaraknak és a méheknek. 
Juharfa, gesztenye, diófa és birs is van azon fák között, amiket a csapadékvíz korszerűsítési munkálatok miatt ki kell vágni. Hazai Attila főkertész a helyszín bejárása során elmondta, hogy ezek a fák a csatorna nyomvonalán vannak, így kivágásuk sajnos elengedhetetlen. „Megpróbáltuk úgy vezetni a nyomvonalat, hogy minél kevesebb fát kelljen kivágni ezen a szakaszon” – mondta, majd azt is hozzátette, hogy különös figyelmet fordítanak arra, hogy a nyomvonalat nem érintő fák gyökérzónája ne sérüljön meg.
A kivágásra ítélt fákat nem lehet gyökérzettel együtt áthelyezni máshova, mert a fák nagy részének gyökérzete annyira benőtt az épületek alá, hogy azokat nem lehet onnan biztonsággal kiásni, valamint mint ezt a munkát nem tudja elvégezni az önkormányzat megfelelő kiemelő készülék és anyagi forrás híján. A főkertész azt is hozzátette, hogy „minden fa érték, és minden fáért kár”,  valamint, hogy a nyomvonalon kiemelt figyelmet fordítanak a megmaradó fák gyökereinek védelmére.
„A csatorna nyomvonala mellett halad el egy PVC cső is, amely egy helyi forrás vizét viszi a Japánkertbe. A víz táplálja a Japánkertben található patakot és tavat. A munkálatok során arra is kiemelten figyelnek, hogy ez a  cső ne sérüljön meg” – mondta el a főkertész.
A fák pótlását az önkormányzat a belváros más zöldterületein végzi majd el, mivel a csatorna nyomvonalára és védősávjába nem lehet növényeket ültetni.
Hazai Attila elmondta, hogy a pótlás többször iskolázott, előnevelt honos, mézelő fákkal történik majd, hiszen nagyon fontos, hogy a madarak mellett a méhek és a rovarok is új életteret kapjanak.
Az új fák gondozását és öntözését az első három évben a VSZ NZrt. végzi majd el. A főkertész elmondása szerint, az újonnan ültetett fáknak három év után meg kell tudniuk kapaszkodniuk a terepen, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy  gyökérzetük megerősödjön, önellátóvá váljon. A faültetésről, fapótlásról  be fogunk számolni.
A fakivágási munkálatoknak február 15-ig kell lezajlania, akkor kezdi a projekt következő szakaszát a megbízott alvállalkozó.
Tekintsék meg a helyszíni bejáráson készült videónkat:

Képgaléria
Előzmények: