2022. november 18., 17:53
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

November 19-én szombaton, az utolsó fák elültetésével zárul az a közösségi faültetési akció, amelyben a MOL-Új Európa Alapítvány pályázatán nyert facsemeték kerülnek végleges helyükre a városban önkéntesek munkája nyomán. Szentendre idén tavasszal sikeresen pályázott a programban meghirdetett, településenként legfeljebb hetven elnyerhető facsemetére. A közösségi ültetés Hazai Attila főkertész irányításával október végén kezdődött, az önkormányzati képviselők mellett diákok és önkéntesek részvételével.

November 18-án pénteken a Barcsay iskola előtti területen Fülöp Zsolt polgármester diákokkal és önkéntes helyiekkel ültetett el nyolc kőris-, platán- és hárscsemetét. Ezek a nagy növésű fafajták felnőve kis ligeterdős területet képeznek majd, ami séta közbeni, sportolás utáni hűsölésre nyújt lehetőséget a sportpálya mellett 25-30 négyzetméteren. Ezt a célt szolgálja a hamarosan ide telepítendő pad is.

November 19-én szombaton az izbégi futópálya melletti edzőparknál ültetnek fákat, ide várják a résztvevőket. Kérjük, a faültetéshez és locsoláshoz mindenki hozzon magával szerszámokat (ásó, csákány, lapát, locsolókanna), akinek pedig van rá lehetősége, 1-2 vödör kerti komposztot is.

FRISSÍTÉS (2022. 11. 19.): Képes beszámoló az izbégi faültetésről a város Facebook oldalán.

***

A közösségi faültetés az egyik fontos helyszínen, a Bükkös-parton hozzájárult az ökológiai élettér visszaadásához. A patakpart korábbi rehabilitációját egészíti ki a Szegedi utcai játszótérnél lévő, kiöblösödött parkoló szabályozása, amit Hazai Attila főkertész vezetésével úgy oldottak meg, hogy a parkolóhelyek száma nem csökkent, de a zöldfelület nőtt. Az októberi faültetéssel 100-150 négyzetméternyi területet adtak vissza a természetnek. A Pilisi Parkerdő jelenlévő szakemberei külön kiemelték, hogy Szentendre élen járt a közösségi faültetésben a pályázaton nyertes települések között, itt ugyanis valóban a város önkéntesei ültették el a fákat, nem bízták a munkát vállalkozókra.

***

A fák nagyobb részét október végén elültették a város különböző helyszínein. Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően a maximálisan elnyerhető, 70 kőris és hárs facsemetével gazdagodott a város. Elültetésükre Hazai Attila főkertész az önkormányzati képviselők és egy csapat iskolás bevonásával toborzott önkénteseket. A szakmai felügyeletet a Pilisi Parkerdő Zrt. biztosította, a fák locsolása a Városi Szolgáltató feladata lesz.

FOTÓ © Szentendre.hu/ Bellai László