2022. május 20., 10:31

Az áprilisi testületi ülésen a képviselő-testület úgy döntött, hogy Szentendre csatlakozik a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület kezdeményezéséhez, amely a környezetre igen káros kémiai szúnyoggyérítés helyett a biológiai szúnyoggyérítést javasolja, illetve kezdeményezi. 

A javaslat támogatásával városunk nem áll egyedül, hiszen a Dunakanyar önkormányzatai szintén hasonló elveket vallanak, így közösen kezdeményezik a Katasztrófavédelemnél a központi kémiai szúnyoggyérítés helyettesítését biológia szúnyoggyérítéssel.

Annál is inkább fontos lenne ez, mert a Dunakanyar legfőbb vonzerejét a Börzsöny és a Visegrádi hegység, valamint a Duna folyó által meghatározott, egyedülálló táji adottságok és természeti kincsek adják.

A kémiai védekezés károsítja a környezetet

Kétségtelen ugyan, hogy a vérszívó szúnyogok egészségügyi kártevőnek minősülnek, amelyek ellen védekezni kell. Magyarország Alaptörvénye szerint ugyanakkor „a természeti erőforrások, különösen a termőföld, az erdők és a vízkészlet, a biológiai sokféleség, különösen a honos növény- és állatfajok, valamint a kulturális értékek a nemzet közös örökségét képezik, amelynek védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége.”

A kezdeményezés minderre, illetve arra figyelemmel született, hogy a régióban a Duna folyó mentén az egyik legkárosabb dolog, amit a vizes élőhelyek szűkebb és tágabb környezetével lehet tenni, az a kémiai szúnyoggyérítés használata. Ez ugyanis  közvetlen módon negatív hatással van a rovarok, madarak, halak, hüllők, kétéltűek, apróbb emlősök és az itt élő emberek egészségére is.

– A biológiai szúnyoggyérítésre akkor kerülhet sor, ha ismerjük a szúnyoglárvák feltalálási helyét. Ezek felderítésére a katasztrófavédelem hároméves programot indított, illetve ennek segítségével fokozatosan növeli a biológiai gyérítést a kémiai módszer rovására. Miután a száraz idő következtében a Tisza vidékének kivételével csak április végén kezdtek el vízzel megtelni a szúnyogok tenyészőhelyei, április 25-ét követően kezdtük el a biológiai szúnyoggyérítést – nyilatkozta a Szentendre.hunak Mukics Dániel, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A biológiai gyérítés a lárvákat pusztítja el

A tűzoltó alezredes arról is beszélt, hogy a biológiai gyérítés során egy talajlakó baktérium által termelt fehérjetartalmú készítményt juttatnak a szúnyogok tenyészőhelyein a vízbe, ezt a lárvák elfogyasztják, és elpusztulnak tőle. A környezetbarát szer az alkalmazott dózisban kizárólag a szúnyoglárvákat pusztítja el, ártalmatlan minden más élőlényre. Ez a módszer a kifejlett szúnyogok elleni védekezéshez nem alkalmazható, csak az utánpótlásuk csökkenthető a lárvák elpusztításával.

Mukics Dániel hangsúlyozta, biológiai gyérítésre külterületen kerül sor: kisebb vízfelületeknél járműre szerelt nagynyomású permetezővel vagy háti permetezővel juttatják a vízbe a készítményt, a nagy kiterjedésű vízfelületeken – például Tisza tó esetében – pedig légi permetezésre kerül sor. Ártéri erdőknél granulátum formában használják a gyérítőszert, mert permet formájában megragadna a fák levelein, és nem jutna el a vízfelületre, ahol kifejtheti hatását.

A biológiaival szemben a kémiai gyérítést csak a vízfelületektől megfelelő védőtávolságot hagyva, belterületen alkalmazzák, mert az kifejezetten káros a környezetre.

A kertekben is védekezni kell

A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy a kis vízfelületeken fejlődő szúnyogok terjedése ellen a lakosság is sokat tehet. Érdemes az ember környezetében csapadék vagy locsolás után megmaradó vízfelületeket megszüntetni vagy letakarni, hogy azokon ne fejlődhessenek ki szúnyogok. Így például a kertben lévő mélyedésekben vagy edényekben, vödrökben összegyűlő vizet praktikus letakarni, illetve megfelelően karbantartani az árkokat, hogy ott ne alakuljanak ki megmaradó vízfelületek.

A katasztrófavédelem honlapján külön kapcsolón található meg minden, a szúnyoggyérítéssel kapcsolatos tudnivaló. Aki kíváncsi rá, az heti összesítésben azt is megtalálhatja, mikor, hol és milyen módszerrel terveznek gyérítést.

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
pén 29

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
pén 29

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
pén 29

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.