2022. május 28., 19:23
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A Kerekerdő Kertépítők, a Bükkös Egyesület és Dzsindzsa Nindzsa csapata kezdeményezésére, Szentendre Város Önkormányzatának támogatásával megújult a Templomdomb zöldfelülete.

A lelkes környezetvédőkből, szakemberekből álló aktivisták Mentsük meg együtt a templomdombi famatuzsálemeket és zöldítsük be a teret! felhívással tavasszal indult projektjére érkező pénzbeli és tárgyi felajánlásokból május 27-én délutánra kizöldült a Templomdomb.
A segítség nem csak anyagiakban érkezett: a Templomdombi Általános Iskola diákjai Fülöp Zsolt polgármester segítségével az átadó napján reggeltől délutánig ástak, ültettek, hordták a talajtakaráshoz szükséges faaprítékot, áldozatos munkával segítették a projekt megvalósulását.
Az ültetést megelőzően a szervezők fellazították a fák körüli talajt, a templom körüli meddő földréteget elhordták, majd komposzttal, bioaktív anyaggal keverték, hogy a mintegy 3500 évelő, cserje, és fa megfelelő körülmények között fejlődhessen.
A templom lankás oldalain csepegtető rendszer biztosítja a jövőben a növények vízellátását, a vén akácok és az újonnan beültetett lombos fák tányérjába telepített növényeket a Városi Szolgáltató fogja locsolni, gondozni.

Az átadáson Blanckenstein György atya megáldotta a teret, Fülöp Zsolt rövid köszönő beszédet mondott.
Pap Lajos kőfaragó jóvoltából márványkőre helyezett tábla őrzi a Templomdomb eddigi támogatóinak névsorát.

A Kerekerdő munkatársai az adománygyűjtést folytatják: a virágágyások védelméhez szükséges fa pollerek kialakításához további támogatásokat várnak. Újdonság, hogy nem csak a korábban megadott számlára várják az adományokat, hanem készpénzben, kihelyezett dobozokban is lehetőség lesz számukra anyagi támogatást nyújtani.

Ha Ön is szívesen támogatná a kezdeményezést, akkor a Bükkös Egyesület számlaszámára utalhat; Bükkös Egyesület, Takarékbank Zrt.: 50421019-10000836 – a megjegyzésben kérik feltüntetni: Templomdomb.