2024. május 14., 10:34

[FRISSÍTÉS, 05.14.] Az önkormányzat idei esővízgyűjtő programját a tavalyihoz hasonlóan óriási érdeklődés kísérte: egy nap alatt gazdára talált a 200 esővízgyűjtő-tartály. Kérjük, hogy többen ne jelentkezzenek, ne álljanak sorba az ügyfélszolgálaton. Megértésüket köszönjük, jövőre folytatódik a program.

(A felhívás alábbi, eredeti szövegét nem módosítottuk – a szerk.)

Tavaly a városvezetés elindította Szentendre első esővízgyűjtési programját. Az eredetileg száz szentendrei magánszemély, illetve intézmény számára igényelhető tartályra a felhívás  másnapján betelt a regisztrációs keret, ezért az önkormányzat megduplázta a kvótát. Az önkormányzat szemléletformáló ökopolitikai akciója idén is folytatódik.

2024. május 14. és május 24. között 200 ingatlantulajdonos / intézmény jelentkezését várja az önkormányzat, akik vállalják, hogy ingatlanjukon felállítják az ingyenesen átvehető 300 literes esővízgyűjtő-tartályt és részt vesznek a biológiai szúnyoggyérítésben is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk.

A klímaváltozás következményeként tapasztalható szélsőséges időjárás miatt egyre nyilvánvalóbb mindenki számára, hogy a víz nagy kincs, minden cseppjére szükség van. A városvezetés – ahogy az Ábrányi Emil programban is olvasható – elkötelezett a környezettudatos városfejlesztésben, ennek részeként idén elindította a lakossági esővízgyűjtési programot, melynek keretében 100 darab 300 literes esővízgyűjtő tartályt bocsát ingyenesen a lakosság rendelkezésére.

A városvezetés céljai találkoztak a szentendreiek igényeivel, mert a lakossági esővízgyűjtési programot civil aktivisták is szorgalmazták és támogatták, valamint a városrészi költségvetési programban többször is szerepelt javaslatként.

A program célja, hogy az ingatlantulajdonosokat, -használókat az esővíz gyűjtésére, helyben történő hasznosítására ösztönözze, a rendkívül értékes ivóvíz helyett esővizet használjanak a növények öntözésére, a kertek karbantartására, takarítására és minden olyan tevékenységre, amelyhez indokolatlan az ivóvíz használata.

A programban való részvétel része a tablettával kezelt esővízről vezetett felmérés is. A tartállyal együtt biológiai szúnyoggyérítő tablettákat is kapnak a jelentkezők, alkalmazásuk tapasztalatairól egy adatlapon kell beszámolniuk. Az adatlapot a tartállyal együtt kapják meg a programban résztvevők. A tabletták elfogyta után kell a kitöltött adatlapot visszaküldeni az Ügyfélszolgálati Irodára. A biológiai szúnyoggyérítésről szerzett tapasztalatokkal a résztvevők elősegítik, hogy Szentendrén is egyre nagyobb teret nyerjen az önkormányzat által szorgalmazott környezetbarát szúnyoggyérítés alkalmazása.

Kérjük, hogy akik tavaly átvették az ingyenes tartályt, azok idén ne nyújtsanak be újabb igényt, meghagyva ezzel azok számára is a lehetőséget, akik tavaly kimaradtak a programból! 

Jelentkezés a programba

  • A programban való részvételnek feltétele a jelentkezési lap kitöltése és az Ügyfélszolgálati Irodára (2000 Szentendre, Duna korzó 25.) történő visszaküldése 2024. május 14-24-ig.
  • Az Ügyfélszolgálati Irodán a jelentkezési lap személyesen is kitölthető, illetve leadható.
  • A programban maximum 200 jelentkező vehet részt, akik a jelentkezés sorrendjében kapnak visszaigazolást.
  • Amennyiben a létszámkeret a megjelölt határidő előtt betelik, a jelentkezési lehetőség lezárul.
  • A résztvevőknek vállalni kell, hogy az átadott esővízgyűjtő tartályokat rendeltetésszerűen használják.
  • Egy szentendrei ingatlan és állandó lakosa, családja csak egyszer vehet részt a programban.
  • A tartályok átvételének időpontjáról és annak helyéről e-mailben, illetve, aki személyesen töltötte ki a jelentkezési lapot, azokat postai levélben tájékoztatjuk.

A jelentkezési lapok visszaküldésének határideje: 2024. május 24.
További információ: Városi Ügyfélszolgálat: 26/300-407, ugyfelszolgalat@szentendre.hu

A jelentkezések feldolgozásáig szíves türelmüket kérjük, a tartályok kiosztására várhatóan május végén, június elején kerül sor. Az átvétel időpontjáról és helyszínéről a város Facebook oldalán és honlapján adunk tájékoztatást, illetve e-mailben vagy postai levélben értesítjük a jelentkezőket.

Jelentkezési lap >>>

A képek 2023-ban, a tartályok átadásakor, a Városi Szolgáltató NZrt. telephelyén készültek.
Fotó: Bellai László / Szentendre.hu