2020. december 2., 15:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Sokan nem a szabályoknak megfelelően helyezik ki a zöldhulladékot, a kiboruló, szétszakadt zsákok, a nem kötegelt gallyak az utcaképet is rontják és balesetveszélyesek is.  A héten a Szentendrei Rendészeti Igazgatóság munkatársai ellenőrizni fogják a zöldhulladék szabályos kihelyezését.

A zöldhulladékot csak és kizárólag átlátszó, biológiailag lebomló zsákokban lehet kihelyezni a szállítás előtti este vagy a szállítás napján reggel 6 óráig. A zsákok nem tartalmazhatnak egyéb hulladékot, földet, sarat. A maximum 1 m hosszúra vágott, 12 cm átmérőnél nem nagyobb  gallyak kötegelve helyezhetők ki.

A hulladék szabályos kihelyezésének kötelezettségét az önkormányzat a közösségi együttélésre vonatkozó rendelete is tartalmazza (2/2016. (I.26.)).

A rendészek, ahol nem szabályosan kihelyezett zöldhulladékot látnak, ott figyelmeztetik a lakókat, és ún. „felhívást” alkalmaznak a közösségi együttélés alapvető szabályaira és elmulasztásának jogkövetkezményeire vonatkozó önkormányzati rendelet értelmében. Amennyiben a rendészet felhívásának nem tesznek eleget az érintettek, akkor pénzbírságra is számíthatnak.

A Rendészetnek nem az a célja, hogy büntessen, hanem az, hogy ne legyenek az utcák tele szétszóródott zöldhulladékkal, ne okozzanak balesetet a kidobált gallyak, és hogy felhívják a figyelmet a közösségi együttélés szabályaira.

A zöldhulladék szállításra történő előkészítése >>

A zöldhulladék-gyűjtés időpontjai – utca szerinti kereső >>

41/2017. (XII.11.) önkormányzati rendelet a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról | A zöldhulladék kihelyezésre vonatkozó része >>

2/2016. (I.26.) önkormányzati rendelet a közösségi együttélés alapvető szabályairól és elmulasztásának jogkövetkezményeiről | A lakossági hulladékkezelés kötelezettségeire és a mulasztásra vonatkozó részletek >>

Szentendrei Rendészeti Igazgatóság felhívás nyomtatványa a zöldhulladék kihelyezésével kapcsolatban >>