2021. május 10., 18:57
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Becslések szerint 150-180 éves lehet az az alsó-izbégi hársfa, melynek megmentésére már második alkalommal indul mentőakció: az elsőt a helyiek, a mostanit a városi főkertész kezdeményezte.

Az Alsó-Izbég téren álló kislevelű hársfa becslések szerint 150-180 éve hajtott ki, az egykori határkereszt mellett, ami szintén hasonló korú. Egyes elképzelések szerint a kereszt állításakor ültették, mert a hársfa nagy kincs volt gyógyító hatású virágja miatt, és sokszor a szentek szobrait is ebből a tartós anyagból faragták.

Egy korábbi viharban a fa már megsérült, leszakadt egy nagy oldalága, ami miatt, miután a sebet nem kezelték, gombás fertőzés támadta meg és károsította a törzsét. Majd 2011-ben az alsó-izbégiek közössége összefogott, és szakértők bevonásával sikerült a további rohamos állapotromlást megállítani. Az öreg hárs környezetét kis pihenőhellyé alakították, ahol test és lélek megnyugodhat: padot állítottak, szép kilátással az izbégi templomra.

Idén Hazai Attila, a város főkertésze vette észre, hogy ismét veszélyben az öreg hárs. A Városi Szolgáltató szakembereivel szemlét tartottak, majd szakértőt kértek fel a fa műszeres vizsgálatára. Az eredmény szerint a hárs nagy területen elhalt, akár kivágása is indokolt lenne. Eszmei értéke miatt azonban még egy kísérletet tesznek élete meghosszabbítására: talán néhány évtizedig még adhat illatos árnyékot és szolgálhat fészkelőhellyel a madaraknak.

Május 7-én pénteken elkészültek a karbantartási munkák, a gallyazás, száraz ágak levágása, és az odu kezelése is megtörtént. Hogy még sokáig álljon a hárs, egy támasztórendszert is terveznek a fa számára.