Koronavírus-járvány – negyedik és ötödik hullám

ÁTLÓTEAM KORONAMONITOR »
Naponta frissülő adatok, diagramok és térképek a koronavírus aktuális magyarországi helyzetéről.

HOPT: STAGNÁL A KORONAVÍRUS-FERTŐZÉSEK SZÁMA, A MENEKÜLTELLÁTÁS KERÜLT ELŐTÉRBE

menekültek2022. március 30., 17:14 | A városban is stagnáló tendenciát mutat a koronavírus-fertőzések száma, de a környező országok növekvő fertőzöttségi, illetve a szennyvizekben mért SARS-CoV-2 vírus koncentrációra vonatkozó adatai, óvatosságra intenek. Az ukrajnai menekülteknek szánt adománygyűjtést egyelőre felfüggesztik, az ellátásukkal kapcsolatos teendőket egyeztetik. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének főbb témái.
TOVÁBB »

HOPT: A JÁRVÁNY LECSENGŐBEN, A MENEKÜLTEK ELLÁTÁSA KERÜLT ELŐTÉRBE

menekültek2022. március 2., 17:30 | A Helyi Operatív Törzs hétfői ülésén már az ukrajnai menekültek fogadásával és ellátásával kapcsolatos ügyek kerültek középpontba. Egyelőre azonban csak kérdések fogalmazódtak meg az egészségügyi ellátásuk, gyermekintézményi felvételük, munkavállalásuk kapcsán. Az önkormányzat sem kapott még tájékoztatást a menekültek fogadásával, ellátásával kapcsolatban. A járványhullám leszálló ágban van, de sok a felső légúti beteg.
TOVÁBB »

HOPT: A GYERMEKINTÉZMÉNYEKBEN MINDEN CSOPORT MŰKÖDIK

óvoda2022. február 15., 18:48 | Az országos adatokkal összhangban, a városban is csökkenőben az új koronavírus fertőzöttek száma, legalábbis erre lehet következtetni a házi gyermekorvos beszámolójából, illetve gyermekintézmények létszámából, valamint az uszoda látogatószámából.
TOVÁBB »

FEBRUÁRBAN FOLYTATÓDNAK AZ OLTÁSI HÉTVÉGÉK A SZEI-BEN

COVID-19 védőoltás2022. február 9., 18:54 | Az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján 2022. februárban is folytatódnak az oltási hétvégék a kórházi oltópontokon és a kijelölt szakrendelőkben. Ahogy arról korábban már hírt adtunk, Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) minden csütörtökön és pénteken délután 14:00 és 19:00, valamint szombaton 10:00-12:00 óra között várják a tizenhat éven felülieket a COVID-19 védőoltás felvételére.
TOVÁBB »

HOPT: A JANUÁRI OLTÁSI HÉTVÉGÉKEN KÖZEL KÉTEZER-HATSZÁZAN KAPTAK VÉDŐOLTÁST

16 éven aluliak oltása2022. február 3., 12:45 | A Szentendre Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) a januári oltási hétvégéken közel kétezer-hatszázan jelentkeztek oltásra. Februárban is folytatódnak az oltási hétvégék: csütörtökön és pénteken 14–19 óra, szombaton 8 és 12 óra között várják az oltásra érkezőket. Nagyon sok a koronavírusos beteg mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. A városi intézmények, cégek mindent megtesznek a feladataik ellátása érdekében, de sok munkatársuk van betegállományban.
TOVÁBB »

5-11 ÉS 12-16 ÉVESEK OLTÁSA A SZEI-BEN, FEBRUÁR 5-ÉN SZOMBATON

16 éven aluliak oltása2022. január 31., 15:49 | 2022. február 5-én, szombaton 8-12 óra között a SZEI-ben oltják a szentendrei gyermekorvosok az 5-11 és a 12-16 éves korosztályt a Covid-19 ellen a Pfizer Comirnaty vakcinával.
TOVÁBB »

SZENTENDRÉN IS MAGAS A COVID-FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÓVODÁKBAN

MAGAS A COVID-FERTŐZÖTTEK SZÁMA AZ ÓVODÁKBAN2022. január 24., 14:34 | Mivel az öt éven aluliak nem olthatók, ezért a korábbi járványhullámokhoz képest most sokkal több gyereknél tapasztalható a koronavírus okozta tünetes megbetegedés. A gyermekintézményekben gyorsan terjed a fertőzés.
TOVÁBB »

NEGYEDIK OLTÁS: MEGÉRKEZETT AZ NNK SZAKMAI JAVASLATA

Negyedik oltás NNK2022. január 20., 16:37 | Január 19-én kapták meg a szentendrei háziorvosok és a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek vezetése a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai javaslatát a negyedik oltással kapcsolatban. E szerint a még hátralévő januári oltási hétvégéken lehetőség van a SZEI-ben a negyedik oltást is felvenni azoknak a 18 éven felülieknek, akiknek a harmadik oltásának időpontjától már eltelt négy hónap, és orvosilag indokolt a negyedik vakcináció.
TOVÁBB »

NINCS INFORMÁCIÓ A NEGYEDIK OLTÁSRÓL, AZ NNK MÉG NEM ADOTT KI ELJÁRÁSRENDET

HOPT 01.17.2022. január 18., 19:17 | A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem adott ki eljárásrendet, ezért ezzel kapcsolatban sem a háziorvosok, sem Szentendre Város Egészségügyi Intézményei felvilágosítást adni nem tudnak, jelentkezést nem áll módjukban elfogadni. A januári második oltási hétvége is várakozás nélkül, gördülékenyen zajlott a SZEI-ben. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének főbb témái.
TOVÁBB »

GÖRDÜLÉKENYEN ZAJLOTT AZ ELSŐ OLTÁSI HÉTVÉGE A SZEI-BEN

januári oltási akciónapok2022. január 10., 15:15 | Több mint négyszázan oltatták be magukat a COVID ellen január első oltási hétvégéjén Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI). A takarékos vakcinagazdálkodás érdekében a háziorvosok is a SZEI-ben fogadták a pácienseket. Az oltások beadása, adminisztrálása gördülékenyen zajlott. Az oltási hétvégék januárban folytatódnak: csütörtök, péntek 14:00 és 18:00 óra, szombaton 10 és 18 óra között várják a védőoltásra jelentkezőket. Január 15-én, szombaton 8 és 12 óra között a SZEI-ben oltják a szentendrei gyermekorvosok az 5-16 éves korosztályt COVID ellen a Pfizer Comirnaty vakcinával. Az oltás felvételéhez előzetes regisztrációra nincs szükség.
TOVÁBB »

JANUÁR 15-ÉN OLTJÁK A GYERMEKORVOSOK AZ 5-16 ÉVESEKET A SZEI-BEN

januári oltási akciónapok2022. január 8., 16:48 | 2022. január.15-én, szombaton 8-12 óra között a SZEI-ben oltják a szentendrei gyermekorvosok az 5-11 és a 12-16 éves korosztályt COVID ellen a Pfizer Comirnaty vakcinával. Kérjük, hozzák magukkal a kitöltött „Hozzájáruló nyilatkozatot”, TAJ-kártyát, és ha van már a gyermeknek, akkor a fényképes igazolványt.
TOVÁBB »

JANUÁRI OLTÁSI AKCIÓNAPOK SZENTENDRÉN

januári oltási akciónapok2022. január 3., 17:56 | Az Országos Oltási Munkacsoport döntése alapján 2022. januárban minden csütörtökön és pénteken délután (14:00-18:00), valamint szombaton (10:00-18:00) oltási akciónapok lesznek a kórházi oltópontokon és a járásközponti (járási) szakrendelőkben, így Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) is. A háziorvosi oltási hétvégékre is a SZEI-ben kerül sor. TOVÁBB »

ÚJABB 45 NAPIG VISSZATARTJA A HELYI FERTŐZÖTTSÉGI ADATOKAT A TISZTI FŐORVOS

helyi járványügyi adatok2021. december 28., 19:35 | További 45 nappal kitolta a szentendrei járványügyi adatok kiadására korábban megjelölt határidőt az országos tiszti főorvos, arra hivatkozva, hogy az adatszolgáltatás határidőben való teljesítése veszélyeztetné a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatainak ellátását. Fülöp Zsolt polgármester november 12-én fordult az NNK-hoz, a szentendrei COVID-fertőzöttekre vonatkozó adatok kiadását kérve. TOVÁBB »

AZ OLTÓPONTOKRA ÉRKEZIK NAGYOBB MENNYISÉGŰ VAKCINA AZ 5–11 ÉVESEK SZÁMÁRA

5-11 évesek oltása2021. december 10., 00:24 | Az 5–11 éves gyermekek oltása a tervek szerint december 15-étől kezdődik. Az Operatív Törzs döntése alapján a kórházi oltópontok mellett a gyermekek oltására lesz majd lehetőség a gyermekorvosi praxisokban is, ezért kellett a gyermekorvosoknak néhány nap alatt felmérniük körzetükben a szülői igényeket. Az első vakcinaszállítmány nagyobb részét a kórházi oltópontok kapják. TOVÁBB »

45 NAPON BELÜL ADJA KI A HELYI FERTŐZÖTTSÉGI ADATOKAT A TISZTIFŐORVOS. MIÉRT?

helyi járványügyi adatok2021. december 10., 00:14 | „A települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős…” – írta november 11-i állásfoglalásában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Fülöp Zsolt szentendrei polgármester közadatigénylési kérelemmel fordult az ügyben Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz, aki azóta válaszolt is. Levele azonban nincs összhangban az említett állásponttal, mely szerint „a polgármesterek tájékoztatása prioritást kell, hogy élvezzen, és 15 napon belül meg kell válaszolni a közadatigénylést.” TOVÁBB »

SZOROSABB EGYÜTTMŰKÖDÉS A GYERMEKORVOSOK ÉS A GYERMEKINTÉZMÉNYEK KÖZÖTT

5-11 évesek oltása2021. december 9., 13:20 | Annak érdekében, hogy az óvodákban és a bölcsődében csökkentsék a COVID-megfertőződés kockázatát, a gyermekorvosok és gyermekintézmények vezetői a szorosabb együttműködés mellett kötelezték el magukat. Magyar Judit alpolgármester vezetésével egyeztető megbeszélést tartottak a napokban. TOVÁBB »

HOPT: AZ 5-11 ÉVES GYERMEKEK OLTÁSÁRA KÉSZÜLNEK

5-11 évesek oltása2021. december 8., 12:11 | Még nem tudni, hogy a szentendrei házi gyermekorvosokhoz mikor érkezik meg az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer vakcina, az országba december 14-re várható a szállítmány. Változatlanul sok a beteg a városban, de a koronavírus fertőzöttek száma – úgy tűnik – nem emelkedik. Az önkormányzat és az intézmények munkatársai között – egy-két esetet leszámítva – nincs koronavírusos beteg.
Frissítés: A HOPT december 6-i ülése után derült ki, hogy a házi gyermekorvosi praxisokba csak elenyésző mennyiségű vakcina érkezik. Cikkünket itt olvashatja >>> TOVÁBB »

HÁZI GYERMEKORVOSOK: EMAILBEN JELEZZÉK A SZÜLŐK, HA KÉRIK GYERMEKÜK BEOLTÁSÁT

5-11 évesek oltása2021. december 3., 16:50 | A tervezettnél egy héttel korábban, december 14-én érkezik Magyarországra az 5-11 éves korosztály számára a Pfizer vakcina. A szülők várhatóan december 8-tól tudnak majd online időpontot foglalni gyerekeiknek az oltópontokon, de a házi gyermekorvosok is oltanak. Nekik öt nap áll rendelkezésükre, hogy felmérjék, hány szülő akarja náluk beoltatni a gyermekét. A szentendrei házi gyermekorvosok kérését tesszük közzé. TOVÁBB »

NÖVEKSZIK A KORONAVÍRUSOS MEGBETEGEDÉSEK SZÁMA A GYEREKEK KÖZÖTT IS

beteg gyerek2021. november 24., 17:16 | Egyre több a koronavírusos beteg mind a gyerekek, mind a felnőttek körében. A Helyi Operatív Törzs (HOPT) kiegészült a gyermekorvosok képviselőjével is, a gyermekintézmények vezetőinek kérésére. Annak érdekében, hogy az óvodákban és a bölcsődében csökkentsék a COVID megfertőződés kockázatát, a gyermekorvosok és gyermekintézmények vezetői a szorosabb együttműködés lehetőségeit egyeztették. A felnőtt háziorvosok képviselője felhívta a figyelmet a héten zajló oltási akcióhétre: időpontfoglalás, regisztráció nélkül is felkereshetők a kórházi oltópontok. TOVÁBB »

DECEMBER 5-IG MEGHOSSZABBÍTOTTÁK AZ OLTÁSI AKCIÓHETET

könyvtár2021. november 19., 14:22 | 2021. november 22-28. között oltási akcióhetet hirdetett a kormány a kórházi oltópontokon. A százegy megyei és városi kórházi oltóponton megemelt oltási kapacitással, időpontfoglalás nélkül is várják az oltatlanokat, a második, harmadik oltást felvenni kívánókat. A háziorvosi kapacitás véges, a tehermentesítésük érdekében kérik, hogy vegyék igénybe az oltási hét adta lehetőséget. TOVÁBB »

NAIH: „JELENTŐS KÖZÉRDEK A TELEPÜLÉSI FERTŐZÖTTSÉGI ADATOK MEGISMERÉSE”

könyvtár2021. november 12., 15:32 | A polgármesterek rendszeresen kérték a településük járványügyi adatait – eddig sikertelenül. A járvány kitörése után másfél évvel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állást foglalt a közérdekű adatok visszatartásával kapcsolatban. Szentendre polgármestere a hatóságtól levélben kérte a helyi járványügyi adatokat. TOVÁBB »

HOPT-HÍRADÓ: A MUNKATÁRSAK ÁTOLTOTTSÁGA JÓVAL AZ ORSZÁGOS ÁTLAG FELETTI

könyvtár2021. november 10., 15:16 | Az országos járványhelyzet romlása miatt a Helyi Operatív Törzs november 8-án ismét tanácskozott. Az önkormányzati intézmények és cégek vezetői anonim módon felmérték a munkatársak átoltottságát. Ennek eredménye szerint az önkormányzati dolgozók átoltottsága Szentendrén jóval az országos átlag felett van, 70 és 95% közötti az oltottak aránya. TOVÁBB »

KÖTELEZŐ MASZKVISELÉS A KÖNYVTÁRBAN

könyvtár2021. november 8., 09:43 | November 8-tól a maszkviselés kötelező a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban, de több olyan lehetőséget kínál a könyvtár, amellyel komfortosabban érezhetik magukat azok az olvasók is, akik a járványhelyzet miatt óvatosabbá váltak: időseknek, tartós betegeknek házhoz szállítják a könyveket, a rendezvényeket online is közvetítik, az olvasók előre összekészíttethetik a könyvcsomagot. TOVÁBB »

NEM FOGAD GYERMEKEKET A PÜSPÖKMAJORI ÓVODA ÉLETFA ÉS LEVENDULA CSOPORTJA

könyvtár2021. november 7., 14:40 | A Püspökmajori óvoda Életfa csoportja november 8-tól, hétfőtől nem fogadja a gyermekeket, mert az óvodapedagógus november 6-án megérkezett koronavírus-teszteredménye pozitív lett. Frissítés: November 8-án kiderült, hogy egy másik óvodapedagógus tesztje is pozitív lett, így a Levendula csoportba járó gyerekek sem mehetnek óvodába. TOVÁBB »

AZ OLTÁS NEM, DE A MASZKVISELÉS KÖTELEZŐ HÉTFŐTŐL A VÁROSI INTÉZMÉNYEKBEN

helyi járványügyi szabályok2021. november 3., 19:20 |A kormányrendelet szerint az oltás kötelezővé tételéről az önkormányzatoknál a polgármester dönthet. Szentendrén az önkormányzati dolgozók átoltottsága az országos átlag feletti. A közszolgáltatások folyamatos ellátása érdekében a polgármester úgy döntött, hogy nem rendeli el a kötelező oltást, de november 8-tól a városi intézmények zárt tereiben a maszkviselés kötelező. TOVÁBB »

AZ OLTÁS FELVÉTELÉRE ÉS A MASZK VISELÉSÉRE KÉRI A LAKOSSÁGOT AZ MTA

akármi2021. október 12., 10:27 | A romló járványadatok miatt a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége október 11-én felhívást tett közzé, hangsúlyozva az oltás és a megfertőződés kockázatát jelentősen csökkentő maszkviselés fontosságát. Az MTA Elnökségének álláspontja szerint a lakosság jelenlegi 60%-os átoltottsága nem elegendő a további nagyszámú koronavírusos megbetegedés és jelentős halálozás megakadályozására. A helyzetet az őszi az influenzajárvány tovább súlyosbíthatja. TOVÁBB »

KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY – KORÁBBI TÁJÉKOZTATÓ OLDALAINK:

Borítókép: Bellai László