2022. március 2., 17:30

A Helyi Operatív Törzs hétfői ülésén már az ukrajnai menekültek fogadásával és ellátásával kapcsolatos ügyek kerültek középpontba. Egyelőre azonban csak kérdések fogalmazódtak meg az egészségügyi ellátásuk, gyermekintézményi felvételük, munkavállalásuk kapcsán. Az önkormányzat sem kapott még tájékoztatást a menekültek fogadásával, ellátásával kapcsolatban. A járványhullám leszálló ágban van, de sok a felső légúti beteg mind a gyerekek, mind a felnőttek körében.

A gyermekintézményekben csökkent a koronavírus miatt távol maradó gyermekek száma, azonban nagyon sok a felső légúti fertőzésekben megbetegedett gyerek – tájékoztatott Diószegi Istvánné, a bölcsőde és Hajnal Szilvia a városi óvodák intézményvezetője. A Városi Óvodák vezetése hamarosan közzéteszi a 2022/23-as nevelési évre történő beiratkozással és nyílt napokkal kapcsolatos információkat. A Városi Óvodák intézményvezetője előre jelezte: a járvány ugyan lecsengőben van, de még nem múlt el, ezért azt fogják kérni, hogy a nyílt napokon csak egy szülő vegyen részt.  Mindkét intézményvezető felajánlotta segítségét a városba érkező menekültek ellátásában, de elmondták, hogy egyelőre nem kaptak tájékoztatást arról, milyen adminisztratív feltételek mellett tudják fogadni a menekült családok gyermekeit.

Dr. Bogár Andrea házi gyermekorvos tájékoztatása szerint egyre kevesebb a COVID pozitív teszteredmény, azonban most az influenza és a többi szezonális felső légúti, továbbá enteralis panaszokat okozó kórokozó miatt sok a megbetegedés. A doktornő felhívta a figyelmet arra is, hogy a menekült gyermekek ellátásában — az akut eseteken túl — járványügyi szempontból fontos plusz feladatot fog jelenteni a gyermekek kötelező védőoltásainak pótlása. A határ környékén dolgozóktól érkező információk szerint sok a beteg gyermek – mondta a doktornő –, de a gyermekorvosok szakmai egyesületei már foglalkoznak a menekült gyermekek orvosi ellátásával kapcsolatos protokollok kidolgozásával. A menedékes státuszú betegek ellátását és gondozását illetően még sok fontos technikai kérdés merül fel, melyek pontos szabályozását illetően várják az információkat.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos a felnőttek körében is hasonló tapasztalatokról számolt be, egyre kevesebb a koronavírusos megbetegedés, de nagyon sok a felső légúti fertőzött. Szerencsére ezek a megbetegedések enyhébb tünetekkel járnak, csak az idősebb korosztályt viselik meg jobban. A covid védőoltást – előzetes egyeztetés mellett – változatlanul kérhetik páciensek a háziorvosoknál. A menekültek ellátásában természetesen a sürgősségi ellátást biztosítjuk, és várjuk a központi iránymutatást – mondta dr. Szoltsányi Gábor.

Szentendre Egészségügyi Intézményei (SZEI) sikeresen lezárultak a februári oltási akciónapok, februárban közel ezren kapták meg a védőoltást – tájékozatott Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője.  Az Operatív Törzs döntése értelmében márciustól a szakrendelőkben már nem lesznek oltási akciónapok, csak a kórházi oltópontokon lehet előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval felvenni az oltást.

A Gondozási Központ munkatársai között már senki nincs betegállományban, illetve karanténban koronavírus miatt – mondta Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető. – A hajléktalanszállón lesz kormányhivatali ellenőrzés, az ehhez szükséges dokumentációt készítjük elő. A menekültellátásban természetesen mi is segítünk. A menekültek elhelyezésére szükség estén igénybe vehetők a Gondozási Központ tetőterében lévő szolgálati férőhelyek is.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény és a Kulturális Kft. felajánlotta, hogy menekülteknek szánt adományok számára vállalják a gyűjtést, amit március elsejére már meg is szerveztek.

  • A nem pénzbeli adományokat a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény (Szentendre, Szentlászlói út 89.) és a Szentendrei Kulturális Központ, Dunaparti Művelődési Ház (Szentendre, Duna korzó 18.) fogadja. Az adományokat munkanapokon 8 és 16 óra között adhatók le. További tudnivalók >>>

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár (HBPMK) igazgatója, dr. Tóth Máté elmondta, hogy az itt tartózkodó menekültek számára biztosítják a közösségi teret, ha igény lesz rá, beszereznek ukrán nyelvű sajtótermékeket.

A V8 Uszoda és Szabadidőközpont egy munkatársa van betegállományban koronavírus miatt, a Rendészeti Igazgatóságon pedig hárman betegedtek meg. A Rendészeti Igazgatóság munkatársai elszállították a V8-ba a Vöröskereszttől kapott fekhelyeket és berendezték a menekültek számára az átmeneti szálláshelyet.

A HOPT ülése közben elhívták a polgármestert, mert a Polgármesteri Hivatal recepcióján egy kárpátaljai menekült család kért segítséget. – A sokgyermekes családban több kisgyermek is van, szükség lesz az egészségügyi ellátásukra is. A Családsegítő biztosít számukra egy, a legfontosabb dolgokat tartalmazó csomagot, de az ellátásukról gondoskodnunk kell. Munkát is vállalnának — tájékoztatott Fülöp Zsolt visszatérve a HOPT megbeszélésre. – Úgy tűnik, hogy hamarabb talál meg bennünket a feladat, mint hogy a menekültellátással kapcsolatos központi intézkedéseket ismernénk – tette hozzá a polgármester.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél (VSZ) a koronavírus miatt már nincsenek betegállományban kollégák – tájékoztatott Mandula Gergely vezérigazgató. – A VSZ felkészült a menekültellátással kapcsolatos várható feladatokra.

(Borítóképünkön háború elől menekülők a záhonyi vasútállomáson 2022. március 1-jén. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

« 2023. szeptember » loading...
h K s c p s v
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1
szo 30

P’Art Mozi – filmszínházi programok

2022. 01. 01. - 2029. 12. 16.
szo 30

A GYŰJTEMÉNY (1900-2022)

2023. 03. 25. - 2028. 03. 26.
szo 30

Mozdulj, Szentendre!

szeptember 2. - szeptember 30.