2021. december 8., 12:11
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Még nem tudni, hogy a szentendrei házi gyermekorvosokhoz mikor érkezik meg az 5-11 éves korosztálynak szánt Pfizer vakcina, az országba december 14-re várható a szállítmány. Változatlanul sok a beteg a városban, de a koronavírus fertőzöttek száma – úgy tűnik – nem emelkedik. Az önkormányzat és az intézmények munkatársai között – egy-két esetet leszámítva – nincs koronavírusos beteg.
Frissítés: A HOPT december 6-i ülése után derült ki, hogy a házi gyermekorvosi praxisokba csak elenyésző mennyiségű vakcina érkezik. Cikkünket itt olvashatja >>>

A Helyi Operatív Törzs (HOPT) fő témája az 5–11 éves gyermekek oltásának szervezése volt. A HOPT ülését követő napon összesítették a gyermekorvosok a szülők oltás iránti kérelmét. Első körben a szentendrei gyermekorvosoknál összesen háromszáz gyermek oltását kérték. Hogy mikor érkezik meg a szentendrei gyermekorvosokhoz a vakcina, azt még nem tudni. Így csak előzetesen egyeztettek. A házi gyermekorvosok azt tervezik, hogy nagy létszámú oltási napot szerveznek, amiben a Szentendre Város Egészségügyi Intézményeinek segítségét kérik. Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője elmondta, hogy szívesen segítenek a helyiség biztosításában és az oltás adminisztrációjában. December 8-tól regisztrálhatják a szülők az 5–11 éves gyermeküket a COVID elleni védőoltásra a kormányzati portálon, időpontot foglalni azonban még nem lehet.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos tájékoztatása szerint sok a beteg a városban, de úgy tűnik, hogy a koronavírusos betegek számában a növekvő tendencia megállt. A háziorvosoknál változatlanul folyik a COVID-védőoltások beadása.

A gyermekintézményekben sok a felső légúti megbetegedés, az óvodásoknak csak mintegy hatvan százaléka jár most óvodába, a bölcsődések mintegy hetven százalékát viszik az intézménybe. A gyermekorvosok és a gyermekintézmények vezetői Magyar Judit alpolgármesterrel közösen egyeztettek a járványhelyzetről, és az óvodákban és a bölcsődében a fertőzések kockázatának csökkentéséről. (Külön cikkünkben itt olvashat róla.)

A Járási Népegészségügyi Osztály ellenőrzést tartott a V8 uszodában, mindent rendben találtak, de ajánlásként fogalmazták meg, hogy lehetőség szerint a testnevelési órák alkalmával egy időben csak egy iskola tanulóit fogadja az uszoda. Ennek megfelelően átszervezték az uszodában tartott testnevelési órákat.

Az önkormányzati intézményekben feltehetően a magas átoltottságnak köszönhetően szerencsére csak egy-két koronavírusos beteg van, így feladataikat, szolgáltatásaikat zökkenőmentesen el tudják látni.

(Borítóképünk illusztráció, tavaly ősszel készült a szentendrei piacon.)