2022. március 30., 17:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A városban is stagnáló tendenciát mutat a koronavírus-fertőzések száma, de a környező országok növekvő fertőzöttségi, illetve a szennyvizekben mért SARS-CoV-2 vírus koncentrációra vonatkozó adatai, óvatosságra intenek. Az ukrajnai menekülteknek szánt adománygyűjtést egyelőre felfüggesztik, az ellátásukkal kapcsolatos teendőket egyeztetik. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének főbb témái.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos tájékoztatása szerint nem növekszik a koronavírus-fertőzések száma, sokkal több megbetegedést okoznak a felső légúti és az emésztőrendszert érintő vírusok.

Dr. Bogár Andrea házi gyermekorvos tapasztalatai szerint a gyermekek körében kis mértékben növekszik a koronavírusos esetek száma, de a megbetegedések többségét a szezonális vírusok okozzák. Az ukrajnai menekült gyermekek egészségügyi problémáival kapcsolatban most készül egy tájékoztató a befogadó családok számára.

Szentendre Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) az oltási akciónapok lezárultával visszaállt a szokásos munkarend, megszűnt a kollégák túlterheltsége. – Az ukrajnai menekültek ellátásával kapcsolatos tudnivalók tekintetében felkészültek vagyunk – mondta Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője.

A gyermekintézményekben sem a munkatársak, sem a gyermekek között jelenleg nem tudnak koronavírus-fertőzöttekről. Az óvodában most zajlanak a nyílt napok, készülnek a beiratkozásokra. A bölcsődében a korábbi hetekben többen voltak betegállományban influenzaszerű tünetekkel, de már gyógyultan visszatértek. A gyerekek körében is elenyésző a betegek száma. Óvodai, bölcsődei felvétel miatt még nem keresték a gyermekintézményeket menekült családok.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményben egyelőre felfüggesztik az ukrajnai menekülteknek szánt adományok gyűjtését, mert olyan mennyiségű adomány gyűlt össze, amit már nem tudnak raktározni. Ugyanakkor kérik, hogy kísérjék figyelemmel az intézmény facebook oldalát, amelyen az éppen aktuális, egyedi igényeket közzéteszik. A menekültek ellátásával kapcsolatban széleskörű, az érintetteket ellátó intézmények és civil szervezetek bevonásával konzultációs megbeszélést tartottak.

A Kulturális Központ több munkatársa – a tavaszi programok szervezése mellett – március 29-én a tiszabecsi határátkelőre utazik, ahol a fáradt önkéntesek munkáját segítik a menekültek ellátásában. Az összegyűlt adományokból egy nagyobb mennyiséget szállítanak a határra.

A Gondozási Központban sem a munkatársak, sem a gondozottak között jelenleg nem tudnak koronavírusos betegről. – A Hajléktalanszállón – a biztonság kedvéért – változatlanul azt a gyakorlatot folytatjuk, hogy a lakókonténerben elkülönítjük azokat, akik már régen jártak nálunk, ha bebizonyosodik, hogy nem betegek, akkor mehetnek be az épületbe – mondta Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető. A Hajléktalanszálló kormányhivatali ellenőrzésén sikeresen túlestek. Az ukrajnai menekültek ellátásával kapcsolatban a védőnők számára szervezett tájékoztató konferenciát már nagyon várják, mert sok kérdés vetődött fel.

A V8 Uszoda és Szabadidőközpontban a menekültek fogadására előkészített helyiséget a katasztrófavédelem ellenőrizte, mindent rendben találtak. Egyelőre még nem kaptunk értesítést arról, hogy érkeznének menekültek – mondta Dr. Juhász László ügyvezető, aki örömmel jelentette be, hogy a múlt héten a V8 látogatószámban, bevételben rekordot döntött. – A tavalyi nyitás óta az uszodalátogatásban azt tapasztaltuk, hogy van még óvatosság a járvány miatt a lakosságban, de a múlt heti adatok alapján, úgy tűnik ez megszűnőben van.