2021. december 10., 00:14
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
 „A települési fertőzöttségi adatok megismeréséhez fűződő közérdek jelentős…” – írta november 11-i állásfoglalásában a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH). Fülöp Zsolt szentendrei polgármester közadatigénylési kérelemmel fordult az ügyben Müller Cecília országos tisztifőorvoshoz, aki azóta válaszolt is. Levele azonban nincs összhangban az említett állásponttal, mely szerint „a polgármesterek tájékoztatása prioritást kell, hogy élvezzen, és 15 napon belül meg kell válaszolni a közadatigénylést.” 

Az országos tisztifőorvos válaszlevelében nem tartotta szükségesnek, hogy említést tegyen a NAIH állásfoglalásáról. A levél több mint felét kitevő számtalan jogszabály felsorolása végén felvilágosítja a polgármestert – feltehetően az ország összes többi közérdekű adatigénylést benyújtó polgármesterével együtt –, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) „közfeladatai közül az új koronavírus elleni járványügyi védekezéssel kapcsolatos feladatok ellátása élvez prioritást”.

A válaszlevélben arról sincs szó, hogy a települési önkormányzatoknál is elsőbbséget élveznek a járványügyi védekezéssel kapcsolatos feladatok. A járvány első pillanatától kezdve teszik a dolgukat úgy, hogy ehhez kormányzati segítséget nem kaptak, sem információt, hogy megalapozottan döntsenek, sem finanszírozási segítséget. Még a védekezéshez szükséges eszközök költségét sem térítette meg a kormány, holott eredetileg erre ígéretet tett.

Majd a levél végén közli, hogy a veszélyhelyzet idején az adatközlésre vonatkozó kormányrendelet értelmében, 45 napon belül tesz eleget a közadatigénylésnek.

Már október elején egyértelműen kiderült Kásler Miklós miniszter montenegrói látogatásán tartott tájékoztatóból, hogy a kormány rendelkezésére áll egy komoly és rendszerezett adatállomány.

Más országokban pont azért hozzák nyilvánosságra a részletes járványügyi adatokat, a covidos betegek és elhunytak oltottsági adatait, hogy erősítsék az oltási kedvet. A negyedik hullám járványügyi adatai alapján a titkolózás a közegészségügyben tragédiákhoz vezet. December második hetében több mint hétezren vannak kórházban, közel hatszázan lélegeztetőgépen és naponta közel kétszázan halnak meg covid-fertőzésben.