2021. december 9., 13:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 3 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Annak érdekében, hogy az óvodákban és a bölcsődében csökkentsék a COVID-megfertőződés kockázatát, a gyermekorvosok és gyermekintézmények vezetői a szorosabb együttműködés mellett kötelezték el magukat. Magyar Judit alpolgármester vezetésével egyeztető megbeszélést tartottak a napokban.

Az intézményvezetők azért kezdeményezték az egyeztetést, mert november közepén több beoltott munkatárs lett koronavírusos, ezért csoportokat kellett bezárni mind az óvodákban, mind a bölcsődében. Novembertől nagyon sok, felső légúti tüneteket mutató gyermek volt az intézményekben, akikről – a tünetek hasonlósága miatt – nem lehetett tudni, hogy csak náthásak vagy vírushordozók.

Az egyeztetésen a következőkben állapodtak meg:

  • A figyelemfelkeltés és a tudatosítás érdekében, ahol még nincs kifüggesztve, ott kihelyezik, a figyelmeztető táblát: milyen tünetek esetén köteles az óvodapedagógus, illetve a bölcsődei pedagógus megtagadni a gyermek átvételét.
  • Az allergiás gyermekeknél a gyermekorvosok az igazolásra ráírják, ha allergiás kezelésben részesül a gyermek, ami azért fontos, mert lehetnek olyan tünetek, amelyek fertőző betegség tüneteihez hasonlóak.
  • Az intézmények egységesen bevezetik, illetve egyes intézményekben már be is vezették a szülői nyilatkozatot, ami az orvosi igazolás mellett arra szolgál, hogy amikor újból intézménybe kezd járni a gyermek, a szülő aláírásával igazolja, hogy valóban egészséges. Erre azért van szükség, mert ha az orvosi vizsgálat alatt a gyermek éppen tünetmentes, attól még fennállhat nála a betegség. Vagy ha pénteken adja ki a „közösségbe mehet” igazolást a gyermekorvos, akkor hétvégén még előfordulhat, hogy ismét tüneteket produkál a gyermek.
    • Az egészségügyi nyilatkozatban egyebek mellett a szülőnek aláírásával igazolnia kell, hogy gyermekénél az elmúlt két napban, illetve az adott napon a fertőző betegség tünetei nem állnak fenn. Ilyen tünetek: láz, torokfájás, köhögés, sűrű, sárgás-zöld orrváladék, hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, egyéb súlyos bőrelváltozás, bőrgennyesedés, váladékozó szembetegség, gennyes fülfolyás, fülfájás.
  • Amennyiben az orvosi igazoláson nincs a dátum, aláírás, pecsét vagy egyéb hiányosságai vannak az igazolásnak, akkor a gyermekintézmény felveszi a kapcsolatot a gyermekorvossal.
  • Nyomatékosan felkérik a szülőket, hogy a gyermek megbetegedése esetén már az első napon értesítsék a gyermekorvost, hogy a gyermeket nem viszik óvodába, bölcsődébe. Mivel a rendelőben gyakran foglalt a telefon, vagy éppen vizsgál az orvos, ezért türelmet kérnek a szülőktől, de emailben is bejelenthetik a gyermek megbetegedését:

Indokolt esetben – például csecsemő van a családban, egy háztartásban élnek idős vagy krónikus beteg családtaggal stb. – a járványhelyzet miatt a Szentendrei Óvodák intézményvezetője egy hónapra felmentést adhat az óvodalátogatás alól.

A gyermekorvosok és a gyermekintézmények vezetői megértik, hogy a szülők nehéz helyzetben vannak, és nem könnyű megoldani gyermekük felügyeletét, de ennek ellenére nyomatékosan kérnek minden szülőt, hogy csak egészségesen vigyék közösségbe a gyereket. Ez most különösen fontos, mert a koronavírus jelenleg terjedő mutációja a gyermekekre is veszélyes. A gyermek saját és csoporttársai, az óvodai és bölcsődei dolgozók egészségének megőrzése érdekében – a gyermekorvosok és az intézményvezetők kérik a szülőket –, hogy fokozottan tartsák be a gyermekintézmények egészségügyi és járványügyi szabályait.