2021. december 10., 00:24
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
Az 5–11 éves gyermekek oltása a tervek szerint december 15-étől kezdődik. Az Operatív Törzs döntése alapján a kórházi oltópontok mellett a gyermekek oltására lesz majd lehetőség a gyermekorvosi praxisokban is, ezért kellett a gyermekorvosoknak néhány nap alatt felmérniük körzetükben a szülői igényeket. Az első vakcinaszállítmány nagyobb részét a kórházi oltópontok kapják.  

A házi gyermekorvosi praxisokba egyelőre elenyésző mennyiségű oltóanyagot juttatnak el. Müller Cecília országos tisztifőorvos december 8-i levelében arról tájékoztatta a házi gyermekorvosokat, hogy a megyére előirányzott vakcinamennyiségtől függ, hogy mikor tudják a praxis előzetesen felmért oltóanyagigényét teljesíteni. Az országos tisztifőorvos ajánlása szerint a krónikus betegségben szenvedő gyermekek oltása élvez elsőbbséget.

December 8-tól regisztrálhatják a szülők gyermeküket a vakcinainfo.gov.hu oldalon, de azért ez nem olyan egyszerű. A Telex munkatársai kipróbálták, hogy is működik a regisztráció a gyakorlatban, mielőtt belefognak gyermekük adatainak rögzítésébe, ajánljuk figyelmükbe a cikket, amit ITT olvashatnak. Ennek alapján a legfontosabb tudnivaló: ha azt szeretnék, hogy mielőbb legyen beoltva gyermekük, akkor a regisztráció során az oltópontot válasszák, mert egyelőre nem tudni, hogy a házi gyermekorvosi praxisokba mikor jut nagyobb mennyiség a vakcinából. *

A szentendrei házi gyermekorvosok köszönik a szülők együttműködését és a gyors visszajelzést a vakcinaigények felmérésében. Remélhetőleg az újabb szállítmányok érkezését követően jut annyi oltóanyag a gyermekorvosi praxisokba is, hogy be tudják oltani a körzetükbe tartozó gyermekeket. Sok jelentkező esetén a gyermekorvosok a nagyobb létszámú oltások lebonyolítását a SZEI-ben tervezik.

*(Súgó az email-címekhez: Azt az email-címet nem lehet használni, amivel a szülő korábban regisztrált, ill. minden gyermeket új email-címmel kell bejegyezni, ezért – ha gmailes postafiókja van –, akkor a meglévő cím bármelyik karaktere közé tehető pont, a levél a meglévő fiókba fog érkezni. De a regisztrációról egyébként sem kap visszajelzést. Gmail-súgó >>>)