2022. február 3., 12:45
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.
A Szentendre Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) a januári oltási hétvégéken közel kétezer-hatszázan jelentkeztek oltásra. Februárban is folytatódnak az oltási hétvégék: csütörtökön és pénteken 14–19 óra, szombaton 8 és 12 óra között várják az oltásra érkezőket. Nagyon sok a koronavírusos beteg mind a gyermekek, mind a felnőttek körében. A városi intézmények, cégek mindent megtesznek a feladataik ellátása érdekében, de sok munkatársuk van betegállományban. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs (HOPT) legutóbbi ülésének főbb témái.

– A háziorvosok egyelőre nem kaptak tájékoztatást arról, hogy folytatniuk kell a hétvégi oltási napokat. Egyébként – ahogy eddig is – van lehetőségük a pácienseknek a háziorvosuknál kérni az oltást. Sok a koronavírusos beteg, de szerencsére az esetek többségében enyhe lefolyású a betegség – mondta dr. Szoltsányi Gábor háziorvos.

Dr. Bogár Andrea házi gyermekorvos szerint a gyerekeknél a koronavírus fertőzés terjedése mintha plató fázist mutatna, bár még mindig sok a megbetegedés.Február 5-én, 8 és 12 óra között ismét a SZEI-ben kialakított oltóponton szervezzük meg a gyerekek oltását az 5–16 éves korosztálynak. Túlnyomórészt a korábban beoltottak ismétlő oltására jelentkezőkre számítunk, de az első oltásra érkezőket is várjuk. Kérjük, hogy első oltás esetén a vakcinák biztosítása érdekében, jelezzék a házi gyermekorvosuknál az oltási igényüket.

– A januári oltási hétvégéken közel kétezer-hatszázan kaptak oltást, többségében a második, illetve a booster oltásra jelentkeztek, a beoltottak nyolcvanhét százaléka a második, harmadik, illetve negyedik oltását vette fel. A felhasznált vakcinák több mint kilencven százaléka mRNS alapú vakcina, Pfizer és Moderna volt.
A takarékos vakcinagazdálkodás érdekében a szentendrei háziorvosokkal együttműködve a SZEI-ben zajlott a háziorvosok oltási hétvégéje. A házi gyermekorvosok is a SZEI-ben szervezték meg a nagy létszámú oltási napjukat, több mint kétszázötven 5–16 éves gyermek kapta meg a védőoltást, amiben a Gondozási Központ védőnői is nagy segítséget nyújtottak. Gördülékenyen zajlottak az oltási hétvégék, a komplikált adatrögzítésben is már nagy gyakorlottal rendelkeznek a munkatársaink. Szoros, jól összehangolt együttműködés alakult ki a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és a SZEI munkatársai között – tájékozatott Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője. – A csütörtöki, illetve a péntek délutáni időpontok népszerűbbek voltak a lakosság körében, szombaton nagyon kevesen érkeztek. Ezért módosultak a februári oltási hétvégék időpontjai: csütörtökön és pénteken 14–19 óra, szombaton 8 és 12 óra között várjuk az oltásra érkezőket. Ezeken a napokon nincs szükség előzetes regisztrációra, illetve időpontfoglalásra, a 16 éven felüli korosztályt fogadjuk. Nem csak a járási szakrendelőben, hanem nagyon sok oltóponton is lehetőség van az oltás felvételére. (Az oltópontok listája >>) (Az oltásra jelentkezőknek további tudnivalók korábbi cikkünkben. >> )

A gyermekintézményekben változatlanul sok a beteg gyerek.
– A városi óvodákban ezen a héten is tizenkét csoport hatósági zár miatt nem tud gyerekeket fogadni. A múlt héthez képest kis mértékben csökkent az igazolt koronavírusos gyerekek száma, jelenleg összesen 181 gyerek hiányzik COVID-fertőzés miatt. Tizenegy munkatárs is betegállományban vagy hatósági zár alatt van – tájékoztatott Hajnal Szilvia, a Szentendre Városi Óvodák intézményvezetője.
– A bölcsődében sem jobb a helyzet, nagyon sok gyereknek vannak felső légúti tünetei. Mivel a szezonális kórokozókhoz hasonló tünetekkel zajlik ennél a korosztálynál a COVID-fertőzés, így nehezebb megítélni, hogy koronavírus okozza-e a tüneteket. Nagyon sok a hiányzó, részben betegek, részben azért vannak otthon, mert a családban koronavírusos beteg van. A kollégák közül minden héten van egy-két újabb megbetegedés, ezért jelenleg négy csoport van zárva – mondta Diószegi Istvánné, Püspökmajor Lakótelepi Bölcsőde vezetője.

– A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény munkatársainak mintegy fele beteg, vagy hatósági zár alatt van, talán a héten már ismét jöhetnek dolgozni. Akiknek olyan a munkaköre, azok home office-ban vannak. A héten tartott volna a Kormányhivatal ellenőrzést, de a megbetegedések miatt halasztást kértünk – tájékoztatott dr. Mazán Katalin intézményvezető.

–  A Gondozási Központot is elérte a járvány – kezdte Kecskésné Sipos Andrea. – A hajléktalanszállón a lakókonténerek egy ellátottat kellett elkülöníteni. Három munkatársunk koronavírusos. Sajnos fogytán vannak a járvány elleni védekezési eszközök a közül a COVID-tesztek, már hónapokkal ezelőtt elküldtük a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak az igényeinket, de még mindig nem érkeztek meg. A gyerekek február 5-i oltási napján a területi védőnők közül ismét négyen segíteni fognak.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban (HBPMK) és a Kulturális Központban is sok a beteg munkatárs. A sok hiányzó ellenére a két intézmény biztosítja szolgáltatásait, ellátják a feladataikat –tájékoztatott a Kulturális Központ ügyvezetője, Lakatos Judit és a könyvtár igazgatója, Dr. Tóth Máté.

– A Városi Szolgáltató NZrt.-ét is elérte a járvány, sok munkatársunk beteg. A jelenlegi létszámmal a feladatainkat még el tudjuk látni – mondta Mandula Gergely, a VSZ vezérigazgatója.

A Rendészeti Igazgatóságnál és a Tourinform Irodában nincs beteg munkatárs, teljes létszámmal működnek.