2021. november 10., 15:16

Az országos járványhelyzet romlása miatt a Helyi Operatív Törzs november 8-án ismét tanácskozott. Az önkormányzati intézmények és cégek vezetői anonim módon felmérték a munkatársak átoltottságát. Ennek eredménye szerint az önkormányzati dolgozók átoltottsága Szentendrén jóval az országos átlag felett van, 70 és 95% közötti az oltottak aránya.

Dr. Szoltsányi Gábor háziorvos elmondta, hogy nagyon sok a felső légúti fertőzéses beteg, és növekszik a koronavírusos betegek száma is. Mivel a Covid és az egyéb légúti fertőzések tünetei hasonlóak, ezért azt kérik a háziorvosok, hogy ilyen panaszok jelentkezése esetén először telefonon keressék őket. A telefonos kikérdezés alapján kiszűrhetők a COVID-gyanús esetek, és elkerülhető, hogy a rendelőben a személyes megjelenéssel továbbadják a fertőzést. A háziorvosoknál is lehet jelentkezni a harmadik Covid-védőoltásra, de változatlanul lehetőség van – az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) weboldalon – oltópontra időpontot foglalni. Az influenza oltások is elérhetők a háziorvosoknál, az oltás felvételére mindenki egyeztethet időpontot a háziorvosával. A korábbi évekhez hasonlóan elsősorban a 60 feletti korosztály, illetve a fokozott kockázati csoportokba tartozóknak, krónikus betegeknek ajánlott, de a kormányzati tájékoztatás szerint minden magyar állampolgárnak térítésmentesen adható. Viszont nem korlátlanul áll rendelkezésre a vakcina, minden körzet a tavalyi mennyiséget kapta.

Szentendre Város Egészségügyi Intézményeiben (SZEI) továbbra is érvényben vannak a járvány kezdete óta bevezetett óvintézkedések: az intézménybe csak lázmérést és kézfertőtlenítést követően lehet belépni, az orrot és a szájat eltakaró maszk viselése az egész szakrendelőben továbbra is kötelező – mondta el Dublinszki-Boda Péter intézményvezető. – A munkatársak között jelenleg nincs beteg, védőfelszerelés-készletek rendelkezésre állnak. Az intézmény a harmadik oltásban besegít a háziorvosoknak.

A gyermekintézményekben a beoltott kollégák közül többen megfertőződtek koronavírussal. Ezért a bölcsődében a múlt héten be kellett zárni egy csoportot, a Püspökmajori óvodában pedig november 8-tól két csoport – az Életfa és a Levendula – nem tud gyermekeket fogadni. A járványügyi szigorításokat már bevezették.
Mindkét intézményvezető elmondta: nagyon sok gyereket hoznak be a szülők felső légúti tünetekkel. Ez azért is gond, mert a gyermekeknél általában nem szűrik a Covid-fertőzöttséget, és a gyerekek is lehetnek vírushordozók. Nagyon kérik a gyermekorvosokat: ne bízzák a szülőkre annak eldöntését, hogy a gyerek mehet-e közösségbe, vagy sem.  A gyermekintézmények vezetői – Hajnal Szilvia és Diószegi Istvánné – hangsúlyozottan kérik a szülőket, hogy csak egészséges gyermeket vigyenek bölcsődébe, óvodába. Ha a családban koronavírus-fertőzésre utaló tüneteket mutat valaki, akkor a gyermeket ne hozzák közösségbe a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében.

A Gondozási Központban a nyáron is fenntartottuk a járványügyi szabályok egy részét: étkeztetésben a fertőtlenítő mosogatást, az Idősek klubjában, a Hajléktalanszállón a lázmérést, kézfertőtlenítést. November 4-től zárt térben mindenkinek kötelező a maszkviselés.
Az idősek klubjába csak az idősgondozásban részesülők mehetnek be – lázmérés, kézfertőtlenítés mellett –, alkalmankénti klublátogatókat most nem tudunk  fogadni – számolt be a részletekről Kecskésné Sipos Andrea intézményvezető.
Azok a szociális étkeztetésben részesülők, akik eddig az intézményben vették át az ebédet, nem léphetnek be az épületébe, nekik kiadják az ételhordóban az ételt. A Hajléktalanszállón az újonnan érkező, illetve a régen látott gondozottakat elkülönítik a lakókonténerekben, tesztelik őket, ha negatív a teszt és tünetmentesek, akkor kerülhetnek be a szálló épületébe. A nem oltott munkatársaknál hetente végeznek gyorstesztet.
A területi védőnők csak az újszülötteket és a veszélyeztetett családokat látogathatják, egyébként a Tanácsadóban időpont-egyeztetéssel fogadják őket.
Az iskolaorvos és az iskolavédőnők folyamatosan szervezik a kötelező oltásokat összehangolva a Covid-védőoltásokkal. Folyamatos az igény az iskolások koronavírus elleni oltására, ami nagy szervezést igényel a munkatársaktól.
A Szociális Munka Napja, november 12. munkaszüneti nap a szociális dolgozók számára, ezért a hajléktalan ellátáson kívül, a Gondozási központ szolgáltatásai pénteken nem lesznek elérhetőek.

A Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézményben mindenki számára kötelező a maszkviselés. Egy dolgozónál várnak a PCR-teszteredményre, egyébként a többi munkatárs egészséges. A megbeszéléseket online formában fogják megtartani. Ha országos korlátozások lépnek életbe, akkor ez megint gondot fog okozni a karácsonyi gyűjtésben. A Szociális Munka Napján, november 12-én zárva lesz az intézmény – tájékoztatott dr. Mazán Katalin intézményvezető.

A Kulturális Központban jelenleg minden munkatárs egészséges – tájékoztatott Lakatos Judit ügyvezető.  – Zárt térben a maszkviselet kötelező. A DMH előterébe a szakkörökre, foglalkozásra érkező gyerekek szülei nem jöhetnek be. Egyelőre minden programot úgy készítenek elő, hogy azok a megtarthatók lesznek, ha mégsem, akkor úgy, ahogy a tavaly év végi hullám idején, online közvetítéseket szerveznek.

A Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtárban is magas a munkatársak átoltottsága, sokan kérik a harmadik oltást is. Az intézményben a kötelező maszkviselés. Amikor ismét megnyithatott a könyvtár, a korábbi „covidos szolgáltatásainkat” nem állítottuk le. A könyvek házhoz szállítását továbbra is vállaljuk, a rendezvényeket élőben közvetítjük, és változatlanul kérhetik az olvasók, hogy összekészítsünk számukra könyvcsomagot, amit nyitvatartási időben vehetnek át – mondta dr. Tóth Máté igazgató.

A Ferenczy Múzeumi Centrumban minden munkatárs egészséges, magas a kollégák átoltottsága, többen kérik a harmadik oltást is – tájékoztatott dr. Lauter Éva igazgatóhelyettes. – November 4-től a maszkviselés kötelező az intézményben mind a látogatók, mint a munkatársak számára, kivéve, ha valaki egyedül dolgozik egy szobában.
A jelenlegi szabályok értelmében védettségi igazolványt nem kérnek a látogatóktól, de ha változnak a szabályok, akkor a regisztrációs, illetve jegyrendelés oldalon fel lesz tüntetve, hogy milyen feltételekkel látogatható a kiállítás vagy a rendezvény. A rendezvények látogatása egyébként regisztrációhoz kötött, így elkerülhető, hogy zsúfoltság alakuljon ki a helyszínen. A múzeumokban nem jellemző, hogy egy időben sok látogató lenne, a Kovács Margit Múzeumban fordul elő a csoportos érkezés, őket úgy irányítják, hogy egyszerre egy helyiségben ne legyenek sokan.

A V8 Uszoda és Szabadidőközpont munkatársai körében is magas az átoltottság, a látogatókkal foglalkozó dolgozók 90 százaléka felvette mindkét oltást. Az intézmény területén a maszk viselése kötelező, kivéve a medencetérben, wellness részlegen, illetve az az öltözőkben, zuhanyzókban. Átlagosan napi háromszáz látogatója van az uszodának, ennek mintegy kétharmada iskolai úszásoktatásban résztvevő gyermek, illetve egyesületi tag, sportoló. A korlátokat, öltözőket, vizes helyiségeket rendszeresen fertőtlenítik – tájékoztatott Dr. Juhász László ügyvezető igazgató.

A Szentendre és Térsége TDM Nonprofit Kft.-nél (TDM) ügyfélfogadáskor a maszkviselés kötelező – mondta Lőrincz Ágnes ügyvezető. – Szerdán kihelyezik a táblákat a piacon, amelyen ajánlják a maszkviselést.

A Városi Szolgáltató NZrt. (VSZ) munkatársainak átoltottsága magas. – Azoknál a munkatársaknál, akiknél covid-fertőzésre utaló tünetek lépnek fel, és nincsenek beoltva, a korábban is alkalmazott protokoll alapján járunk el és PCR-tesztre küldjük az érintett munkatársakat. A gyakori fertőtlenítés és szellőztetés mellett a maszk használata a VSZ irodáiban és közösségi tereiben kötelező. A VSZ rendelkezik ózongenerátoros fertőtlenítővel is, amely szükség esetén az önkormányzati intézményekben is használható – tájékoztatott Mandula Gergely vezérigazgató.

A Szentendrei Rendészeti Igazgatóságnál elrendeltük, hogy személyes intézkedéseknél kötelező a kollégák számára a maszkviselés, igazolványok átvételénél a gumikesztyű használata – mondta Fekete András igazgatóhelyettes. – Zárt térben, ügyfélfogadásnál mind az ügyfélnek, mind az ügyintézőnek kötelező a maszk. Az irodákban, a nagyobb közösségi helyiségben rendszeres a fertőtlenítés. Munkatársainknak ajánljuk a harmadik oltás felvételét, a jövő héten a munkatársak többsége felveszi a harmadik oltását is.
Az ózongenerátorokat felújították. Ismét megkezdik az önkormányzati intézmények, cégek helységeinél az ütemezett fertőtlenítést, amit a rendészet munkatársai önkéntes munkában végeznek.

 (Borítóképünkön a szentendrei könyvtár egyik látogatója. A fotót a járvány második hullámának idején Bellai László készítette.)