2022. január 18., 19:17
A negyedik oltásról a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) még nem adott ki eljárásrendet, ezért ezzel kapcsolatban sem a háziorvosok, sem Szentendre Város Egészségügyi Intézményei felvilágosítást adni nem tudnak, jelentkezést nem áll módjukban elfogadni. A januári második oltási hétvége is várakozás nélkül, gördülékenyen zajlott a SZEI-ben. Ezek voltak a Helyi Operatív Törzs legutóbbi ülésének főbb témái.

– Az előzetesen oltásra regisztrált szülők többsége elhozta a gyermekét január 15-én. Több mint kétszázötven 5–16 éves gyermek kapta meg a COVID-védőoltást, mintegy nyolcvan százalékuk 12 éven aluli volt – számolt be dr. Bogár Andrea az oltási hétvégéről, amit a szentendrei házi gyermekorvosok a SZEI-vel együttműködve szerveztek. – Jelentősen növekszik a Covid-fertőzöttek száma a gyerekek körében, a kisebbek enyhébb tünetekkel túl lesznek a betegségen, a 10–16 év közöttieknél tovább tart, nehezebben vészelik át a betegség 5–7 napját. Változtak a gyerekekre vonatkozó karanténszabályok is. E szerint mind az alsó, mind a felső tagozatosokra ugyanazok a szabályok vonatkoznak: pozitív koronavírusteszt-eredmény után hét nap elkülönítés, és csak akkor mehet újra iskolába, ha legalább három napja nincs láza, és a légúti tünetei is megszűntek. A karantén azonban lerövidíthető, ha három napig tünetmentes, és a tünetek kezdetétől számított ötödik napon végzett gyorsteszteredménye negatív. Az oltott, tünetmentes kontaktszemélyeknek nincs karanténkötelezettsége – tájékoztatott a gyermekorvos.

– A felnőttek körében is sok a beteg, de szerencsére kórházi ápolást igénylő, súlyos eset egyelőre nem fordult elő az omikron vírusvariáns által megfertőzöttek körében. A felnőtteknél is ugyanazok a karanténszabályok, mint amit a doktornő a gyerekekre vonatkozóan elmondott – tájékoztatott dr. Szoltsányi Gábor háziorvos. – A háziorvos kollégáimmal együtt kérünk mindenkit, hogy ne keressenek bennünket a negyedik oltással kapcsolatban, mert amíg az NNK nem adja ki az eljárásrendet, addig nem tudunk semmilyen felvilágosítást adni, nem tudunk senkit előjegyzésbe venni – mondta Szoltsányi doktor.

Dublinszki-Boda Péter, a SZEI intézményvezetője Szoltsányi doktorhoz csatlakozva elmondta, hogy a szakrendelő sem kapott még tájékoztatást a negyedik oltásról. – A két oltási hétvégén több mint nyolcszáz embert oltottunk be, többségében harmadik oltásra jelentkeztek. Januárban még két hétvégén lesznek oltási napok – csütörtökön, pénteken 14–18, szombaton 10–18 óráig –, amire mindenkit szeretettel várunk.

A járvány felfutása a gyermekintézményekben is érezteti hatását. – A múlt héten be kellet zárni egy csoportot a Szivárvány óvodában, és feltehetően a héten még egyet be kell zárnunk. Sajnos több kolléga is megfertőződött – mondta Hajnal Szilvia, a Szentendre Városi Óvodák intézményvezetője.
– A bölcsődében jelenleg három csoport van karanténban. Egy kisgyermeknevelő és egy bölcsődei dajkának lett pozitív a tesztje. Sok a hiányzó, ha nagyobb testvérek kerülnek karanténba, vagy megbetegednek, akkor a bölcsődés gyermeket sem hozzák a szülők. A felső légúti megbetegedések gyakoriak a bölcsődések között, őket ritkán teszteltetik a szülők, így nem tudni, hogy covid-fertőzöttek-e, vagy sem.

– Minden szolgáltatásunk működik, a kollégák és a gondozottjaink között nincsenek betegek, vagy legalábbis nincsenek tüneteik – kezdte tájékoztatóját a Gondozási Központ intézményvezetője, Kecskésné Sipos Andrea. – A Hajléktalanszállón egyre több az idős beteg, a fogyatékkal élő hajléktalan. Az intézmény nincs berendezkedve a betegek ellátására. Gondoskodnunk kell más intézményben történő elhelyezésükről, ami nem lesz könnyű feladat. Az oltási hétvégén a Gondozási Központ területi védőnői is részt vettek, önként jelentkeztek, hogy segítenek, amit nagyon örvendetesnek tartok – mondta az intézményvezető.

– Nálunk jelenleg nincs beteg kolléga, így a hiányzások nem akadályozzák a munkánkat. Decemberben sajnos nagyon sok bejelentés érkezett gyerekekkel, családokkal kapcsolatban, szerencsére a kialakított jelzőrendszer gyorsan reagál a problémás helyzetekre – tájékoztatott dr. Mazán Katalin a Dunakanyari Család- és Gyermekjóléti Intézmény vezetője. – Új feladatkörrel bővült az intézmény, január elsejétől Pest megyében mi látjuk el a fogyatékosságügyi szakértői feladatokat.

– A Szentendrei Kulturális Központ valamennyi dolgozója egészséges, készülünk a Magyar Kultúra Napjára! – mondta Lakatos Judit, a Kulturális Központ ügyvezetője.

A könyvtárban az olvasók is fegyelmezetten betartják a járványügyi szabályokat, a munkatársak között nincs beteg, rendelkezünk elegendő maszkkal, kézfertőtlenítővel. Valamennyi szolgáltatásunk működik – számolt be a Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár igazgatója, Dr. Tóth Máté.

A piac üzemeltetői feladatait is ellátó TDM ügyvezetője, Lőrincz Ágnes elmondta, hogy a piacon a vásárlóknak ajánlják a maszkviselést, az árusokkal szemben is elvárás, hogy hordják a maszkot. Fokozottan figyelnek arra, hogy a kimért élelmiszerek le legyenek takarva, vagy plexi lappal védjék az árut.

A V8 Uszoda és Szabadidőközpontban az elmúlt időszakban sikerült elérni a járvány előtti látogatószámot. Naponta átlagosan 350 főt fogad a V8, ennek mintegy fele egyesületi, illetve iskolai úszó, a másik fele lakossági látogató – számolt be Dr. Juhász László ügyvezető. – A közönséggel érintkező munkatársakat rendszeresen teszteljük, az uszodáknak előírt járványügyi szabályok szerint működünk, a kollégák között jelenleg nincs beteg.

A Városi Szolgáltató NZrt.-nél és a Rendészeti Igazgatóságnál nincs megbetegedés, minden feladatukat el tudják látni.

karanténszabályok

(Borítókép forrása: koronavirus.gov.hu)