2022. augusztus 4., 11:36
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Július elején utolsó szakaszába lépett az energetikai korszerűsítést, illetve a szentendrei napelempark megépítését előkészítő pályázat. A dokumentum összeállítására felkért szakértők Újpesten tartott tájékoztatójukon elmondták, a felvetődött problémák jelentős részét már megoldották, csak kisebb részletkérdéseket kell tisztázni, majd a képviselő-testületi támogató döntést követően november 9-ig beadni a kész pályzati anyagot.

Ahogy az idei nyár hosszan tartó hőhulláma, a szárazság, a vízhiány is mutatja, a klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetők mindennapjainkban. De legalább ekkora problémát okoznak a koronavírus-járvány, illetve az orosz-ukrán háború miatt az egekbe emelkedő energiahordozó árak, aminek terheit a rezsicsökkentés átalakításának hatására mindennapjainkban is érezhetjük augusztustól.

Ezért van minden korábbinál nagyobb jelentősége az olyan programoknak, amelyek a megújuló, valamint a zöld energiatermelést helyezik előtérbe, illetve csökkentik az energiafelhasználást. Többek között ezt tűzte ki célul az Európai Unió által a koronavírus-válság hatásainak ellensúlyozására indított Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (Recovery and Resilience Facility – RRF), valamint a hétéves uniós költségvetés is. 

Energiát spórolunk

Ennek részeként – az Élhető Városokért elnevezésű konzorciumban az Óbudai és az Újpesti Önkormányzatokkal közösen – Szentendre  is pályázott, és uniós támogatást nyert távfűtő művek korszerűsítésére, napelempark létesítésére vonatkozó tervek előkészítésére a Városokkal a városokért (European City Facility – EUCF) európai programban.

A tavaly ősszel indult program most érkezett el abba a fázisba, hogy a terveket készítő energetikai, jogi és gazdasági szakértők beszámolhattak az első sikerekről az Újpesten rendezett konferencián. Itt elhangzott, hogy a tavaly szeptemberben indult előkészítő szakaszt követően az idei év első felében jutottak el odáig a pályázati anyagot összeállító szakértők, hogy feltárják és részben meg is oldják azokat a műszaki, jogi problémákat, amelyek felmerültek a tervezett beruházás előkészítése során. 

Fontos tudni, hogy a mostani, összességében  hatvanezer euró értékű pályázat még nem a teljes megvalósításra, még csak nem is a konkrét beruházás terveinek elkészítésére ad támogatást, hanem az egész projekt alapelveinek lefektetésére. Amennyiben az idei év végén beadandó pályázat sikeres lesz, akkor következhet a következő lépés, amikor egy újabb pályázatban a tervezésre, később pedig a konkrét megvalósításra lehet uniós pályázati támogatást igényelni. A pályázatot készítő szakértők két uniós pályázati kiírást is említettek, amelyek a mostani pályázat sikere esetén a tervezésre, illetve a megvalósításra nyújthatnak további támogatást.

Nem lesz egyszerű a napelempark engedélyezése

A mostani program hatvanezer eurójából 43 333 euró jut a három pályázó együttes tevékenységének finanszírozására, 2778 euró pedig a tervezett szentendrei beruházások előkészítésére. Ebből az összegből városunkban a Püspökmajori lakótelepen élőket, valamint a városrészben működő intézményeket, köztük az uszodát is szolgáló új, korszerű fűtési rendszer kialakításának előkészítése történik meg. Így az elavult kazánok cseréje mellett például az 1970-es években lefektetett – 3,3 kilométer hosszú – távhő vezeték teljes cseréjét készítik elő, amelynek eredményeként a jelenlegi hőveszteség a felére csökkenthető.

A Kéki 1 néven ismert egykori, és mostanra rekultivált hulladéklerakó területén napelempark építésének előkészítésére is sor kerül. Az elképzelések szerint a naperőmű által termelt elektromos áram egyebek mellett a VSZN irodaépületének teljes éves áramfelhasználását biztosíthatja, illetve bővítheti a szentendreiek elektromos autó töltési lehetőségeit. A területről szerencsére nem jelent gondot a megtermelt energia továbbítása a város felé, illetve az országos villamosenergia-hálózatba, mert már kiépült a megfelelő kapacitású vezeték. Pillanatnyilag azonban gondot jelent, hogy a hazai villamosenergia-hálózat szűk kapacitása miatt időlegesen leállították a naperőművek engedélyezését, újabb csatlakozási igényt csak egyedi eljárás keretében bírálnak el.

Októberben dönthet a testület a pályázatról

A program szeptember közepéig tartó következő fázisában az E.ON-ELMŰ-vel zajlanak majd egyeztetések a részletekről, illetve a főváros hasonló fejlesztéseivel hangolják össze a két fővárosi kerületben, illetve városunkban tervezett beruházásokat. Külön feladatot jelent az energetikai korszerűsítésben résztvevő társasházak képviselőivel való egyeztetés. 

Amint ezek a lépések megtörténtek, az EUCF hazai ernyőszervezetével, a GreenDependenttel konzultálva zajlik majd a pályázat előminősítése. Ha pedig minden összeállt, akkor a három érdekelt önkormányzat képviselő-testületének kell rábólintani az elkészült tervekre legkésőbb az októberi testületi ülésen, mert a pályázat beadásának határideje 2022. november 9.

(Borítóképünk illusztráció. A napelemparkról készült fotó forrása: Kelly / Pexels)