2023. március 2., 17:17
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A napokban érkezett a hír, hogy a pályázat kiírója befogadta azt az újpesti és óbuda-békásmegyeri önkormányzattal közösen készített, hatvanezer eurós, tervezést támogató EUCF-pályázatot (Városokkal a városokért, European City Facility – EUCF), amely megalapozhatja az olcsóbb szentendrei energiát.

Ez azt jelenti, hogy túl van az első akadályon az a hosszú távú energetikai fejlesztési program, amelyet Szentendre Város Önkormányzata 2021-ben indított. Ebben Szentendre a Püspökmajori Lakótelepen élőket, valamint a városrészben működő intézményeket kiszolgáló új, korszerű fűtési rendszert szeretne kiépíteni. Így kicserélnék 70-es években távvezetéket, és az felére csökkentené a jelenlegi hőveszteséget, de napelemeket is elhelyeznének lakó- és középületek tetején. A KÉKI 1 néven ismert rekultivált hulladéklerakó telep területén pedig 1,27 gigawatt éves teljesítményre kalibrált naperőmű létesülne.

660 millió forintos fejlesztés lehet belőle

Szentendre esetében a tervezett beruházási érték 1,647 millió euró (cca. 660 millió forint), amellyel évente 2,43 gigawattóra földgáz energiát takaríthat meg a város, és 1,27 gigawattóra megújuló energiatermelés válhat lehetővé.

– A most elfogadott megvalósíthatósági tanulmány szintű pályázati anyagra építve lehet majd a tervezésre és a kivitelezésre újabb pályázati kiírásokat vagy egyéb pénzügyi forrásokat keresni. Alapvetően ilyen célt szolgálhatnak a helyreállítási alapból – hivatalos nevén a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközből (Recovery and Resilience Facility – RRF) – származó összegek, amelyek azt hivatottak elősegíteni, hogy az EU megerősödve kerüljön ki a jelenlegi energia válságból, illetve, hogy a tagállamok elinduljanak a zöld és digitális átállás felé vezető úton, mondta a Szentendre.hunak Dr. Horváth Dániel, a projekt egyik szakértője.

Kérdésünkre arról is beszélt, hogy ezek a források részben a hazai operatív programokban lesznek majd hozzáférhetőek, egyelőre azonban még nem születtek meg az ezzel kapcsolatos kiírások. Nem tudni, hogy a magyar kormány előfinanszírozza-e ezeket a programokat az Európai Bizottsággal az uniós támogatásokról folyó viták lezárása előtt.

A másik forrás a közvetlen pályázható uniós kiírások valamelyike lehet. Ezekről Dr. Horváth Dániel elmondta, hogy a jelenleg ismert pályázati és finanszírozási lehetőségek szűkösek az energetika terén, számos csúszásban van, és jelenleg sem látszik, hogy egyes források mikor válnak elérhetővé a magyar önkormányzatok számára. Az EU-s pályázatok az energetika terén számunkra jelenleg kevésbé kedvezőek, tekintettel arra, hogy a fő prioritás nem a nagy infrastrukturális fejlesztéseken, hanem a kisebb léptékű, kísérleti jellegű, kutatás-fejlesztési beavatkozásokon van, vagy legfeljebb előkészítési tevékenységeket támogatnak.

Konzorciumban, de egyedül is

Mindhárom önkormányzatnak fel kell készülni arra a lehetőségre is, hogy a később elérhetővé váló pályázati lehetőségekre a tervezett beruházásokat sok kisebb projektre bontva pályázhatnak, mert így többféle pályázati lehetőségre nyílik lehetőség. A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy Szentendre a most elfogadott program valamelyik kisebb elemének megvalósítására egyedül, a konzorciumi társak nélkül pályázik. Emellett persze a teljes program együttes végrehajtására is keresik a forrást, de ezt a lehetőséget jelenleg az elmaradó pályázati lehetőségeken felül akadályozza az energetika terén a szabályozási (például bizonytalan napelemes beruházási lehetőségek) és a finanszírozási környezet (például magas hitelkamatok).

A szakértő kiemelte, az olyan elképzelések, mint a Szentendre által kiemelt célként meghatározott energiaközösségek létesítése jó eséllyel pályázhat majd akár hazai, akár uniós forrásokra, hiszen ezek a fejlesztések a kisközösségi energiatermelést és a helyben való fogyasztást helyezik a középpontba.

Fontosnak nevezte, hogy a pályázatok általános figyelése mellett az olyan, kiemelt kapcsolatok és rendezvények kerüljenek az önkormányzati vezetők gondolkodásának középpontjába, ahol pályázati szakértőkkel, pénzintézetekkel, befektetőkkel, EU-s döntéshozókkal közvetlen személyes nexust is ki tudnak építeni. Az EUCF pályázat erre biztosít lehetőségeket a 2023. márciustól kezdődő két éves monitoring időszakban, rendszeres információs eseményekkel, tematikus rendezvényekkel. Ilyen kapacitásfejlesztő esemény a volt a 2022. december 1-jén a Graphisoft parkban megtartott EUCF-konferencia.

Nemzetközi kapcsolatépítés

Példaként említette azt a 2023. nyári brüsszeli kapcsolatépítő rendezvényt is, amelyen az EUCF keretében Beruházási Koncepcióval rendelkező partnerek, így Szentendre, valamint Óbuda-Békásmegyer és Újpest Önkormányzatai is bemutatkozási lehetőséget kapnak. Az Európai Fenntartható Energia Hét (European Sustainable Energy Week – EUSEW) című rendezvény keretében az EUCF-kedvezményezetteket bemutathatják projektjeiket. Ezen a rendezvényen találkozni lehet például pénzügyi szakértőkkel, bankok és egyéb finanszírozó szervezetek képviselőivel, illetve magukkal a pályázati szakemberekkel is, illetve meg lehet ismerni más magyar, illetve külföldi önkormányzat jó gyakorlatát is.