2023. január 27., 15:00
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A rezsicsökkentés részleges kivezetése miatt sok szentendrei háztartás villany- és gázszámlája jelentősen megemelkedett. A számlák összegének csökkentése elsősorban energetikai korszerűsítéssel valósítható meg. Ehhez szeretne segítséget nyújtani az önkormányzat, egy tanácsadó iroda megnyitásával.

Bár az energiaválság az önkormányzatoknak is komoly nehézségeket, jelentős plusz kiadásokat jelent, a lakossági is megszenvedi, hogy a kormány tavaly augusztusban részlegesen kivezette a rezsicsökkentést. Sok családnak emelkedett meg a villany- és gázszámlája, ezért mind többen keresnek megoldást az energiaköltségek csökkentésére.

Személyre szabott tanácsadás a Fehérházban

Ehhez szeretne segítséget nyújtani az önkormányzat azzal, hogy az országos hálózattal és tapasztalt energetikai szakembergárdával rendelkező RenoPont-rendszer részeként megnyitja a szentendrei RenoPont irodát. Az elképzelésre szerdán igent mondott a testület, és amennyiben február folyamán a költségvetésben sikerül megtalálni az iroda működtetéséhez szükséges forrást, akkor március második felében megnyithat a tanácsadó iroda. Az irodába látogatók lakásuk, házuk energetikai korszerűsítésére kaphatnak ingyenes tanácsot és szakmai anyagokat.

A RenoPont-rendszer ötletgazdája és szakmai működtetője az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ, valamint a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI).

A szentendrei RenoPont Energetikai Otthonfelújítási Központ működését a program szervezői marketing és szakmai anyagokkal támogatnák, a helyszínt az önkormányzat biztosítaná, ahol heti hat órában energiahatékonysággal foglalkozó szakember javaslatokkal, tanácsokkal segítené az érdeklődőket az energetikai beruházásokkal vagy akár a környezettudatos, energiatakarékos életvitellel kapcsolatosan.

Az elképzelések szerint a szentendrei RenoPont helye a Duna korzó 25. szám alatt, a jelenlegi Ügyfélszolgálat épületében nyílna.

A RenoPont iroda tanácsadási szolgáltatására online felületen lehet majd jelentkezni, ahol akár online, akár személyes találkozó is kérhető.

A tanácsadó iroda szervesen illeszkedik az önkormányzat energetikai elképzelései közé, amelynek célja többek között saját energetikai háttér megteremtése, illetve a lakosságot és a vállalkozásokat bevonva energiaközösségek létrehozása.

A szentendrei önkormányzat ennek első lépéseként 2021-ben – még az energiaválság kitörése előtt – Óbudával és Újpesttel közösen elindult a helyi fenntartható energetikai beruházások támogatását célzó EUCF – Városokkal a városokért című pályázaton.

EUCF: várhatóan márciusban születik döntés a pályázatról

Az energetikai korszerűsítésről, illetve napelempark létesítéséről szóló pályázati anyagot tavaly novemberben elfogadta a képviselő-testület, és a programgazda várhatóan márciusban dönt a beadott pályázati anyagról.

Amennyiben sikeres lesz a pályázat, úgy megnyílik a lehetőség arra, hogy első lépésben – szintén uniós forrásból – a tervezett beruházások terveinek elkészítésére pályázzon az önkormányzat, majd ennek folytatásaként a kivitelezésre szerezzen szintén pályázati támogatást. Annál is inkább van esély a beruházás uniós támogatására, mert a helyreállítási terv kiemelt területei között szerepelnek az energetikai korszerűsítésről szóló fejlesztések, illetve mert nagyobb a nyerési esély, ha nem egyedi, hanem önkormányzatok összefogásával készülő beruházásról van szó.