Mi változik a hulladékszállításban
és a hulladékudvar működésében 2023. július 1-jétől?
GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

2023. július 1-jével a magyarországi települési hulladékbegyűjtés, -kezelés, számlázás és a hulladékgyűjtő udvarok üzemeltetése a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. feladatkörébe tartozik, amit az alvállalkozókkal kötött szerződések alapján lát el.

Mi változik a hulladékszállításban?

A hulladékkezelésről és -begyűjtésről Szentendrén alvállalkozóként a Városi Szolgáltató NZrt. gondoskodik. A lakossági hulladékkezelés és -begyűjtés az eddig megszokott formában fog működni az új rendszer életbe lépése után is. A hulladék gyűjtése és kihelyezése, továbbá a hulladék elszállításának időpontja és gyakorisága változatlan marad, minderről továbbra is a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. fog gondoskodni.

Kinek kell a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díjat fizetni július 1-jétől?

A hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj kedvezményezettje július 1-jétől a a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.

  • Banki átutalás esetén a kedvezményezett: a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. | OTP Bank 11794008-24030025 | Az utalás közlemény rovatában továbbra is meg kell adni a számla sorszámát és a vevő (fizető) azonosítószámot.
  • Csoportos beszedési megbízás esetén a befizetőnek nincs dolga, automatikusan a MOHU számlájára utalják a befizetést.
  • A díjnet szolgáltatás/e-számla használata esetén csoportos beszedésnél vagy bankkártyás fizetésnél nem kell módosítani semmit, csak abban az esetben kell módosítani az adatokat, ha banki átutalással történik a fizetés.
  • A csekken már az új kedvezményezett (MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.) neve fog szerepelni.

Változik-e a házhoz menő szelektív és zöldhulladék-gyűjtés rendszere?

2023. július 1. után nem lesz változás a házhoz menő szelektív és zöldhulladék-gyűjtésben. A szelektív és a zöldhulladék gyűjtésének módjáról, az időpontokról a VSZ web-oldalán tájékozódhat. >>> 

Hogyan fogják megállapítani a házhoz menő rendszerben a különböző fajtájú hulladék mennyiségét, honnét fogom tudni, hogy még milyen mennyiséget adhatok le?

A házhozmenő-rendszerben leadható mennyiségek függetlenek a hulladékudvarban leadható mennyiségektől.

Csak akkor adható le hulladék a hulladékudvarban, ha van foglalt időpontom?

Igen, a hulladékgyűjtő udvar csak időponttal rendelkező magánszemélyeket fogad, ennek hiányában a hulladék nem vehető át.

Az időpontfoglalás során milyen adatokat kell megadni, csak a lakcímet?

Az időpont foglaláshoz név, email-cím és lakcím megadása szükséges.

Hogyan lehet időpontot foglalni?

  • Online időpontfoglalás: A VSZ időpontfoglalási rendszerében lehet időpontot foglalni: a www.vszzrt.hu/hulladekudvar-idopontfoglalas web-oldalon. Az időpontfoglaló rendszer már elkészült, használható, de csak a július 1-je utáni időpontfoglalásokat veszik figyelembe.
  • Ha nem rendelkezik interneteléréssel, akkor a Városi Szolgáltató ügyfélszolgálatán kérhet időpontot személyesen vagy telefonon ügyfélfogadási időben.
    2000 Szentendre, Duna korzó 25. „Fehér Ház” | +36-26/300-407 | Ügyfélfogadás: hétfő 8–20, szerda 11–16 óráig

Milyen fajta hulladékok adhatók le és milyen mennyiségben a hulladékudvarban?

Bővül a hulladékudvarban leadható hulladékok fajtája, de háztartásonként/ingatlanonként napi és éves limitet vezetnek be. A táblázatban tájékozódhat arról, hogy milyen fajta hulladék milyen mennyiségben adható le. >>>

Ha 2023. július 1-jétől lép életbe a rendszer, akkor az egyes hulladékfajtáknál megadott éves limitnek csak a fele adható le az idén?

A MOHU-tól kapott eddigi információk szerint a teljes éves limit rendelkezésre áll 2023-ban.

A 2023-ban a korábban leadott hulladékmennyiséget is beszámítják az idei éves limitált mennyiségbe?

Nem számítják be a korábban a hulladékudvarban leadott hulladékmennyiségeket.

Díjfizetés ellenében sem vesz át a hulladékudvar az éves limitnél nagyobb mennyiségű hulladékot?

A háztartásonként/ingatlanonként meghatározott napi és éves limittől díjfizetés ellenében sem lehet eltérni.

Milyen formában adhatók le az egyes hulladékfajták?

A hungarocell, építési-bontási hulladék, zöldhulladék csak zsákolva adható le. A többi hulladékfajtánál nem előírás a zsákolás. A hulladékudvarban korlátozott mennyiségben leadható hulladékok >>>

Hogyan igazolhatom, hogy jogosult vagyok a hulladékudvar szolgáltatásait igénybe venni?

Nem lesz szükség a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási díj megfizetésének igazolására. Elegendő lesz a hulladékgyűjtő udvarokban a magyarországi lakcímkártya (annak hiányában tartózkodási engedély/kártya, hatósági bizonyítvány, regisztrációs igazolás, vagy bejelentőlap) felmutatása a szolgáltatás igénybevételéhez.

Az ország bármely településén lévő hulladékgyűjtő udvarban leadhatom a hulladékot?

Igen, a magyarországi lakcímkártyával vagy a magyarországi tartózkodás jogosultságát igazoló dokumentummal az ország bármely hulladékgyűjtő udvarának szolgáltatása igénybe vehető.