2023. március 7., 16:20
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A szentendrei önkormányzat 2021-ben indult energetikai programjának részeként energetikai tanácsadó iroda nyílik a városban. Ezzel – a nyertes EUCF pályázatot, az energiaközösségek létrehozásával kapcsolatosan megindult munkálatokat követően – újabb elemmel gazdagszik az Ábrányi Emil program energetikai portfóliója.

Amint arról korábban már beszámoltunk, hamarosan energetikai tanácsadó iroda nyílik Szentendrén. A RenoPont iroda március 9-étől a várja a szentendreieket a Duna korzó 25. szám alatt működő városi ügyfélszolgálat épületében. 

Az irodába látogatókat szakképzett tanácsadó szakember fogadja, aki általánosságban is válaszol az energiahatékonysággal kapcsolatos kérdésekre, de akár konkrét ügyekben is segíti az érdeklődőket. Segíti a tanácsadást, a közös munkát, ha az irodába látogató magával hozza az épület terveit, esetleg a gépészeti rendszer leírását vagy fényképet arról.

A RenoPont iroda tanácsadási szolgáltatására online felületen lehet majd jelentkezni, ahol akár online, akár személyes találkozó is kérhető. Az időpont foglaláshoz először regisztrálni kell az oldalon, majd az oldalra belépve – nevét, e-mail címét és telefonszámát megadva – választhat az érdeklődő, hogy melyik irodában, milyen ügyben, online szeretne információt kapni, vagy inkább befáradna az irodába. A RenoPont nyereményjátékot is hirdet, amelyben energetikai felmérést és felújítási tervet is nyerhetnek az érdeklődők. Az egyéni érdeklődők itt találják meg a játék feltételeit, a társasházak pedig ide kattintva tudhatják meg a nyereményjáték feltételeit.

Az iroda az ügyfélszolgálat épületének első emeletén található, ahol csütörtökönként 14-20 óra között várják az érdeklődőket. Az ügyfélhívó rendszerbe bejelentkezve a hatos ablaknál lehet igénybe venni a szolgáltatást.  

Nem ez az első vállalása a TESZ képviselőinek, amelyet az energetikai tudatosság fejlesztése érdekében teljesít. Korábban már hírt adtunk arról, hogy Ábrányi Emil program részeként tájékoztattuk a szentendreieket arról, hogy az Otthonteremtési Program kiemelt pontját, az Otthonfelújítási Támogatás lehetőségeit miként tudják igénybe venni. De arról is hírt adtunk, hogy miként lehet indulni a lakossági napelemes és fűtéskorszerűsítési pályázatokon

A RenoPont iroda megnyitása beleillik az önkormányzat energetikai koncepciójába, amely már az energiaválság előtt az energiatakarékosság szem előtt tartásával született. Ennek részeként jelentősen csökkentették az önkormányzat, intézményei és vállalkozásai energiafogyasztását.

Másrészt megkezdték a felkészülést önkormányzati energiaközösségek létrehozására. Ezek lényege, hogy a csatlakozó lakossági csoportok az önkormányzattal közösen olcsón termeljenek energiát, amit aztán közösen használnak majd fel. Ahhoz azonban, hogy az első energiaközösségek létrejöhessenek, egyrészt  a kormánynak vissza kell vonni a napelemes energiabetáplálás korlátozásáról szóló rendeletet, másrészt meg kell alkotni az energiaközösségekre vonatkozó jogszabályokat. Ez utóbbiakra nagyszerű példák találhatók az Európai Unió más országaiban.