2024. február 7., 21:41

Egyszerűbb és olcsóbb lesz az agglomerációs közösségi közlekedés március elsejétől a főváros és a kormány között született megállapodásnak köszönhetően – hangzott el a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) szentendrei elnökségi ülésén. A tanácskozáson Fülöp Zsolt bejelentette, szerdától online kérdőíven várják az orvosi ügyelet működésével kapcsolatos tapasztalatokat.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) Szentendrén tartott elnökségi ülésén két témát tárgyalt. Karácsony Gergely főpolgármester és Lázár János építési és közlekedési miniszter megállapodását a budapesti és az agglomerációs közösségi közlekedésének tarifaközösségéről, illetve a Pest megyei orvosi ügyelet átszervezésének eddigi tapasztalatait. 

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Gémesi György elnök emlékeztetett, az egészségügyi rendszer átalakításával kapcsolatosan az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsát tájékoztatták ugyan az egészségügyi rendszer tervezett átalakításáról, de érdemi egyeztetés addig nem történt, amíg azt kifejezetten nem kérték. Erre később sor került, ahol az önkormányzatok képviselői határozottan elutasították, hogy a járóbetegállátási intézményeket államosítsák. 

A háziorvosi ügyeleti rendszer átalakítása kapcsán jelezték, hogy nem szerencsés az idős, 30-40 éve ügyeletet nem adó háziorvosok bevonása a rendszerbe, de pozitívumként értékelték, hogy az új rendszer igyekszik megszüntetni a párhuzamosságokat. – Ugyanakkor a derült égből villámcsapásként ért bennünket, hogy az 52 Pest megyei ügyeleti pont helyett február elsejétől alig 18 várja a betegellátásra szorulókat. Ez a szolgáltatás keresztmetszetének jelentős szűkülését jelenti, és akkor még nem beszéltünk arról, hogy gyermekorvosi ügyelet az egész megyében csak Vácon, Cegléden és Érden maradt. A polgármesterek úgy vélik, a harmadakkora kapacitással lehetetlen ugyanolyan színvonalon ellátni a betegeket, és ez ellátásbiztonsági problémákat vet fel. Úgy látom, a már most látható problémák miatt ma elsősorban tűzoltás folyik – mondta Gémesi György. 

Karácsony Gergely főpolgármester jó hírként közölte, hogy a kormánnyal folytatott tárgyalások eredményeként arról született megállapodás, hogy az országos és megyei bérleteket is elfogadják a főváros tömegközlekedési járatain. A megoldás egyszerűbb és olcsóbb, ami minden bizonnyal ösztönöz majd a közösségi közlekedés igénybevételére. Hangsúlyozta, a mostani csak az első lépés, ezt követően a közép-magyarországi régióra is létre kellene hozni egy megrendelő szervezetet, mondhatni egy régiós BKK-t. Ennek tulajdonosa lenne az állam, a fővárosi önkormányzat és az agglomerációs települések. A sikerhez, a minőségi közlekedés biztosításához az új szervezeten kívül szükség van az állam, az önkormányzatok együttműködésére, illetve hogy a lehető leghamarabb megvalósuljanak azok a jellemzően kötöttpályás fejlesztések, amelyeket a kormány Közép-Magyarországon tervez.

Fülöp Zsolt a MÖSZ Agglomerációs Tagozatának elnökeként üdvözölte a főváros és a kormány megállapodását, mely a túlzsúfolt és környezetterhelő közúti közlekedés alternatíváját erősítheti, és a szentendreiek számára is olcsóbbá teszi a tömegközlekedést.  Szentendre polgármestere egyúttal  emlékeztetett, az orvosi ügyeleti rendszerrel kapcsolatos januári szentendrei tanácskozáson az Országos Mentőszolgálat ismertette a térség polgármestereivel, valamint az érintett házi és gyermekorvosokkal az új ügyeleti rendszer működését. A megbeszélésen az önkormányzatok vezetői és az orvosok számos problémát vetettek fel. Például, hogy a szentendrei orvosi ügyeletre a csúcsforgalmi időben igen csak nehézkes eljutni például Tahitótfaluból, hiszen ott megszűnt az ügyelet. Még ennél is nagyobb probléma, hogy a váci gyermekorvosi ügyeletre este nyolc óra után szintén bajos az eljutás, hiszen a komp ekkor már nem jár, így a Megyeri hídon lehet legegyszerűbben átjutni a Duna túloldalára. Miután a megyében az önkormányzatok által fenntartott ügyeletek 80 százaléka megszűnt, további nehézséget jelenthet, hogy többszörösére emelkedett az ellátandó népesség száma. A szentendrei ügyeletnek például a pomázi és a tathitótfalusi ügyeleti pont megszűnése miatt a korábbi 20-30 ezerrel szemben 100 ezer embert kell ellátnia.

A polgármester elmondta, a rendszer a jelzett problémák ellenére február elsejétől működik, ugyanakkor van remény arra, hogy változtassanak azon, hiszen Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter jelezte, a tapasztalatok birtokában elképzelhető annak átalakítása. 

– Már akkor is elmondtam, hogy Szentendre város honlapján létre fogunk hozni egy online felületet, ahol a város, illetve a környező települések lakosai megoszthatják az új rendszerrel kapcsolatos tapasztalataikat. Ez az online felület szerdán élesedett, így arra kérjük a szentendreieket, illetve a környező településeken élőket, hogy ezen a felületen osszák meg tapasztalataikat,  hogy azok ismeretében kezdeményezhessük a működés módosítását a kormány felé – mondta Fülöp Zsolt.

Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu