2024. január 18., 22:58

A kormány döntése értelmében február elsejétől átalakul az orvosi ügyeleti rendszer. – Ezt tudomásul vesszük, de ha romlik a szolgáltatás színvonala, elvárjuk a hibák gyors javítását. A gyermekorvosi ügyelet létrehozása kiemelten fontos, különösen, hogy a jelenlegi koncepció szerint a Duna túlpartjára, Vácra kell vinni baj esetén a beteg gyermekeket – emelte ki a Városházán csütörtök este tartott  fórumon Szentendre polgármestere, hozzátéve, hogy az ügyelet minőségi romlása komoly ellátásbiztonsági kérdéseket is felvet.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, február elsejétől a kormány döntése értelmében az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nyújtja Pest megyében, így a szentendrei járásban is az orvosi ügyeleti szolgáltatást. Ez azt jelenti, hogy a jelenlegi formájában Szentendrén, Tahitótfalun és Pomázon megszűnik a szolgáltatás, helyette Szentendrén a mentőszolgálat, illetve a háziorvosok látják el a feladatot.

Az orvosi ügyelet új rendje

Az OMSZ tájékoztatása szerint február elsejétől a következők szerint működik az orvosi ügyeleti szolgáltatás.

Az egységes orvosi ügyelet telefonszáma 1830

Az ügyeleti feladatokat hétköznap 16-22, hétvégén, illetve ünnepnapokon 8-14 óra között a háziorvosok látják el. Az Országos Mentőszolgálat hétköznap 22, és másnap reggel 8 óra között, hétvégén és ünnepnapokon pedig 14 és másnap reggel 8 óra között látja el az ügyeleti szolgálatot.

Szentendrén az ügyeletet régi helyén, a Bükkös part 27. alatt találják meg, akik személyesen szeretnék felkeresni a rendelőt.

A gyermekorvosi ügyelet telefonszáma szintén 1830

Gyermekorvosi ügyelet Pest Vármegyében csak három helyen működik február 1. után, ahol hétköznap 16-22 óra, hétvégén és ünnepnapokon 8-22 óra között várja szakképzett gyermekorvos a beteg gyermekeket.

A gyermekorvosi ügyelet helyszínei a vármegyében:

  • Érd, Szabadság tér 9.,
  • Vác, Argenti Döme tér 1-3. (a kórház és szakrendelő épülete)
  • Cegléd, Kossuth Ferenc utca 17.

Az új ügyeleti rendszer további részleteiről az Országos Mentőszolgálat honlapján lehet tájékozódni.

A gyermekeket természetesen a járási központba, a szentendrei orvosi ügyeletre is el lehet vinni baj esetén, de ott az éppen ügyeletet ellátó orvost találja, aki nem biztos, hogy gyermekorvosi gyakorlattal rendelkezik. 

Csütörtökön este a Városháza dísztermében egyeztetés zajlott arról, hogyan is történik ez a gyakorlatban. A tanácskozáson Fülöp Zsolt polgármester arról beszélt, a város vezetése tudomásul veszi, hogy mostantól ez a rendszer működik, egyúttal azonban javasolta, hogy a régióban érintett önkormányzatok félévente részletes adatokat kapjanak az átszervezett rendszer teljesítményéről.

A tanácskozáson résztvevő háziorvosok és polgármesterek szintén aggályaikat fejezték ki az új rendszer működőképességével kapcsolatosan, különösen, hogy azokban a megyékben, ahol már működik a rendszer, a polgármesterek és az ott dolgozó háziorvosok is számos problémával szembesültek. A legnagyobb gondnak az ellátási terület jelentős növekedését tartják a háziorvosok, ami akár sorbanállást is eredményezhet.

Jelezze, aki hibát lát!

– Úgy gondolom, alaposan elemezni kell, hogy honnan és hányan vették igénybe az orvosi ügyelet segítségét, az orvosok, ápolók mennyi idő alatt jutottak ki a betegekhez, milyen egyéb problémák merültek fel. Azt kérnénk, amennyiben a részletes adatok azt mutatják, hogy romlott a szolgáltatás színvonala, akkor álljon vissza a régi rend, amikor helyben működött a vegyes, gyermek és felnőtt ügyeleti ellátás – mondta Fülöp Zsolt. 

A polgármester egyúttal arra is kérte a szentendreieket, hogy jelezzék az önkormányzatnak tapasztalataikat az új rendszer működésével kapcsolatosan, mert csak konkrét információk birtokában tud fellépni a város vezetése a hibák javítása érdekében. Ennek a kommunikációs rendszerét kidolgozza az önkormányzat, és arról online és print csatornáin tájékoztatja a város lakóit. A tapasztalatok megosztása azért is fontos, mert Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, nyomós indokok alapján új ügyeleti pontokat is nyithatnak. 

Létesítsenek gyermekorvosi ügyeletet Szentendrén!

A polgármester a tanácskozáson kiemelte: az új rendszer térségünkben az orvosi-ügyeleti ellátás minőségének romlását eredményezheti, és mivel ügyeletre indokolt, sürgős ügyekben viszik a szülők a gyerekeket, ez egyértelműen ellátásbiztonsági kérdés is! – A döntés felülvizsgálatát kérjük, konkrétan, hogy a Duna ezen partján Szentendrén jöjjön létre gyermekorvosi ügyelet, hiszen egy beteg gyerekkel nem egyszerű átjutni a Duna túlsó oldalán lévő váci ügyeletre, különösen nem éjszaka. Annál is inkább indokolt a most bevezetendő rendszer újragondolása, mert a fővárosi agglomeráció településszerkezete egészen speciális, különbözik az ország más területeitől, amit figyelembe kellene venni az ügyeleti pontok kialakításánál is – hangsúlyozta Fülöp Zsolt.

(Fotó: Isza Ferenc / Szentendre.hu)