2022. június 8., 10:05
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 2 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

Ráengedte az önkormányzatokra a piaci energiaárakat a kormány, ami országszerte nagy gondot okoz a települések vezetői számára. Annál is inkább, mert a koronavírus idején bejelentett elvonások még mindig élnek, és ezt fejelte meg a múlt szombaton bejelentett döntés. Bár a részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, nem zárható ki, hogy a kormányzati döntés a közszolgáltatások színvonalának visszaesését eredményezi Szentendrén is.

A kormány a pünkösdi hétvégén arról döntött, hogy a kormányzati megszorítások részeként szűkíti a rezsicsökkentésre jogosultak körét. A Magyar Közlönyben június 4-én megjelent kormányhatározat értelmében 2022. július 1. után a villamos energia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra – azaz a rezsicsökkentett árra – kizárólag a lakossági fogyasztó jogosult. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy annak a 30-40 ezer mikro és kisvállalkozásnak, valamint az önkormányzatoknak, amelyek mostanáig a rezsicsökkentett áron jutottak energiához, a jövő hónaptól piaci áron kell vásárolni az elektromos áramot és a földgázt.

Szentendre esetében ez azt jelenti, hogy az önkormányzat, illetve a fenntartása alá tartozó összes intézmény minden egyes helyiségében elhasznált energia, valamint a közvilágítás biztosítása igen jelentős többletköltséget jelent akkor, amikor még az elvont helyi iparűzési adó kompenzálására sem került sor.

Az áremelkedés igen drasztikus: az egyetemes szolgáltatásban kapott – leánykori nevén rezsicsökkent – energiaárnál jelentősen magasabb díjat kell kigazdálkodni az önkormányzatnak, hiszen a világpiaci árak négy-ötszörösükre emelkedtek.

Miután még friss a hír, a részletes adatok nem ismertek, az azonban bizonyos, hogy a szabadpiaci árak ráengedése az önkormányzatokra jelentősen emelik a települési intézmények energiaköltségeit. Miután a kötelező feladatokat minden körülmények között finanszírozni kell az önkormányzatnak, az egekbe emelkedő energiaárak hatását vélhetően a szentendreiek is meg fogják érezni. Kisebb összeg juthat olyan szolgáltatásokra, mint például az útfenntartás, a kátyúzás, vagy a zöld területek karbantartása a városi fenntartású területeken. Végül, de nem utolsósorban a korábbi kormányzati elvonások miatt már amúgy is visszafogott fejlesztéseket is újra kell gondolni, illetve arra is van esély, hogy közülük néhányat el kell halasztani.