2022. december 1., 14:46
Felhívjuk az Olvasó figyelmét, hogy ez a cikk több, mint 1 éve jelent meg, ezért elavult információkat tartalmazhat.

A november 30-án tartott rendkívüli testületi ülésen a rezsicsökkentés kivezetése miatt az önkormányzat számára drasztikusan megemelkedett energiaárak lehetséges csökkentése érdekében kiírt villamosenergia és földgáz közbeszerzések eredményét tekintette át a testület, és határozott a két energiafajta beszerzéséről. A döntés értelmében a földgázt köbméterenként 492 forint + áfa áron, az elektromos energiát pedig kilowattóránként 234 forint + áfa áron kapja az önkormányzat. 

Első napirendi pontban a földgázbeszerzésről döntöttek a képviselők. Felvezetőjében Fülöp Zsolt polgármester elmondta, a testület felhatalmazása alapján változóáras indexált közbeszerzést írt ki a város. A pályázatra az MVM adott be érvényes árajánlatot, köbméterenként 492 forint +áfa áron. Ez az ár lényegében a fele a jelenleg fizetett 1015 forintos árnak. Emlékeztetett, eredetileg 17,5-szeres, majd 26-szoros árajánlatot kapott az önkormányzat, ami aztán lecsökkent a korábban fizetett ár tízszeresére, ami a mostani ajánlat szerint megfeleződött, azaz a tavalyi ár ötszöröséért juthat földgázhoz a város, amennyiben a testület elfogadja az MVM által ajánlott árat.

Hozzátette, az MVM azt ajánlotta az önkormányzatoknak, így Szentendrének is, hogy a központi beszerzéses, változó áras szerződéses formát válasszák. Dóka Zsolt közbeszerzési szakértő ennek kapcsán elmondta, meghatározott képlet alapján kéthetente csúszó árról van szó, amely a tőzsdei árak függvényében változhat.

A testület kilenc igen és három tartózkodás mellett elfogadta az előterjesztést.

A második napirendi pontban az elektromos energia szállítására vonatkozó közbeszerzés eredményét tárgyalták a képviselők. A polgármester elmondta, az önkormányzatok tapasztalatai azt mutatják, bizonyos határok között mozog a szolgáltatók által ajánlott ár, ami Szentendre esetében a vártnál magasabb, kilowattóránként 234 forint. Dóka Zsolt az elektromos energiára vonatkozó ajánlat esetében ugyancsak elmondta, hogy annak elfogadása esetén nem fordulhat elő, hogy az önkormányzat beleragad egy fixen megkötött magasabb árban, ha közben a világpiacon már csökkennek az árak. Hozzátette, amennyiben a testület nem fogadja el a mostani ajánlatot, akkor az MVM által várhatóan december 16-án közlendő fix árhoz lesz kötve egy teljes évig az önkormányzat. A polgármester hozzátette, a mostani ajánlattal szemben idén augusztus 1-jét követően kilowattóránként 92 és 106 forint közötti áron, egy évvel ezelőtt pedig 20 forint körüli összegért jutott villamosenergiához az önkormányzat. 

Mindkét szerződésben változóárról van szó, tehát a világpiaci árakat kéthetente követi a két energiafajta árazása, és miután a várakozások szerint jövőre a jelenlegi szintnél alacsonyabbak lesznek a világpiaci árak, a remények szerint a város költségei mérsékledhetnek.

Az elektromos energia szállításával kapcsolatos előterjesztést a testület 9 igen és 3 tartózkodás mellett elfogadta.