Tudnivalók a koronavírusról és a fertőzés kockázatának csökkentéséről

kézmosás

COVID-19 VÍRUS FERTŐZÉS – BETARTANDÓ ÓVINTÉZKEDÉSEK
Tudja-e, hogy mi az a hat mozdulat, amit a 30 másodperces kézmosásnál el kell végezni? A Semmelweis Egyetem oktató videójából megtudhatja. A lehető legrövidebb idő alatt intézze el a legszükségesebb vásárlásokat. Kerülje a társas kapcsolatokat, akármilyen nehéz is.
Tovább >>

MILYEN TÜNETEKKEL JELENTKEZIK A BETEGSÉG (COVID-19)?
A WHO adatai szerint a megbetegedés jellemzően lázzal (a betegek 88%-ánál), száraz köhögéssel (68%), fáradékonysággal (38%) jár. Előfordul produktív köhögés (33%), nehézlégzés (19%), torokfájás (14%), fejfájás (14%), izom- vagy ízületi fájdalom (15%), hidegrázás (11%). Ritkább tünet a hányás (5%), hasmenés (4%).
(Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)
………………………………………………………………………………………….
MIT TEGYEK, HA FERTŐZÖTTNEK ÉRZEM MAGAM?
Ha Ön vagy egy Önnel szoros kapcsolatban álló személy különösen fertőzött területen (pl. Észak-Olaszország) járt, vagy Ön akár itt Magyarországon fertőzött személlyel érintkezett és a fenti tünetei jelentkeznek, akkor az első legfontosabb teendők:
– Maradjon otthon, ne menjen közösségbe!
– Ne személyesen menjen a háziorvosi rendelőbe, hanem telefonon hívja fel háziorvosát!
– A háziorvos telefonon fogja kikérdezni Önt.
– Ha felmerült a koronavírus fertőzés gyanúja, és
– a tünetei enyhék, és nem tartozik a betegség szempontjából kockázati csoportba, és otthonában a megfelelő elkülönítése megoldható, akkor otthonában/tartózkodási helyén kerül elkülönítésre. A háziorvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ) a légúti mintavétel céljából. Ennek eredményéről a háziorvos értesíti Önt.
– a tünetei súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás) és/vagy rizikó csoportba tartozik, illetve az otthoni elkülönítés nem megoldható (pl. rizikócsoportba tartozó családtagja van) az OMSZ a területileg illetékes infektológiai osztályra vagy járványkórházba, vagy a COVID-19 beteg ellátására kijelölt egyéb intézménybe/osztályra szállítja Önt, ahol az elkülönítése, az ellátása és a mintavételezés megtörténik.
– A kórházban minden szükséges vizsgálatot elvégeznek és laborvizsgálatot végeznek, amely kimutatja, hogy koronavírussal fertőzött-e vagy nem.
– Ha a laboreredmény megerősíti, hogy Ön koronavírussal-fertőzött, akkor kórházi megfigyelés (karantén) alá kerül. A kezelés attól függ, hogy a betegség mennyire enyhe vagy súlyos lefolyású.
(Forrás: koronavirus.gov.hu)
…………………………………………………………………………………………….
MI MINŐSÜL SZOROS KAPCSOLATNAK A FERTŐZÉS SZEMPONTJÁBÓL?
Szoros kapcsolatnak minősül, aki egy háztartásban él, személyes kapcsolatba került (2 méternél közelebb és legalább 15 percre) koronavírussal fertőzött személlyel, zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott koronavírussal fertőzött személlyel.

EGY FERTŐZÖTT HÁNY EMBERNEK ADJA TOVÁBB A VÍRUST?
A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (az ún. R0 érték) a SARS-COV-2 esetében 2 és 5 közötti, ami azt mutatja meg, hogy egy beteg hányat fertőz meg, mielőtt fertőzésképtelenné válik. Átlagosan egy fertőzött 2,2 embert fertőz tovább, az R0 érték: 2,2. Az influenznál R0 értéke 1,3. Addig, amíg az új koronavírus R0 értéke 1,0 alá nem csökken, a járvány tovább terjed.
(Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ)

MENNYIRE LESZ VALAKI SÚLYOS BETEG, HA MEGFERTŐZŐDIK?
A legtöbb esetben – az influenzához hasonló tünetekkel – enyhe lefolyású a betegség. A legtöbben (nagyjából 80%) bármely speciális kezelés nélkül felépülnek a betegségből. DE ne felejtsük el, hogy ez nem egy szokásos influenzajárvány, fertőzési képessége és a halálozási aránya is többszöröse az influenzáénak.
Tovább >>

IGAZ-E, HOGY A GYEREKEKNÉL ENYHE LEFOLYÁSÚ A COVID-19 BETEGSÉG?
A legutóbb publikált kínai tanulmány (2143 gyereket vizsgáltak) – és ennek nyomán a WHO – felhívja a figyelmet arra, hogy a 18 év alattiak körében a csecsemők és az óvodások a legveszélyeztetettebbek. A legtöbb gyerek enyhe tünetekkel vészeli át a fertőzés okozta betegséget.
Tovább >>

MEDDIG ÁLL FENN A FERTŐZŐKÉPESSÉG?
Még nem ismert, hogy egy fertőzött beteg mennyi ideig fertőzőképes. Feltehetően a fertőzőképesség a tünetek meglétekor a legnagyobb, de már a lappangási időszakban (1-14 nap) is fertőzőképes a vírushordozó. Eddigi ismereteink szerint az új koronavírus-fertőzöttség a légúti mintákból a tünetek megjelenését megelőzően is kimutatható. Közepes súlyosságú megbetegedés esetében 7-12 napig, súlyos megbetegedés esetén akár 2 hétig is kimutatható a vírus a légúti mintákban. Kínai kutatók szerint azonban akár 27 napig is fennállhat a fertőzőképesség.
(Forrás: koronavirus.gov.hu, index.hu)

MENNYI IDEIG ÉLETKÉPES A VÍRUS A KÜLÖNBÖZŐ FELÜLETEKEN?
A cseppfertőzés mellett a járvány terjedésében a különböző tárgyakon megtapadt vírusok életképességének is nagy jelentősége van. Ezzel kapcsolatban jelenleg megoszlik a kutatók álláspontja. A Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai szerint a levegőben akár 3 óráig is életképes, rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap után is kimutatható a fertőzőképes vírus. Tovább >>

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A SZABAD MOZGÁSUNKAT, A TÁRSAS KAPCSOLATOKAT ILYEN SZIGORÚAN KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKRE?
Mert bárki lehet fertőzött, vírushordozó, csak nem tud róla – hála az immunrendszerének és az egyéni adottságainak. A tünetmentes koronavírus fertőzött terjeszti a vírust és sokakat fertőzhet meg, a legújabb kutatások szerint orvosilag dokumentált adatokban megjelenő fertőzések 79 százaléka az észrevétlenül lezajlott, enyhe lefolyású megbetegedésekre vezethető vissza.
Tovább >>

MIÉRT CSAK KARANTÉN AZ ESETLEGES FERTŐZÖTTEKNEK, ÉS MIÉRT NEM AZONNALI SZŰRÉS?
A magyar protokoll azt írja elő, hogy a tünetmentes, lehetséges (a koronavírus által leginkább fertőzött területen járt, vagy koronavírusos személlyel szoros kapcsolatban volt) fertőzötteket 14 napig megfigyelik. A WHO mai (03. 17.) sajtótájékoztatóján azt ajánlotta minden kormánynak, hogy minél több tesztet végezzenek el, a szervezet álláspontja szerint a koronavírus-járvány megállításának ez a leginkább sarkalatos pontja.
Tovább >>

VAN-E LEHETŐSÉG MAGÁNLABORATÓRIUMBAN ELVÉGEZTETNI A KORONAVÍRUS TESZTET?
Van, de sajtóinformációk szerint elég nehéz az elérhetősége a mintavételt intéző cégnek. Ára 28.000 Ft + 15.000 Ft a kiszállási díj. A szervezés, a mintavételi helyszínek biztosítása a Mundi Medical Bt. feladata. A MikroMikoMed magánlaboratórium a beérkező mintákat vizsgálja. Emailben lehet jelentkezni a vizsgálatra. Jelenleg budapesti mintavételi helyszínt keresnek.
Tovább >>

MIRE KELL ODAFIGYELNI, MILYEN SZABÁLYOKAT KELL BETARTANI, HA IDŐS HOZZÁTARTOZÓINKNAK, ISMERŐSEINKNEK SEGÍTÜNK?
Meg kell szervezni az idősek ellátását. Ezt a feladatot a kormány 46/2020. (III. 16.) sz. rendelete az önkormányzatok hatáskörébe utalta – azon 70 év felettiek esetében, akik vállalják, hogy a járvány ideje alatt nem hagyják el a lakóhelyüket. Segíteni kell a bevásárlásban, gyógyszerkiváltásban, át kell vállalni a kutyasétáltatást, szemétkivitelt. Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy milyen az egészségi állapotuk, betegség esetén azonnal értesíteni a háziorvost. De szigorúan be kell tartani az óvintézkedéseket, közvetlen kapcsolatba ne kerüljenek velük, lehetőleg telekommunikációs eszközökkel, zárt ajtón keresztül, vagy legalább 2 méter távolságból az ajtó előttről tartsák velük a kapcsolatot, folyamatosan tájékoztassák őket a hírekről, hiteles információkról.

 

 

Oldalunk folyamatosan frissül