Mennyi ideig életképes a vírus a különböző felületeken?

A cseppfertőzés mellett a járvány terjedésében a különböző tárgyakon megtapadt vírusok életképességének is nagy jelentősége van. A Kaliforniai Egyetem és a Princeton Egyetem tudósai szerint a levegőben akár 3 óráig is életképes, rézfelületen 4 óra, a kartonpapíron 24 óra, a műanyagon és a rozsdamentes acélon pedig 2-3 nap után is kimutatható a fertőzőképes vírus.

A tárgyak fertőtlenítése, a fertőtlenítőszer kiválasztása szempontjából is fontos ismeret, hogy a különböző felületeken meddig mutat életképességet/fertőzőképességet a vírus.  A SARS-COV-2 vírus egy zsír-alapú (lipid) és fehérje burokba zárt RNS. A burokba zárt vírusok sérülékenyebbek, amint a burkolatuk megsérül, elkezdenek szétesni, ezért ajánlják a kutatók az alapos szappanos kézmosást, vagy alkoholos kézfertőtlenítőt,  ill. a felületek tisztításához az egyszerű zsíroldó hatású szerek használatát.
Egyes kutatások szerint a SARS-COV-2 az életképesség szempontjából hasonló tulajdonságokat mutat, mint más koronavírus-törzsek (SARS, MERS, HCoV, SARS-CoV). Ezekkel kapcsolatban megállapították, hogy míg például alumínium felületeken egyes koronavírus-törzsek már két óra alatt elpusztulnak, más felületeken, például bizonyos műanyagokon akár kilenc napig is eléldegélnek. Papírral is megeshet, hogy a kórokozók 4–5 napig megmaradnak rajta. A WHO szerint a SARS-CoV szobahőmérsékleten a falon és kezelt felületű bútorokon 36, műanyagon és rozsdamentes acélon 72, üvegen pedig 96 órán át maradhat fertőzőképes.
A mobiltelefonok kijelzője leginkább az üvegre hasonlít, így tisztítás nélkül akár 4 napig is fertőzőképes maradhat a vírus a felületen.

(Forrás: Házipatika 2020. 03. 18.  hvg.hu, 2020. 03. 09. , National Geographic, 2020. 03. 20.)