Miért van szükség … korlátozó intézkedésekre?

MIÉRT VAN SZÜKSÉG A SZABAD MOZGÁSUNKAT, A TÁRSAS KAPCSOLATOKAT ILYEN SZIGORÚAN KORLÁTOZÓ INTÉZKEDÉSEKRE?

Mert bárki lehet fertőzött, vírushordozó, csak nem tud róla – hála az immunrendszerének és az egyéni adottságainak. A tünetmentes koronavírus fertőzött terjeszti a vírust és sokakat fertőzhet meg, a legújabb kutatások szerint orvosilag dokumentált adatokban megjelenő fertőzések 79 százaléka az észrevétlenül lezajlott, enyhe lefolyású megbetegedésekre vezethető vissza.

A lappangási időszak és a tünetmentes fertőzöttség ideje alatt leginkább cseppfertőzéssel adják tovább a vírust, de a kezükön vagy az általuk megfogott tárgyakon keresztül is megtörténhet a fertőzés.

A legfrissebb kutatások szerint a COVID-19 járvány robbanásszerű terjedéséért leginkább az enyhe lefolyású megbetegedések és a tünetmentes vírushordozók a felelősek. Az észrevétlenül maradt koronavírus-hordozók minden eddiginél jóval nagyobb mértékben járulhattak hozzá a populációk fertőzötté válásához. Kínában rengeteg a dokumentálatlan fertőzött, és ezek akadály nélkül terjesztik a vírust. Ezek a jelenleg is zajló lopakodó fertőzések folyamatos kihívást jelentenek a járvány megfékezése szempontjából.

…Az orvosilag dokumentált adatokban megjelenő fertőzések 79 százaléka az észrevétlenül lezajlott, enyhe lefolyású megbetegedésekre vezethető vissza.

Forrás: Columbia University tanulmánya (2020. 03. 16.) alapján index.hu https://index.hu/techtud/2020/03/17/lopakodva_terjed_a_koronavirus/