Magyar Orvosi Kamara (MOK): miért viseljünk maszkot?

?Az orvosi maszkoknak / szövetmaszkoknak legfontosabb funkciójuk, hogy az enyhe tünetekkel rendelkező vagy teljesen tünetmentes emberek ne adják át a lappangó vírust a környezetüknek
?Az orvosi maszk és szövetmaszk nem szűri ki a vírust, de csökkenti a porhoz és csepphez tapadt vírusok bejutását a légutakba, azáltal, hogy a beszélgetés, köhögés, tüsszentéssel szóródó cseppek a maszk felszínére kerülnek, nem pedig az arcbőrre vagy közvetlenül a nyálkahártyákra.
?A maszkviselés önmagában csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét és emlékezteti is viselőjét arra, hogy ne érintse meg az arcát.
?A maszk közterületeken történő viselése magunk és a körülöttünk levők viselkedését is pozitívan befolyásolhatja járványügyi szempontból. Figyelmezteti a körülöttünk lévőket a megfelelő távolság betartására.
?A maszkok viselésére való hajlandóság növelése nem csak a jelenlegi járványellenes védekezésben lehet hasznos, hanem a későbbi hullámok, további járványok megjelenésekor egy lakossági reflexként lassíthatja a járvány terjedését
Az országos tisztifőorvos ellenérvei:  a maszkviselés hamis biztonságérzetet ad, a maszk zavaró lehet, ezért többször nyúlnak az emberek az arcukhoz. Továbbá …ne propagáljuk a lakosság irányában a maszkok hordását, mert nem lesz elég maszk az egészségügyi dolgozóknak, mivel a lakosság felvásárolja a már jelenleg is hiánycikknek számító termékeket.

?MOK: MILYEN A MEGFELELŐ ARCMASZK?

 • Vásárlásnál vagy készítésnél törekedjünk arra, hogy minél szorosabban zárja a száj- és orrnyílást egyszerre. A szövetmaszkot az első használat előtt magas hőmérsékleten (60-90 fok) mossuk ki, majd vasaljuk.
 • A felsőlégúti tüneteket (köhögés, orrfolyás, torokfájás, tüsszögés) produkáló,  és a tünetes beteget otthon ápoló (de egyébként tünetmentes) lakosoknak javasolt az orvosi maszk (FFP2 vagy FFP3 orvosi maszk) viselése, annak hiányában pedig szövetmaszk viselése.

?MASZK FELVÉTELE, LEVÉTELE:
A maszk felvétele:

 1. Alapos kézmosás vagy kézfertőtlenítés
 2. A maszknak a viselés alatt folyamatosan, egyszerre kell fednie a szájat és az orrot is!
 3. Ha a maszknak van állítható orrpántja, azt szorosan igazítsa az orrgyökhöz!
 4. Ne legyenek nyílások a maszk és az arc között, a maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére.

A maszk viselése:

 1. Kerülje el a maszk megérintését. Ha mégis megérintette a maszkot, fertőtlenítse kezeit alkoholos bedörzsöléssel.
 2. Ha a maszk érezhetően átnedvesedik, cserélje le azt.

A maszk levétele:

 1. A maszk eltávolítását hátulról végezze el, fülei mögül emelje ki a rögzítő gumikat, vagy kötözze ki a tarkóra kötött madzagokat.
 2. A maszk elülső felszíne szennyezettnek tekintendő, ne érintse meg!
 3. A maszk kidobás vagy fertőtlenítése:
 4. Az egyszer használatos maszkokat ne használja újra! Azokat műanyagzacskóba téve, azt lezárva dobja ki.
 5. Ha szövetmaszkot használ, helyezze a maszkot enyhén klóros (domestos stb.) vagy más fertőtlenítős vízbe, ebben áztassa 10 percig, mossa ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsa meg és lehetőség szerint vasalja ki az újabb viselés előtt!
 6. Kézmosás, kézfertőtlenítés: A maszk eltávolítása után mossa meg a kezeit szappannal és meleg vízzel, vagy fertőtlenítse kezeit alkoholos kézfertőtlenítővel.

VIDEO>>

?MASZKKÉSZÍTÉS HÁZILAG
Ha otthon készítünk maszkot, akkor a következőket kell tudni a felhasználható anyagok szűrőképességéről, hatásfokáról:

 • selyemsál, pamutpoló vagy ehhez hasonló hurkolt anyagok 50%
 • a sűrű vászonból készültek hatásfoka 60 % feletti
 • az antibakteriális párnahuzat anyaga 66%
 • a tea vagy kávégépekhez kapható papírfilter 75 százalék körüli hatásfoka (textilmaszkban betétként használható).

Maszkészítés házilag >>
Maszkészítés HEPA-szűrős porszívózsákból >>