Koronavírus kisokos

Koronavírus kisokosunkban összegyűjtöttük a koronavírus kapcsán felmerülő leggyakoribb kérdéseket, valamint összegyűjtöttük és megmagyarázzuk a gyakran ismétlődő kifejezéseket is. (Ezen az oldalon pedig egy másik, szintén közérthető, nagyon részletes koronavírus-kisokos található.)

Olvassa el a további tudnivalókat is folyamatosan frissülő oldalunkon:

Kisokosunk folyamatosan frissül.

Mik azok a koronavírusok?
A nevüket az elektronmikroszkóppal látható, koronára emlékeztető, felszíni kitüremkedéseik alapján kapott koronavírus törzsek alapvetően az állatoknál fordulnak elő, némelyek képesek az emberben is fertőzést okozni. Az 1960-as évektől ismert kórokozóként ismert koronavírusok mind állatról emberre, mind emberről emberre terjedhetnek.

Mit kell tudni az újfajta koronavírusról?
Az új koronavírust (SARS-CoV-2) Kínában azonosították 2019 végén. Kezdetben 2019-nCoV (új koronavírus) névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték a korábbi SARS-CoV-val (Severe Acute Respiratory Syndrome – súlyos heveny légúti tünetegyüttes vírusa) való rokonsága alapján. Az általa okozott betegséget COVID-19-nek (COVID: coronavirus disease – koronavírus okozta megbetegedés 2019) nevezik.

Egy fertőzött hány embernek adja tovább a vírust?
A fertőzőképességet mutató reprodukciós ráta (R0 érték) a koronavírus (SARS-COV-2) esetében 2 és 5 közötti, ami azt mutatja meg, hogy egy beteg hány embert fertőz meg, mielőtt fertőzésképtelenné válik. Átlagosan egy fertőzött 2,2 embert fertőz tovább, tehát az R0 érték: 2,2. Az influenza R0 értéke 1,3. Addig, amíg az új koronavírus R0 értéke 1,0 alá nem csökken, a járvány tovább terjed.

Mik a tünetei az új koronavírus által okozott megbetegedésnek?
A WHO adatai szerint a megbetegedés leggyakoribb tünetei: láz, száraz köhögés, fáradékonyság. Jelentkezhet továbbá: produktív köhögés, nehézlégzés, torokfájás, fejfájás izom- vagy ízületi fájdalom, hidegrázás. Ritkább tünet a hányás, hasmenés.

Hogyan terjed az új koronavírus?
A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, majd a közelben tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe. Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Mennyi a vírus lappangási ideje?
A COVID-19 vírus lappangási ideje 2-12 nap, elővigyázatosságból a járványügyi megfigyelés 14 napig (2 hétig) tart. Amennyiben ezen időszak alatt a COVID-19 fertőzés tünetei jelentkeznek, a járványügyi megfigyelést elkülönítés válthatja fel.

Hogy lehet gyógyítani az új koronavírus okozta megbetegedést?
Jelenleg nincs kezelési módja, gyógyszere. Enyhe esetekben a panaszok csillapítása a cél, súlyos állapotú betegnél az immunrendszert, a légzést, a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak (pl. oxigénterápia, folyadékegyensúly helyreállítása, egyéb vírusok ellen korábban kifejlesztett gyógyszerek, szükség esetén légzéstámogatás).

A gyerekeket is érinti az új koronavírus okozta megbetegedés?
Ugyan a koronavirus.gov.hu/gyik oldalon az olvasható, hogy „A vírussal bármilyen életkorú ember megfertőződhet, az eddig igazolt esetek között alig volt gyermekkorú beteg, aki betegsége enyhe lefolyású volt.” A legutóbb publikált kínai tanulmány (2143 gyereket vizsgáltak) — és ennek nyomán a WHO — felhívja a figyelmet arra, hogy a 18 év alattiak körében a csecsemők és az óvodások a legveszélyeztetettebbek. A vizsgált mintában a gyerekek 6%-nál alakultak ki súlyos tünetek és 0,6% került kritikus állapotba. Hogy a gyermekeknél miért alakul másként a betegség lefolyása — még további kutatásra vár. (index.hu Pediatrics)

Várandós vagyok, mit tegyek a megelőzés érdekében?
Tartsa be a normál higiénés rendszabályokat, ami influenza-szezonban egyébként is javasolt! Ide tartozik például a gyakori és alapos szappanos kézmosás, alkoholos kézfertőtlenítés. Tömegközlekedési eszközön történő utazáskor kerülje arca, szája, orra és szeme érintését! Jelenleg semmilyen adat nincs arról, hogy az új koronavírusnak magzatkárosító hatása lenne.

Mi a teendő, ha azt gondolom, hogy az új koronavírussal fertőződtem?
Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget! A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.

Mit tegyek, ha fertőzött területen jártam vagy olyasvalakivel érintkeztem, aki ott járt?
Ha a közelmúltban (14 napon belül) olyan országban járt, ahol új koronavírus-járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett, és ezt követően a betegség tüneteit észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét! Ha nem feltétlenül szükséges, emberek közé, orvosi váróba ne menjen, tömegközlekedést ne használjon, maradjon otthon!

Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben?
A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!

Az influenza elleni oltás véd az új koronavírus ellen?
Az influenza elleni oltás nem ad védettséget az új koronavírus okozta fertőzéssel szemben.

Van-e lehetőség az új koronavírusra szűrővizsgálatot végeztetni?
Nincs. Jelenleg kizárólag akkor végezhető laboratóriumi kivizsgálás, ha a jellemző tünetek mutatkoznak, és a járványtani kockázat is fennáll. Tünetmentes emberek szűrővizsgálata, tesztelése nem indokolt. A tesztet a háziorvos, vagy a népegészségügyi hatóság kezdeményezi.

Hol kerül sor a szűrővizsgálatra?
Amennyiben az egyedi kockázatértékelés alapján a szoros kontaktok mintájának laborvizsgálata szükséges, az orr- és garattörletek levételére a megfigyelés/járványügyi zárlat helyén kerül sor. A mintavételezést az Országos Mentőszolgálat koordinálja.

Járványügyi megfigyelés
A járványügyi megfigyelés alá helyezett személy a megfigyelés ideje alatt foglalkozása gyakorlásában, kapcsolattartási jogában és mozgási szabadságában korlátozható. A területileg illetékes kerületi/járási hivatal népegészségügyi osztálya határozatban dönt a járványügyi megfigyelés vagy járványügyi zárlat alá helyezésről

Mit jelent a járványügyi zárlat?
A járványügyi zárlat szigorított, speciális követelményeken alapuló megfigyelés, illetve elkülönítés, amelyet e célra kijelölt helyen kell foganatosítani. Járványügyi zárlatot (karantént) ugyancsak egyedi kockázatértékelés alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ rendelhet el. Amennyiben a karanténra kötelezett otthoni elkülönítése megoldható és a beteg állapota kórházi ellátást nem igényel, akkor a karanténra otthon/tartózkodási helyen kerülhet sor. A járványügyi zárlat alá helyezésről a karanténos írásbeli határozatot kap, melyet a járványügyi hatóság egy tájékoztatóval együtt személyes átadás-átvétellel kézbesít a karanténba helyezett személy címére. A zárlat alá helyezett személy a zárlat foganatosítási helyét nem hagyhatja el. Aki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

Otthonában való elkülönítéssel kapcsolatos ajánlások
Maradjon otthonában! Amennyiben nem egyedül él, különítse el magát a háztartásban élő családtagjaitól, más személyektől (ha erre lehetőség van)! Kerülje a háztartási eszközök, tárgyak közös használatát! Telefonáljon, mielőtt orvoshoz fordul! Viseljen orr-szájmaszkot. Tüsszentéskor és köhögéskor takarja el száját és orrát! Mosson gyakran kezet! Figyelje magát, hogy jelentkeznek-e légúti fertőzés tünetei! Ne fogadjon látogatókat otthonában! Minden olyan hulladékot, beleértve a papírzsebkendőt vagy orr-szájmaszkot, amellyel érintkezett műanyag szemetes zsákba kell dobni, melyet lezárás után egy második szemetes zsákba kell tenni és lezárni, melyet már a szokásos módon lehet kidobni! Amennyiben van otthon mosógépe, minden szennyes ruha- és ágyneműt, törölközőket, konyharzhákat legalább 60°C-on, más szennyesétől elkülönítve kell kimosni! Ha az ajánlásokat nem lehet vagy nem tudja betartani, akkor az otthonában való elkülönítés helyett más módozatot kell találni az elkülönítésre!

Mi az önkéntes karantén?
Azon tünetmentes személyek, akik járványügyi okokból sem elkülönítés, sem járványügyi megfigyelés alá a hatóság nem von, saját maguk dönthetnek úgy, hogy saját hatáskörben, saját felelősségre egyéni óvatosságból az általános óvintézkedésnél szigorúbb intézkedéseket alkalmaznak magukra tekintettel. Az önkéntes karantén – mint az elnevezés is jelzi – nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Az önkéntes karantén során Ön a szükséges ideig nem hagyja el az otthonát. Ön a saját otthonában tartózkodik ( vagy az állam által, vagy egyéb módon biztosított szálláson) és azt a szükséges ideig nem hagyja el. Csak azokkal az emberekkel érintkezik, akik Önnel egy háztartásban élnek, velük is lehetőleg ritkán. Látogatókat nem enged be. Ha rosszul érzi magát, láz vagy légszomj, köhögés, egyéb légúti tünet jelentkezik, azonnal hívja orvosát (háziorvosát vagy a háziorvosi ügyeletet).

Miért csak a karantén kötelező az esetleges fertőzötteknek, az azonnali szűrés miért nem?
A hatályos magyar protokoll előírása szerint, azon személyek a lehetséges fertőzöttek, akik tünetmentesek, de tudni róluk, hogy koronavírus által fertőzött területen jártak, vagy koronavírusos személlyel szoros kontaktusba kerültek. Ezen személyeket 14 napig kell megfigyelni. Azonnali szűrést nem biztosít nekik a hatóság, jelenleg erre nincs lehetőség.

Mi minősül “szoros kontaktnak” a fertőzés szempontjából?
Szoros kontaktnak az minősül, aki egy háztartásban él, vagy személyes kapcsolatba került koronavírussal fertőzött személlyel, illetve zárt légtérben tartózkodott vagy kezet fogott koronavírussal fertőzött személlyel. Személyes kapcsolatnak minősül a fertőzöttel 2 méteren belüli távolság és 15 percnél hosszabb kontakt idő.

Mit kell tennem, ha fertőzöttel nem, de szoros kontakt személlyel találkoztam?
Az egyedi kockázatértékelés során a háziorvos és/vagy a népegészségügyi hatóság dönt a járványügyi zárlatról, és a zárlat alá helyezendő személyek köréről. Amennyiben tünetementesek vagyunk, a jelenleg hatályos eljárásrend szerint nincsen további kötelező teendőnk. Megtehetjük, hogy saját döntésre otthonunkban önkéntes karanténba vonulunk, de erre az általános járványügyi óvintézkedéseken (pl. maradj otthon, moss gyakran kezet, stb.) kívül nincsen külön szabályozás.

Kinek a feladata a kontaktok felderítése?
A kontaktok felderítése a kontakt személyektől bekért adatok és nyilatkozatok alapján, járványügyi eljárás keretében folyik, melyben a háziorvosok és a népegészségügyi hatóság intézkedik. Az önkormányzatnak ebben nincs feladata.

Kinek a feladata a védőfelszerelés biztosítása?
Védőfelszerelés biztosítása alapszabály szerint a munkáltató feladata. Otthoni karanténba helyezett személyek védőfelszereléssel, szájmaszkkal történő ellátásának szabályozása jelenleg nem ismert.

Tehetek-e valamit az olyan családtagomért, barátomért, ismerősömért, aki házi karanténban van és nem hagyhatja el lakóhelyét?
Igen, sőt nagyon fontos, hogy az ilyen embert ne hagyják magára! A rendszeres telefonbeszélgetés, elektronikus levélváltás sokat segít neki ebben a helyzetben. Mivel nem hagyhatja el lakóhelyét, ezért a mindennapi élelem, gyógyszer stb. beszerzéséhez is segítségre van szüksége. Ajánlja fel, hogy bevásárol neki és segíti őt a mindennapi élet zökkenőmentessé tétele érdekében!

Bevihetem-e a megvásárolt holmit a házi karanténra utalt ember lakásába?
Nem, a lakásba senki nem léphet be. Tegye az összekészített csomagot az ajtó elé, és távozzon azonnal. Egy megbeszélt jellel (pl. kopogás, telefonhívás) mielőbb értesítse őt, hogy a holmi megérkezett.

Sétáltathatom-e a házi karanténban lévő ember kutyáját?
Igen, de csak úgy, hogy ne találkozzon a karanténban lévő emberrel. A kutyával való foglalkozás után nem maradhat el az alapos kézmosás! A legbiztonságosabb és legegyszerűbb megoldás az lenne, ha a kutyát átmenetileg olyan személy vagy család fogadná be, akit és akinek a környezetét a kutya jól ismeri.

Milyen szabályok betartására kell figyelni, ha ismerősnek, idős hozzátartozóknak segítünk?
Az idősek ellátásának megszervezését a kormány az önkormányzatok hatáskörébe utalta. Azon 70 év felettiek számára, akik vállalják, hogy a járvány ideje alatt nem hagyják el a lakóhelyüket, segíteni kell a bevásárlásukat, a gyógyszer kiváltásukat, az esetleges kutyasétáltatásukat, vagy kivinni a szemetüket . Rendszeresen ellenőrizni kell, hogy milyen az egészségi állapotuk, betegség esetén azonnal értesíteni kell a háziorvost. Szigorúan be kell tartani a járványügyi óvintézkedéseket: nem szabad közvetlen kapcsolatba kerülni, kommunikációra lehetőleg telekommunikációs eszközöket használjunk, lehetőleg zárt ajtón keresztül, vagy legalább 2 méter távolságból, az ajtó két oldalán kell tartanunk a kapcsolatot.

Általánosságban betartandó óvintézkedések >>

Hol érhetem el a háziorvosomat?
Amennyiben beteg, hívja fel háziorvosát telefonon! A szentendrei háziorvosok rendelési ideje és telefonos elérhetősége a városi honlapon itt található meg:
https://szentendre.hu/varosinfo/intezmenyek/egeszsegugy/hazirorvosok/

Hol érhetem el a gyermekorvosomat?
Amennyiben beteg a gyermeke, hívja fel gyermekorvosát telefonon! A szentendrei gyermekorvosok rendelési ideje és telefonos elérhetősége a városi honlapon itt található meg:
https://szentendre.hu/varosinfo/intezmenyek/egeszsegugy/gyermekorvosok/

További segítségre van szüksége?
Amennyiben további információra van szüksége, az alábbi, 24 órában ingyenesen hívható zöld számon és elérhetőségeken teheti fel kérdéseit:

  • Telefonszám: 06-80/277-455 és 06-80/277-456
  • E-mail cím: koronavirus@bm.gov.hu
  • Honlap: https://koronavirus.gov.hu
  • Facebook oldal és Messenger: https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu
    Kérjük a lakosságot, hogy csak abban az esetben hívják a zöld számokat, ha az NNK weboldalain nem kaptak megfelelő választ kérdéseikre!

Források:

➤ Koronavírussal kapcsolatos Gyakran Ismételt Kérdések:
https://koronavirus.gov.hu/gyik

➤ Eljárásrend a koronavírussal kapcsolatban:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/140-koronavirus-tajekoztatok/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16?Itemid=135

➤ Elkülönítés, járványügyi megfigyelés, önmegfigyelés a koronavírus fertőzéssel kapcsolatban:
https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/140-koronavirus-tajekoztatok/541-elkulonites-jarvanyugyi-megfigyeles-es-onmegfigyeles-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban?Itemid=135

➤ Koronavírus tájékoztatás otthonában való elkülönítésről:

http://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/12321